Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 2. 14:37

Videobloggereknek ment neki a YouTube

Elkezdte kivenni a reklámokat a YouTube az érzékenynek ítélt videókból, de hamar beleütközött a fiatal videoblog-sztárok és népes rajongótáboruk ellenállásába. A videós platform döntése ugyanis azt jelenti, hogy elveszi a fizetést egyes bloggerektől, ami sokak szerint a cenzúrával egyenlő.

Sok YouTube felhasználó nem kereshet többé pénzt videójával a felületen, mint ahogy arról a Google-től értesült az utóbbi napokban. A videós platform azt állítja, hogy a problémát nem új irányelvek okozzák - ez sokkal inkább egy régóta húzódó konfliktus a YouTube hivatalos szabályzata és a homályos intézkedései között. Ebben az esetben is a videobloggerek olyan indokokkal kapták a tiltást, amelyet igazságtalannak, homályosnak vagy kifejezetten cenzúrázónak találtak.

A lavina Philip DeFranco, YouTube-sztár a "YouTube lezárta a csatornámat és bizonytalan vagyok, mit tegyek" című videójával indult augusztus 31-én, amelyet két nap alatt közel 3 millióan tekintettek meg. A videó elnevezése túlzás volt, de a videoblogger Twitterre kitett posztjából kiderül, hogy több mint egy tucat felvételét minősítették át "nem-reklámbarát" tartalomnak vitás vagy szenzitív jogcímen. Ahogy DeFranco fogalmaz "ezt más néven cenzorálásnak hívják", mivel ha valaki rendszeresen tesz közzé videókat reklámok nélkül, az hosszútávon nem fenntartható.

Azóta sok más blogger közzétette saját üzenetét, amely alapján körvonalazódik, hogy milyen tartalmakat minősített át a YouTube, köztük például politikával, háborúval, katasztrófákkal, nemi identitással, szexualitással foglalkozó témákat, de még bőrápoláshoz segítséget nyújtó útmutatókat is. A többnyire fiatalokból álló YouTube videoblogger- és rajongó közönség véleménye Twitteren a #YouTubeIsOverParty hashtaggel követhető.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A pénzüket a videókból begyűjtő bloggerek cenzúrát kiáltanak, bár nem a tartalmak letiltásáról van szó, hanem azok átminősítéséről reklámmentessé. A hirdető cégek vagy legalábbis néhány fontos hirdető szempontja az, hogy nem szeretne bizonyos videókban megjelenni, amelyek témájáról nem akar állást foglalni vagy az érdekeibe ütközik. Az ellentábor véleménye pedig, hogy véget ért az a korszak, mikor a kamera előtt valaki bármiről beszél egy keveset, és azzal rögtön pénzt is kereshet.

Úgy tűnik, a YouTube egyelőre engedett a videósztárok nyomásának, és a Cnet információi alapján abbahagyja a videók átminősítését, a nem hirdetőbarátnak minősített tartalmak szerzői pedig kérhetik a felülvizsgálást. A megoldás valószínűleg az lehetne, ha a hirdetők dönthetnének, hogy milyen tartalmak mellett szeretnének megjelenni, de a Google stratégiája más, mivel a videó helyett a felhasználótól függ a hirdetés megjelenése. A YouTube még nem fogalmazta meg hivatalos álláspontját a kérdésben, úgyhogy a történet valószínűleg nincs lezárva, de már eddig is sok kérdést felvetett a cenzúrával és a videós véleményközléssel kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról