Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 5. 12:40

USB Type-C-re költözik a HDMI

Már jövő év elején megérkezhetnek a HDMI 1.4b verzióját támogató első USB Type-C-s eszközök. Az orientációtól függetlenül használható aljzat rövidesen tényleg univerzális csatlakozó lehet.

Újabb átviteli szabvány költözik az USB Type-C aljzatokra: a HDMI konzorcium múlt héten bejelentette, maga is beáll az egyre terjedő szabvány támogatói közé, azaz a megfordítható csatlakozókon hamarosan HDMI jel is futhat majd. Az USB Type-C csatlakozókon, a szabvány alternatív üzemmódjainak hála már egy sor specifikációt láthattunk feltűnni, mint a jellemzően a vállalati szférában használt HDMI-rivális, a DisplayPort. A szabványért felelős iparági testület szerint a hamarosan elérhető HDMI Alt Mode-ot használva, a megfelelő hardverrel szerelt eszközök az USB Type-C aljzaton keresztül közvetlenül, egy "egyszerű kábellel" lesznek összeköthetők a HDMI-képes kijelzőkkel, külön adapterek vagy egyéb kiegészítők nélkül - legyen szó PC-kről vagy okostelefonokról.

A konzurcium egyelőre nem árult el műszaki részleteket a küszöbön lévő HDMI Alt Mode kapcsán, az ugyanakkor már tudható, hogy a megoldás csak a HDMI 1.4b szabványt támogatja majd, a 2.0-s verzió egyelőre kimarad a felhozatalból - ennek megfelelően az USB Type-C-n küldött videó bár elbírja a 4K felbontást, annak képfrissítési gyakorisága 30 FPS-nél tetőzik. A megoldás mindenesetre támogatja a surround hangot, valamint a HD és 4K felbontású 3D tartalmakat is és ugyanígy elérhetők rajta az ARC (Audio Return Channel), a CEC (Consumer Electronic Control), illetve HEC (HDMI Ethernet Channel) funkciók is. Az USB Type-C és a HDMI házasságában mindezek mellett a HDCP 1.4-nek és 2.2-nek is jut hely. Attól persze, hogy a felsorolt funkciók beépítését a szabvány lehetővé teszi, még nem biztos, hogy minden készülékben elérhetők lesznek, az egyes gyártókon múlik majd, hogy melyeket integrálják eszközeikbe.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HDMI-támogatással érkező USB Type-C-re a konzorcium várakozásai szerint már következő generációs okostelefonokban, tabletekben, és PC-kben számíthatunk, vélhetően jövőre - nem lenne meglepő, ha a 2017-es CES-en már feltűnnének az első, a megoldást támogató eszközök.

Bár rendkívül pozitív tendencia, hogy egyre több csatlakozószabvány költözik az USB Type-C konnektorokra, amelyek jó úton haladnak afelé, hogy tényleg univerzális csatlakozóvá váljanak, a trend a gyártók részéről is egyre tisztább kommunikációt követel, hiszen könnyen lehet, hogy két, ránézésre azonos csatlakozó két terméken más-más szabványokat támogat. Elég csak az idei CES-en nagy népszerűségnek örvendő külső GPU-s dokkolókra gondolni, amelyek a legújabb USB kábeleken Thunderbolt 3-at használnak - ezt értelemszerűen egy okostelefon alján lévő csatlakozón hiába próbálgatnánk. Ennek megfelelően a HDMI konzorcium is arra biztatja a vállalatokat, hogy egyértelműen tüntessék fel eszközeiken, hogy melyek köthetők össze HDMI-s kijelzőkkel USB Type-C-n keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról