Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Miért nem frissülnek a 2013-2014-es csúcstelefonok?

Gálffy Csaba, 2016. augusztus 30. 12:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google, a Qualcomm és a telefongyártók között eltűnt az Android 7.0-s frissítés, úgy tűnik az alig kétéves telefonokra már nem érkezik meg az új főverzió - annak ellenére, hogy kifogástalanul fut.

Újabb Android-főverzió, újabb botrányos hozzáállás a frissítésekhez a gyártók részéről. A közzétett információk alapján ugyanis egyértelműen kirajzolódik, hogy az Android 7.0 (Nougat) kizárólag a 2015-ös csúcsmodellekre érkezik meg, a 2013-2014-es eszközök maradnak a rendszer korábbi kiadásain - találta az Android Authority.

Ki is a hibás?

Az egyelőre nem világos, hogy a helyzetért pontosan melyik szereplő is a felelős. Egyes források (például a MaximusHD főzőtt ROM készítője) szerint a csúcsmodellekben általában használt Qualcomm Snapdragon chipekhez a lapkagyártó nem készíti el a frissített, garantáltan Nougat-kompatibilis grafikus meghajtót, emiatt a rendszer nem is támogatott ezeken a chipeken.

A helyzetet árnyalja, hogy a Sony Xperia Z3 és Z3 Compact az utolsó percig részt vett a Nougat béta-tesztelésében, a negyedik fejlesztői előzetes még elkészült ezekre a telefonokra, az ötödik előzetes és a stabil kiadás azonban már nem érkezett meg. Márpedig ezek a telefonok a Snapdragon 801-re épülnek, a béta operációs rendszert pedig kifogástalanul futtatták a visszajelzések szerint. Ezért roppant meglepő Zingo Andersen, a Sony minőségbiztosítási mérnökének bejegyzése, amely szerint előre nem látott "műszaki és jogi" akadálya volt a Nougat kiadásának, amelyeket a Sony nem tudott megoldani.

Erre lesz Android Nougat (General Mobile 4G)...

Ola Olsson Sony-fejlesztő annyit tett hozzá a beszélgetéshez, hogy "Szomorú, de nem szeretnénk a mutogatós játékot játszani, ami azt jelenti, hogy a műszaki korlátokról többet nem mondhatunk. Ha nagyon akarnánk Android N-et kínálni a Z3(c)-n, akkor sem tehetnénk meg. Legalábbis ha szeretnénk teljesíteni a Google CTS-t". Ez utóbbi a Google Compatibility Test Suite, amely azt ellenőrzi, hogy az egyes androidos API-k pontosan úgy működnek a gyártói implementációkban, ahogy működniük kell. Ez a teszt garantálja, hogy a fejlesztők ugyanúgy programozhatnak minden androidos eszközre, így őrizve a platform egységét. A CTS-t a Google úgy kényszeríti ki, hogy a Play Services-t csak olyan eszközökre licenceli, amelyek teljesítik a teszteket. Eszerint tehát a Google tagadja meg a CTS-t a frissített Z3-tól valamilyen okból kifolyólag?

Erre akkor lenne oka, ha a hardver az Android 7.0 valamilyen kritériumának nem felelne meg, mondjuk a CPU-t vagy a GPU-t tekintve. Erre utaló jelek azonban nincsenek: ugyan a 800/801 csak az ARM utasításarchitektúra 32 bites verzióját támogatja, ez igaz olyan eszközökre is, amelyekre viszont elérhető lesz a Nougat. Ugyanígy a GPU sem szűk keresztmetszet: megkapja ugyanis a 7.0-t az Android One programban részt vevő General Mobile 4G telefon, amely harmatgyenge Adreno 306-ot használ. Ezzel funkciókban azonos, azonban annál jóval erősebb a nem támogatott Snapdragonok Adreno 320 és 330 GPU-ja - így biztosan nem okoz inkompatibilitást.

Tehát a fentiek alapján egyértelműnek tűnik, hogy valamelyik szereplő üzleti döntése a frissítés megtagadása. Ez lehet a Qualcomm, amely most nehéz pénzügyi helyzetben van és rászorul arra, hogy mesterségesen keltsen keresletet az újabb generációs processzorai iránt, de ugyanígy lehetnek a mobilgyártók is, amelyek szintén a hardvereladásokban mérik a sikert.

És hogy pontosan lássuk miről van szó: a listáról jelen állás szerint olyan eszközök maradnak le, mint az LG G3, a Samsung Galaxy S5 és Note 3, a már említett Sony Xperia Z3 és Z3 Compact, a HTC One M8, a Huawei P7 és P8, a lista pedig hosszan folytatható.

Google és a mesterséges köd

Míg a windowsos ökoszisztémában minden szereplőnek viszonylag egyértelmű szerepe van, pontosan rögzített támogatási ciklussal, ilyen az androidos világban nincs. Az Intel például egyértelműen leszögezi, hogy a Sandy Bridge generációs processzorokon már nem támogatja a Windows 10-et. Így a felhasználó pontosan tudhatja, hogy nem a PC-gyártó és nem a Microsoft a felelős azért, ha a rendszer telepítését követően a Wi-Fi vagy a grafikus egység meghajtója kékhalálba kergeti a gépet.

...erre viszont nem (Samsung Galaxy Note 3).

A transzparencia nagyon fontos, hiszen így a felhasználó ezt az információt be tudja építeni a vásárlási döntésbe. A fenti példa szerint ha elégedetlen az Intel GPU-k támogatási ciklusával, akkor dönthet az AMD mellett, amely 2008-2009-ig visszamenőleg nyújt Windows 10-es támogatást a grafikus egységeihez, miközben az Intel 2011-2012-nél húzza meg a küszöböt. Az APU-k oldalán még egyértelműbb a helyzet, az AMD az összes eddig kiadott CPU+GPU lapka esetében támogatja a Windows 10 futtatását.

Az Android esetében azonban ez az információ nem áll rendelkezésre, így nem tudni, hogy a chipgyártó termékeit érdemes kerülni a jövőben, esetleg a telefongyártó (OEM) szabotálja üzleti okokból a frissítést, vagy épp a Google vágja a saját rendszere alatt a fát. És persze ne feledkezzünk meg a mobilszolgáltatókról sem, amelyek szintén gátolják néha a frissítések kiadását. Az információ hiányában azonban a piac nem tudja kivetni a rosszul viselkedő szereplőket - így nincs is ösztönzés a gyalázatos támogatási politika megváltoztatására.

És ugyan az egyes frissítések elmaradásáért nem közvetlenül a Google felel, az igen kártékony homály fenntartása viszont egyértelműen a cég sara. Végső soron a Google, mint az Android ökoszisztéma gazdája a felelős azért, hogy ezt az információt a felhasználók számára egyértelművé tegye és közölje, melyik szereplő fúrta meg a frissítéseket.

A Nexusok esetében ráadásul sokkal egyértelműbb a kérdés, mert ott a Google nem csak az operációs rendszerért, hanem a frissítésekért és a hardveres alapokért is felel. Ha a Nexus 5 nem kapja meg a Nougat frissítést, az azt jelenti, hogy a Google nem kötötte ki szerződésben a Qualcomm felé a támogatási ciklust, így a chipgyártó teljes joggal tagadja meg a friss meghajtók elkészítését.

Tény, hogy a Google jó előre leszögezte, a Nexusok számára a megjelenést követően 18 hónapig garantált a friss Android főverziók kiadása, biztonsági frissítésekre pedig ennek dupláját, 36 hónapot vállal a cég. A főverzió-garancia a Nexus 5 esetében 2015 októberében járt le, a Google tehát nem szegett ígéretet - ez persze nem jelenti azt, hogy ne hagyta volna magára a vásárlókat.

A fentiek fényében sajnos azt kell mondani, hogy ha valaki e 18 hónapnál tovább is szeretne rendszeresen frissített, naprakész operációs rendszert futtatni a telefonján, akkor egyelőre csak az Apple platformján talál igénye meghallgatásra.

Az Android Nougat (7.0) újdonságairól itt írtunk részletesebben.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.