:

Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 7. 10:54

Samsung okosöv mérné a hízást

Előrendelhető a WELT okosöv Kickstarterről, melyet a Samsung Creative Lab inkubátorházban fejlesztettek a cég mérnökei. A több típusban kapható kiegészítőt mágneses szenzorral egészítették ki, hogy kövesse a derékméretet, az aktivitást, illetve a viselője milyen gyakran eszik túl sokat.

Okosövet tervezett a Samsung Creative Lab, vagyis a házon belül működő inkubátor egyik csapata. A spin-off vállalkozás WELT néven mutatta be a kinézetre stílusos kiegészítőt, amelyet "a derék az új csukló" szlogennel fitness követő funkciókkal integrált. Már más cégek is próbálkoztak hasonló megközelítéssel (például Belty, SMART), de ez az eddigi legerősebb implementáció, valószínűleg a Samsungos hátszélnek köszönhetően.

Három fő egészségi indikátor mérésére képes az okoskiegészítő: méri a derékméretet, az aktivitást és az evést. Az aktivitás alatt ebben az esetben nem csak a lépésszámot és ezzel együtt a kalóriaégetés mértékét értik az ötletgazdák, hanem az ellentétét is, vagyis az inaktívan töltött ülés hosszát.

A rendszeres étkezést az eszköz úgy monitorozza, hogy a derékszíj összehúzását és kiengedését figyeli, ez alapján jelez a viselőjének, ha túl sokat eszik. A fejlesztők kiindulópontja, hogy az egészséges életmód mérésének természetesen a derék nagysága a kulcsa, úgyhogy a WELT-ben a kapocs mágneses szenzorral felszerelt, így valós időben méri a nagyjából 70-110 cm közötti derekakat.

A kütyü töltése micro USB port segítségével megoldható, egy teljes töltéssel a fejlesztők ígérete szerint 20 napot bír ki. Az öv viselőjének adatai pedig a WELT pofonegyszerű mobilalkalmazásával, egy képernyőn követhetőek napi, heti és havi bontásban. Az eltárolt - minél több, annál jobb - egészségügyi adatok alapján az app személyreszabott célokat állít be a felhasználójának az egészségesebb életvitelhez.

Egyelőre az adatok csak a WELT saját iOS és Android mobilalkalmazásához integrálhatóak, de a fejlesztők tervezik más platformok, például a Samsung S Health és az Apple Health támogatását is. Ezek azonban nem mérik jelenleg a derékméretet és a "jóllakottságot", úgyhogy az övgyártó saját API-n dolgozik, amellyel a funkciók használhatóak lennének.

Elkapkodják Kickstarteren

A wellness övet - mely innen kapta a WELT nevet - először a januári CES-en mutatták be, az IFA megjelenése követte, és úgy tűnik, hogy a termék lassan debütálásra kész. A Kickstarteren egy hét alatt elérte a megcélzott 30 ezer dollárt, sőt már lassan 55 ezernél jár a támogatói összeg, miközben egy hónap még hátravan a kampányból.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az árak nagyjából 100-200 dollár között mozognak a különböző fazonú, női és férfi övekből, vagyis egy darab a szállítási költséggel együtt minimum harmincezer forint. A legolcsóbb változathoz 69 dollárért lehetett hozzájutni, de már csak a 99 dolláros kezdőár maradt a hétköznapi és a klasszikus formából is, a prémium és a limitált változatok pedig csaknem a duplájába kerülnek. Minden öv kiszállítási határidejeként 2017 januárt jelölték meg a készítők, úgyhogy karácsonyra még nem lesz a fa alatt.

Az okosöv csak egyik az öt Samsung C-Lab projekt közül, amelyet a cég mérnökei fejlesztenek. Még nagyobb sikert aratott az Sgnl, egy olyan okosóra, amelynek viselése közben az ujjunk és a fülünk összeérintésével indíthatóak telefonhívások - a kívánt 50 ezer dollár helyett több mint 464 ezret kaszált be Kickstarteren. A spin-off próbálkozások közé tartozik még az IOFIT okos golfcipő, egy ötlet-nyomtató és egy fotós alkalmazás. Ezek közül mindegyik megjelenését 2016 második felére ígéri a Samsung, és ha hihetünk ennek a gyors tempónak, akkor nincs messze az a korszak, mikor a legtöbb kiegészítő okos lesz rajtunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.