Szerző: Vörös Péter

2000. október 5. 00:35

A Vodafone 2,5 milliárd $-t fektet a kínai China Mobile-ba

[Blomberg] A China Mobile (H.K.) Ltd. Kína legnagyobb részvénytársaságként működő mobiltelefon szolgáltatója a kapott összeget hét hálózat megvételére fogja fordítani: összesen 34 milliárd $-t szánnak akvizíciókra olyan nagyvárosokban, mint Peking és Sanghaj - ezáltal a cégnek ez év végére várhatóan 17,3 millió ügyfele lesz.

A brit cég (a világ legnagyobb mobiltelefon vállalata) olyan nagy vetélytársak előtt nyerte el a befektetési projektet, mint a japán NTT DoCoMo Inc. és a német Deutsche Telekom AG. A Vodafone készpénzzel fizet a China Mobile részvényekért. A végleges megállapodást február 28-án kötik meg, azt követő 1 évig a cég nem adhatja el a részvényeket.

A tavaly óta a magyar piacon is jelenlévő Vodafone Group Plc a befektetés révén megteszi az első lépéseket a kínai mobiltelefon piacon. A Vodafone azt is bejelentette, hogy a China Mobile-lal együtt adat és hangátviteli standard fejlesztésének lehetőségét is megvizsgálják.

Elemzők szerint ez év végére Japánt megelőzve a világ második legnagyobb mobiltelefon piaca lesz Kína, ahol az 1,2 milliárdos lakosság mindössze 5%-ka használ mobiltelefont. A kínai piac a korábbi becsléseket messze felülmúló arányban nő. A China Mobile piaci részesedése az egy évvel előtti 93%-ról mára 83%-ra esett vissza az év első felére.

Chris Gent, a Vodafone elnök-vezérigazgatója azt is közölte, hogy a cég a jövőben igyekszik növelni részesedését a China Mobile holding-ban. A Vodafone a mostani befektetés révén 2,6%-os részesedéshez jut a kínai cégben, amelynek jelenlegi piaci értéke 96 milliárd $.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról