Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 2. 09:32

Túltolta a hibridet a Lenovo

Furcsa szerzetet mutatott be a napokban zajló a berlini IFA kiállításon a Lenovo. A Yoga Book egyszerre akar notebook, tablet, és digitalizáló tábla lenni. A kompromisszumok miatt valószínűleg egyik felhasználási területre sem igazán jó a gép, de cserébe legalább egyedi.

A Yoga Book a manapság uralkodó vékonysági trendnek is próbál megfelelni, legvastagabb pontján 9,6, szétnyitva pedig 4,05-5,55 milliméter a gép, utóbbi már a iPadek értékével is vetekszik, az Air 2 ezen mutatója 6,1 milliméter. A Lenovo gépe a megjelenítő méretében is közel van az Apple tabletéhez, a Yoga Book kijelzőjének átmérője ugyanis 10,1 hüvelyk, a felbontás pedig Full HD, IPS panelen. A Lenovo újdonságának tömege mindössze 690 gramm.

A vékony gépházba vékony hardver került, a processzor a Cherry Trail család x5-Z8550 típusjelzésű tagja, melynek négy magja legfeljebb 1,44 GHz-en futhat. A HD Graphics 400 típusú grafikus vezérlő a Broadwellből megismert Gen8 architektúrára épít 12 végrehajtóegységgel. A rendszermemória mérete 4 gigabájt, a flash-alapú háttértár pedig 64 gigabájtos, utóbbi microSD kártyával bővíthető. USB-ből csupán a töltést szolgáló Micro USB, illetve egy mini HDMI aljzat került a gép oldalára, tehát perifériák csatlakoztatására, valamint adatok mozgatására elsősorban valamely vezeték nélküli szabvánnyal nyílhat mód.

Utóbbiban az integrált 802.11ac Wi-Fi segíthet, amihez valószínűleg Bluetooth is társul, bár ezt a Lenovo egyelőre nem erősítette meg. Ezen felül a gép LTE modemmel is elérhető lesz, ami természetesen most is opcionális. A beépített hangzást a Dolby Atmos rendszere biztosítja, beépített kamerából pedig kettő került a gépre, egy 8 és egy 2 megapixeles. Mindezek mellé egy tablet szintű, 8500 mAh-s akkumulátor került, mely a Lenovo ígérete szerint akár 15 órás üzemidőt is biztosíthat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hardvernél érdekesebb kérdés a felhasználási mód, melyből négyet dolgozott ki a gyártó. Sztenderd notebook módban egy virtuális billentyűzeten (Halo Keyboard) gépelhetünk, mely csak a beépített rezgőmotorral ad valamilyen visszacsatolást, az élmény tehát nagyon hasonló lehet a tableteknél megismerthez.

A billentyűzet kikapcsolható, ezt követően pedig a felület digitalizáló táblaként funkcionálhat. A képességet a gép saját tolla mellett bármilyen más eszközzel is ki lehet használni, például egy golyóstollal átrajzolható a felületre helyezett papírlap. A érintésérzékeny terület 2048 nyomási szintet különböztet meg, a toll pedig legfeljebb 100 fokos szögben dönthető.

E mellett elérhető a korábbi Yoga gépeknél megismert, fordított V-t formázó mód is, ami kisebb prezentációhoz, kép- vagy filmnézéshez lehet hasznos. Ezt követi a teljesen kihajtott mód, amikor kvázi táblagépként használható a Yoga Book, mely egyébként két operációs rendszerrel kerül piacra. A Windows 10-zel szállított variáns 600, az Android 6.0-val elérhető modell pedig 500 euróba kerül majd, erre jöhet rá az opcionális LTE modem felára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról