Szerző: Gálffy Csaba

2016. augusztus 26. 11:17

Modernebb routert hoz a UPC

Egyeseknek ingyen, másoknak olcsón adja az új(abbacska) Wi-Fi-s routert a UPC. A specifikációk alapján nem rossz az ajánlat, de a tragikusan sebezhető szoftverre remélhetőleg jobban odafigyel majd a vállalat.

"Saját fejlesztésű, szupergyors wifi modemmel erősít a UPC" - jelentette be a szolgáltató a Connect Box magyarországi érkezését közleményben. A Connect Box egyébként nem egészen új a hazai piacon sem, a cég még 2015 októberétől kezdte kínálni a modemet az ügyfeleknek - eddig minimális hírverés mellett. Első körben ugyanis csak a legnagyobb, 500 megabites előfizetés mellé járt a Connect Box, majd áprilistól a 240-es pakk mellé is biztosította a cég, mostantól pedig a mainstreamnek számító Fiber Power 120 mellé is kedvezményesen (most akciósan díjmentesen) kínálja az eszközt.

A modem-router kombó egyébként egészen ütős hardverrel rendelkezik. A dobozon 4 darab, gigabites Ethernet csatlakozó található hátul, a Wi-Fi pedig n-es és ac-s szabványt is támogat. Jó hír, hogy a 2,4 GHz-es tartományban 2x2, az 5 GHz-es tartományban pedig 3x3-as átvitelre képes az eszköz, ennek mind a sebességre, mind a hatótávra pozitív hatása van. Ugyan a UPC a maximális átviteli sebességet nem reklámozza, a felhasznált Celeno márkájú Wi-Fi chipset elméleti maximuma 1,3 gigabit (80 megahertzes sávokat és mindhárom antennát használva).

Jó lett a formaterv.

A UPC szerint a "saját fejlesztésű" a Connect Box, ezt a kijelentést kérdésünkre a cég némileg pontosította. Az eszköz a Compal Electronics tajvani bérgyártó terméke (Mercury vagy CH7465LG-LC néven), a szoftver és a hardver azonban a UPC specifikációi szerint készül. A cég "több eszközt és potenciális beszállítót is megversenyeztetett", ezek közül a Compal eszköze bizonyult a legjobbnak - mondja a UPC. A Connect Box/Compal Mercury ebben a formában sem a boltok polcain, sem más szolgáltatóknál nem lesz elérhető, a UPC-anyavállalat Liberty Global exkluzív jogokat szerzett hozzá.

Lyukas, de foltozzák

A Liberty illetve a UPC azonban nem csak jogokat, kötelességeket is szerzett - például az eszközök biztonságáért. A cég már nem mutogathat a gyártóra, ha az eszközben komoly biztonsági hiba van, azért immár kizárólag a kábelszolgáltató felel. Azt korábban egy független hazai biztonsági kutatásból tudjuk, hogy a router több komoly sebezhetőséggel is rendelkezik, amelyek például szolgáltatásmegtagadásos, adatszivárgásos támadásokat tesznek lehetővé, de a konfiguráció módosítása is elérhető. Csak egy példa: a router az adminisztrációs felületre történő belépéskor nem ellenőrzi a süti meglétét, csupán az IP-címet és a böngésző típusát, ez azt jelenti, hogy azonos böngészőt és IP-címet használva bárki hozzáférhet az adminfelülethez. Ráadásul a csapat által tavaly októberben bejelentett hibákat a UPC még februárban sem javította - ami sokat elmond a cég hozzáállásáról.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A UPC ígérete szerint azonban "minden router esetében igyekeznek megfelelni a legnagyobb biztonsági előírásoknak" és az eszközhöz a jövőben is "folyamatosan jönnek ki firmware frissítések, amelyek a sebezhetőségi problémákra is megoldást kínálhatnak". Emellett zajlanak az otthoni "hálózatoptimalizálást" javító projektek is, ezek eredményeiről azonban a cég egyelőre nem kíván nyilatkozni. Ez vélhetően arra utal, hogy a routerek csak néhány előre beállított Wi-Fi csatornát használnak, még akkor is, ha az adott frekvenciatartomány nagyon zajos és az interferencia miatt csak alacsony teljesítménnyel tud működni.

Nem drága

A cég szerint az előfizetők alapesetben az újonnan kötött Fiber Power 120-as (vagy nagyobb) internetes csomaghoz kapják meg ingyenesen az új modemet. Ha már UPC-előfizető valaki, akkor azonban a legnagyobb, 500 megabites csomagra kell váltani ahhoz, hogy járjon az eszköz. Amennyiben ezt az ügyfél nem szeretné, egyszeri díjért igényelhet ilyen modemet, Fiber Power 30 és 50 esetén bruttó 8000 forint, a két nagyobb előfizetés esetén pedig 5000 forint ennek a díja. Fontos megjegyezni, hogy ezért nem kerül az előfizető birtokába az eszköz, csupán a használati jogot szerzi meg a felhasználó - szerencsére a hasonló hálózati eszközök árával összehasonlítva viszonylag olcsón.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról