Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 26. 13:51:00

Hadoop-támogatást kap az IBM POWER8

Szövetséget kötött a Nagy Kék és a Hortonworks, POWER-hez is jön Hadoop disztribúció.

POWER-alapú rendszerekhez is elérhető lesz a "big data" feladatok egyik legelterjedtebb platformja, az Apache égisze alatt fejlesztett nyílt forrású Hadoop keretrendszer - jelentette be az IBM és a Hortonworks. Ennek értelmében az IBM ügyfelei ingyenesen illeszthetik be az Open Enterprise Hadoopot architektúrájukba, ami egy sor új felhasználási mód előtt nyithat ajtót, a már meglévőeket pedig tovább bővítheti.

A Hortonworks és az IBM közös munkája még tavaly kezdődött, a két cég az ODPi (Open Data Platform Initiative) alapító tagja volt. A szervezet célja a jelentősebb iparági szereplők összefogása, majd a jövő nyílt forrású "big data" technológiáinak kidolgozása, szabványosítása, illetve népszerűsítése. Ennek egyik állomása a napokban bejelentett együttműködés.

Hét kedvenc előadónk az idei HWSW mobile!-ról (x) 90 fős előadó lesz a konferencián, segítve az eligazodást, kiemeltük neked a hét kedvencünket.

A szabad szoftveres alapú Hadoop drága célgépek helyett olcsó tucatszerverek fürtjén fut, így jellemzően töredékáron (és gyártófüggetlen módon) implementálható. A Javában készült szoftver segítségével akár több ezer csomópontig és több tíz petabájtig skálázható elosztott tároló- és feldolgozókapacitás hozható létre strukturálatlan adatok számára, komplex elemzések futtatására. A Hadoop már olyan vállalatoknál teljesít szolgálatot mint a Facebook, a Yahoo!, az Apple, az Amazon, az eBay, a HP, a Netflix és a Twitter, illetve a Microsoft is használja, valamint kínálja az Azure-ben.

Az IBM szerint rendszerük kiváló alapot nyújthat a Hadoopnak, ugyanis a POWER8 I/O és memóriaképességei kiemelkedőek. A DDR3 vagy DDR4 modulokból kirakható rendszermemória mérete akár 1 terabájt is lehet, miközben a sávszélesség a 230 GB/s-ot is elérheti. Az in-memory adatbázisok ebből sokat profitálhatnak, hisz minden művelet a rendszermemóriában történik, tehát a kapacitás mellett az átviteli sebesség is kulcsfontosságú a végrehajtás minőségének szempontjából.

a címlapról

béta

0

Mobilappot kap a GitHub

2019. november 14. 14:49

A béta verziós app mellett a cég új értesítési felületet és több más újdonságot is bejelentett.

Hirdetés

Hét kedvenc előadónk az idei HWSW mobile!-ról

2019. november 15. 13:20

Idén 90 fős előadói gárdával készülünk a HWSW mobile! digitális termékfejlesztési konferenciára, de hogy segítsünk az eligazodásban, kiemeltük neked a hét kedvencünket.