Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Túltolta a hibridet a Lenovo

Asztalos Olivér, 2016. szeptember 02. 09:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Notebook, tablet, vagy digitalizáló? Látszólag identitászavarral küzd az új Yoga Book.

hirdetés

Furcsa szerzetet mutatott be a napokban zajló a berlini IFA kiállításon a Lenovo. A Yoga Book egyszerre akar notebook, tablet, és digitalizáló tábla lenni. A kompromisszumok miatt valószínűleg egyik felhasználási területre sem igazán jó a gép, de cserébe legalább egyedi.

A Yoga Book a manapság uralkodó vékonysági trendnek is próbál megfelelni, legvastagabb pontján 9,6, szétnyitva pedig 4,05-5,55 milliméter a gép, utóbbi már a iPadek értékével is vetekszik, az Air 2 ezen mutatója 6,1 milliméter. A Lenovo gépe a megjelenítő méretében is közel van az Apple tabletéhez, a Yoga Book kijelzőjének átmérője ugyanis 10,1 hüvelyk, a felbontás pedig Full HD, IPS panelen. A Lenovo újdonságának tömege mindössze 690 gramm.

A vékony gépházba vékony hardver került, a processzor a Cherry Trail család x5-Z8550 típusjelzésű tagja, melynek négy magja legfeljebb 1,44 GHz-en futhat. A HD Graphics 400 típusú grafikus vezérlő a Broadwellből megismert Gen8 architektúrára épít 12 végrehajtóegységgel. A rendszermemória mérete 4 gigabájt, a flash-alapú háttértár pedig 64 gigabájtos, utóbbi microSD kártyával bővíthető. USB-ből csupán a töltést szolgáló Micro USB, illetve egy mini HDMI aljzat került a gép oldalára, tehát perifériák csatlakoztatására, valamint adatok mozgatására elsősorban valamely vezeték nélküli szabvánnyal nyílhat mód.

Utóbbiban az integrált 802.11ac Wi-Fi segíthet, amihez valószínűleg Bluetooth is társul, bár ezt a Lenovo egyelőre nem erősítette meg. Ezen felül a gép LTE modemmel is elérhető lesz, ami természetesen most is opcionális. A beépített hangzást a Dolby Atmos rendszere biztosítja, beépített kamerából pedig kettő került a gépre, egy 8 és egy 2 megapixeles. Mindezek mellé egy tablet szintű, 8500 mAh-s akkumulátor került, mely a Lenovo ígérete szerint akár 15 órás üzemidőt is biztosíthat.

A hardvernél érdekesebb kérdés a felhasználási mód, melyből négyet dolgozott ki a gyártó. Sztenderd notebook módban egy virtuális billentyűzeten (Halo Keyboard) gépelhetünk, mely csak a beépített rezgőmotorral ad valamilyen visszacsatolást, az élmény tehát nagyon hasonló lehet a tableteknél megismerthez.

A billentyűzet kikapcsolható, ezt követően pedig a felület digitalizáló táblaként funkcionálhat. A képességet a gép saját tolla mellett bármilyen más eszközzel is ki lehet használni, például egy golyóstollal átrajzolható a felületre helyezett papírlap. A érintésérzékeny terület 2048 nyomási szintet különböztet meg, a toll pedig legfeljebb 100 fokos szögben dönthető.

E mellett elérhető a korábbi Yoga gépeknél megismert, fordított V-t formázó mód is, ami kisebb prezentációhoz, kép- vagy filmnézéshez lehet hasznos. Ezt követi a teljesen kihajtott mód, amikor kvázi táblagépként használható a Yoga Book, mely egyébként két operációs rendszerrel kerül piacra. A Windows 10-zel szállított variáns 600, az Android 6.0-val elérhető modell pedig 500 euróba kerül majd, erre jöhet rá az opcionális LTE modem felára.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.