Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 28. 10:00

Frissítette all-flash és hibrid tárolóit a NetApp

Szinte teljes portfólióját frissítette a NetApp, a legfontosabb újdonságokból szemezgettünk.

Éves Insight technológiai konferenciáján jelentette be frissített tárolómegoldásait a NetApp. Az új termékek a teljesítmény mellett a kapacitásban, a skálázhatóságban, illetve a hálózati vezérlők sebességében is előrelépést hoznak. Ezen felül az ONTAP operációs rendszer is frissült, ami ezzel például Azure támogatást kapott.

A NetApp szerint a korábbi AFF8080 és AFF8040/60 all-flash FAS modelleket váltó felsőkategóriás és moduláris A700, valamint középkategóriás A300 rádupláz az elődök teljesítményére, miközben a késleltetés a felére csökken. Ez elsősorban az új SSD-knek köszönhető, a NetApp ugyanis a Samsung legújabb, PM1633a-as meghajtóit pakolta rendszereibe, melyekből a legnagyobb, 15,36 gigabájtos modell is támogatott.

A kétvezérlős, 3U magas A300-ba 384 darab SSD pakolható, mely megegyezik az AFF8040 értékével. Ennek ellenére a kapacitás jelentősen, négyszeresére nőtt, míg az előd maximális nyers kapacitása csak 1,47 petabájt volt, addig az A300 már 5,9 petabájtig skálázható. (Ez effektív, deduplikált kapacitás esetében 24 petabájtot jelent a gyártó szerint.) A memória is négyszereződött, a maximális méret 64 helyett már 256 gigabájt lehet.

A nagy testvérbe, az ugyancsak kétvezérlős, de 8U magas A700-ba már 480 darab meghajtó fér, amivel a maximális nyers kapacitás elérheti a 7,3 petabájtot (effektív 30 PB), ami majdnem pont négyszerese az AFF8060 értékének. Ez az AFF8080 EX csúcsértékétől ugyan 0,1 petabájttal elmarad, cserébe viszont négyszer több, 1 terabájt memóriát, és kétszer több NVRAM-ot kínál.

Az A700-ba két 18 magos, az A300-ba pedig két 16 magos Intel Xeon (Broadwell-E) processzor került. Integrált portokat csak az A300 kap, az A700 esetében ezeket kiegészítő bővítőkártyákkal kell megoldani - emiatt az utóbbi tároló sokkal rugalmasabb is tud lenni, hiszen például akár 32 darab 40GbE port is elérhető az A300-ban 8 portjával szemben.

Az új csúcshibrid szerepét a moduláris, 8U magas FAS9000 tölti be, 14,4 petabájtos maximális nyers kapacitással, ami nagyjából 25 százalékkal több az FAS8080 EX csúcsértékénél. A tároló összesen 1440 meghajtót fogadhat, amiből 480 darab lehet SSD. Az NVMe flash cache legfeljebb 16 gigbájt, a rendszermemória mérete 1 terabájt, az NVRAM pedig maximum 64 gigabájt lehet.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az alsóházban is történtek frissítések, a FAS2500 helyére érkezett a FAS2600 sorozat, egyből két rendszerrel. FAS2620 és 2650 kiépítése több ponton egyezik, az elődhöz hasonlóan mindkét tároló legfeljebb 144 meghajtót fogadhat, de a vezérlőkben már 6 magos Broadwell-E processzorok foglalnak helyet. Az NVMe NAND-alapú gyorsítótár mérete legfeljebb 1 terabájt lehet, amihez 64 gigabájt memória és az FAS2500-hoz képest kétszer több, 8 gigabájt NVRAM társulhat.

Az új tároló legfeljebb nyolc UTA2 (Unified Target Adapter) szabványnak megfelelő generikus illesztőporttal rendelkezhetnek, melyek mellé négy 10 gigabites Ethernet társulhat. A különbséget a maximálisan beépíthető meghajtók száma, illetve típusa jelenti, ugyanis míg a FAS2620-ba legfeljebb 12 darab 3,5 hüvelykes meghajtó építhető, addig a FAS2650 ennek dupláját képes fogadni, 24 darabot. Ennek ellenére utóbbi maximális kapacitása kisebb, ami 1,243 terabájt nyers értéket jelent, a kisebb modellt 1,440 terabájtig lehet felpumpálni.

Míg utóbbit elsősorban másodlagos tárolónak, biztonsági mentésekhez, vagy kisebb cégek helyi tárolójának kínálja a cég, addig a FAS2650-et nagyobb teljesítményt igénylő környezethez, középvállalkozásoknak, vagy nagyobb szervezeteknek szánja a NetApp. Amennyiben a tulajdonos később nagyobb tárolórendszerre váltana, akkor a FAS2620 és FAS2650 külső "buta" JBOD tárolómodullá alakítható.

A szoftver is frissült

A hardverek mellett a szoftveres részen is javított a NetApp, a cég ugyanis az új tárolókkal párhuzamosan kiadta az ONTAP rendszer 9.1-es verzióját. Ennek egyik újítása a FlexGroup, ami egy jól skálázható, nagy teljesítményű NAS konténer, mely 20 petabájt kapacitásig és 400 milliárd fájlig skálázódik. A készítők ezt elsősorban EDA-hoz (Electronic Design Automation), olaj- és gázkutatáshoz, valamint média és szórakoztató ipar igényeihez fejlesztették.

Emellett megjelent a kötetszintű titkosítás, mely szoftveres alapon, AFF, FAS, illetve ONTAP Select rendszereken is működik. Végül, de nem utolsó sorban az ONTAP Cloud az Amazon felhője mellett már az Microsoft Azure rendszerét is támogatja.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról