Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 26. 13:51

Hadoop-támogatást kap az IBM POWER8

Szövetséget kötött a Nagy Kék és a Hortonworks, POWER-hez is jön Hadoop disztribúció.

POWER-alapú rendszerekhez is elérhető lesz a "big data" feladatok egyik legelterjedtebb platformja, az Apache égisze alatt fejlesztett nyílt forrású Hadoop keretrendszer - jelentette be az IBM és a Hortonworks. Ennek értelmében az IBM ügyfelei ingyenesen illeszthetik be az Open Enterprise Hadoopot architektúrájukba, ami egy sor új felhasználási mód előtt nyithat ajtót, a már meglévőeket pedig tovább bővítheti.

A Hortonworks és az IBM közös munkája még tavaly kezdődött, a két cég az ODPi (Open Data Platform Initiative) alapító tagja volt. A szervezet célja a jelentősebb iparági szereplők összefogása, majd a jövő nyílt forrású "big data" technológiáinak kidolgozása, szabványosítása, illetve népszerűsítése. Ennek egyik állomása a napokban bejelentett együttműködés.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szabad szoftveres alapú Hadoop drága célgépek helyett olcsó tucatszerverek fürtjén fut, így jellemzően töredékáron (és gyártófüggetlen módon) implementálható. A Javában készült szoftver segítségével akár több ezer csomópontig és több tíz petabájtig skálázható elosztott tároló- és feldolgozókapacitás hozható létre strukturálatlan adatok számára, komplex elemzések futtatására. A Hadoop már olyan vállalatoknál teljesít szolgálatot mint a Facebook, a Yahoo!, az Apple, az Amazon, az eBay, a HP, a Netflix és a Twitter, illetve a Microsoft is használja, valamint kínálja az Azure-ben.

Az IBM szerint rendszerük kiváló alapot nyújthat a Hadoopnak, ugyanis a POWER8 I/O és memóriaképességei kiemelkedőek. A DDR3 vagy DDR4 modulokból kirakható rendszermemória mérete akár 1 terabájt is lehet, miközben a sávszélesség a 230 GB/s-ot is elérheti. Az in-memory adatbázisok ebből sokat profitálhatnak, hisz minden művelet a rendszermemóriában történik, tehát a kapacitás mellett az átviteli sebesség is kulcsfontosságú a végrehajtás minőségének szempontjából.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról