Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 6. 14:53

Kalóznak minősítette saját oldalait a Warner

A Warner Brothers megkérte a Google-t, hogy távolítsa el saját weboldalát, továbbá az Amazon, a Sky és az IMDb oldalait a találati listából, mivel azok "kalóz tartalmak" és sértik a szerzői jogokat - valószínűleg egy kiszervezett, automatizált szolgáltatás túl szélesre állított keresője okozta a félreértést.

Egyre intenzívebben küzdenek a filmstúdiók az ellen, hogy túl könnyű a felhasználók számára a kalóz tartalmak megtalálása. Csak a Warner Bros. négymillió oldalt jelentett fel idén a Google-nél, és kérte az eltávolításukat az indexelt oldalak közül. Legalábbis állítólag ennyi kérést nyújtott be a cég a kereső felé, de mint kiderült, becsúszott a linkek közé véletlenül néhány saját tartalom is a kalóz oldalak között.

Az igények a Vobile szolgáltatásán keresztül érkeztek, amely havonta kérések ezreit küldi a kereső óriás felé. Az öncenzúrát először a Torrent Freak fedezte fel, és "égbekiáltó hibának" nevezte a Vobile ténykedéseit. A cég szolgáltatása elméletileg az, hogy megvédi, méri és monetizálja az interneten előforduló prémium audiovizuális tartalmakat, ügyfelei közé tartozik a Warneren kívül például a Paramount, a Viacom és a Netflix. Az oldal leírása szerint a Vobile VDNA adatbázisa minden nap 150 évnyi folyamatos videót dolgoz fel és 20 millió videóklipet észlel, követ automatizáltan. A Google átláthatósági jelentése szerint a Vobile már több mint 13 millió linket jelölt ki törlésre - de ezek szerint nem túl kifinomult annak a beazonosításában, hogy melyek az ügyfél saját tartalmai.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cenzúrázandónak jelölt linkek az amerikai jogszabályoknak megfelelő, nyilvános DMCA bejelentésekben megtekinthetőek. A listát a Warner által kiszervezett külső szolgáltató, a Vobile adta fel a Google-nek, hogy távolítsa el a keresőből a megjelölt hivatkozásokat. A gyűjteményben különböző, Warner-filmek és a rá hivatkozó oldalak szerepelnek, köztük a 2008-as The Dark Knight (Batman - A sötét lovag), a Matrix és a The Lucky One (Szerencsecsillag) tartalmai. A felsorolt URL-ek között mindenhol megjelenik a Warner saját weboldala, de önmaga cenzúrázásán kívül a Warner kéri még A sötét lovag kiadását árusító Amazon bolt oldalának törlését, illetve a Batman: Kezdődik film eltávolítását a Sky Cinema üzletéből és az IMDb adatbázisából.

A Google észrevette a hibát, és úgy döntött, hogy nem törli keresőjéből az Amazon, a Sky és az IMDb hivatkozásokat. A Warnerbros.com linkek továbbra is a kereső vizsgálata alatt állnak, ami egy újabb jó példa arra, hogy a folyamatok automatizálása, illetve a kiszervezett szolgáltatás nem mindig kifizetődő, sőt elég nagy problémákhoz vezethet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról