Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 10. 09:30

A rendszermemóriát rétegzi a Netlist HybriDIMM

Bejelentette SCM termékeit a Netlist, a HybriDIMM-mel a DRAM és a NAND kedvező tulajdonságait próbálja ötvözni a cég. A fejlesztés megfelelő átmeneti megoldást nyújthat az Intel Optane NVDIMM modulok szélesebb körű elérhetőségéig.

Bejelentette első SCM (Storage Class Memory) termékét a Netlist, mely a memória és a háttértár szerepét egyetlen komponensben ötvözi. A HybriDIMM névre keresztelt fejlesztés DRAM és NAND chipeket egyesít szabványos LRDIMM modulon, mellyel a cég SSD szintű kapacitást, nem volatilis (nem felejtő) működést, illetve DRAM közeli sebességet ígér a volatilis memóriáknál olcsóbban.

A modul alapvető felépítésében nincs forradalmi, az szabványos DRAM és NAND chipekből áll össze, melyeket a cég partnerétől, a Samsungtól vásárol. Utóbbi ritka, a dél-koreai cég jellemzően megtartja magának a NAND-ot, az utóbbi években legalábbis csak okostelefonokban és tabletekben láthattuk viszont a gyártó flash-alapú komponenseit, tárolómegoldásokban (pl. nem saját márkás SSD) nem. A Netlist és a Samsung még tavaly októberben jelentett be egy 5 évre szóló együttműködést, melynek keretein belül NVDIMM-P memóriákat fejleszt a két cég, így kerülhetett a dél-koreai cég NAND-ja a modulokra.

A Netlist szerint viszont nem a DRAM vagy NAND chipektől egyedi a HybriDIMM, az igazi értéket a két eltérő típusú memóriát összekötő vezérlés, a PreSight adja. A rendszert egy eddig ismeretlen koprocesszor vezérli, ezen egy firmware fut, amely megpróbálja megjósolni, hogy a memóriavezérlő milyen adatot kér majd a modultól. Amennyiben az adat a lassabb NAND chipeken van, úgy azt a vezérlés még az igazi lekérés előtt igyekszik átmásolni a gyorsabb DRAM-ba, ezzel biztosítva a DRAM-közeli olvasási sebességet és késleltetést. A rendszer pontos működéséről egyelőre nem árult el részleteket a Netlist, de azt egyes helyeken a processzorok előbetöltéséhez (prefetch) hasonlítják.

A HybriDIMM ezzel együtt egy a DDR4 szabványnak tökéletesen megfelelő modul, mely bármilyen x86-os szerverrel kompatibilis, működéshez semmilyen hardveres vagy BIOS-szintű módosítás nem szükséges. Kell viszont az alkalmazások optimalizálása, a szoftvereket a HybriDIMM beékelődése miatt átrendeződő memóriahierarchiának megfelelően kell átalakítani. Ezzel a programok bátrabban nyúlhatnak a memóriához, már kritikus fontosságú adatok is kerülhetnek a modulokba, miközben a gyorsabb elérésből nem, vagy csak kevésbé profitáló adatok maradhatnak alsóbb szinteken, a háttérárakon.

A HybriDIMM két formában kerül majd piacra, a Gen. 1 256-512 gigabájtnyi NAND chipet, illetve 8-16 gigabájt DRAM-ot tartalmazhat. Ezek a modulok DDR4-1866 szabványnak felelnek meg, csatornánként pedig legfeljebb három darab kerülhet majd belőlük Broadwell-alapú szerverprocesszorok mellé, miközben az operációs rendszer oldaláról (csak) a Linux támogatott. A várhatóan később érkező Gen. 2 duplázza a kapacitást, a NAND már 1 terabájra, a DRAM pedig 32 gigabájtra rúghat, e mellett pedig a sebesség is nő, a támogatott szabvány immár DDR4-2400, csatornánként legfeljebb két modullal. Ezek már az Intel jövőre érkező Purley (Skylake Xeon) platformjához készülnek, Linux mellett pedig Windows is támogatott lesz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Netlist ígérete szerint új termékeivel a klasszikus háttértáras (tárolós) megoldásokhoz viszonyítva akár ezerszer kisebb késleltetés érhető el, miközben a teljes bekerülési költség akár 80 százalékkal is csökkenhet. A kiemelt partnerek az év hátralevő részében kapják meg az első szállítmányokat, a szélesebb körű elérhetőség pedig valamikor jövőre várható.

A cég ezzel arra számíthat, hogy az Intel-Micron kettős közös fejlesztése, az Optane (vagy 3D Xpoint) még egy darabig nem tudja majd szélesebb körben beteríteni a piacot. Az Optane hosszútávon bizonyosan jobb megoldást jelent majd a HybriDIMM, vagy az ahhoz hasonló öszvéreknél, de amíg a DRAM-NAND kombináció lényegesen olcsóbban, illetve nagyobb volumenben állítható elő, addig lehet létjogosultsága az ilyen átmeneti megoldásoknak, melyek piaca jövőre várhatóan 600 millió dollár körül alakulhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról