Szerző: Gálffy Csaba

2016. augusztus 8. 11:29

Szabadalmakból remél pénzt a BlackBerry

Szabadalomsértési pert indított a céges telefonos rendszerekben utazó Avaya ellen a BlackBerry. A cél: pénzzé tenni a szabadalomportfóliót.

Minden korábbinál agresszívebben váltaná pénzre a BlackBerry a szabadalomportfólióját - jelentette be a negyedéves jelentés kapcsán a cég vezérigazgatója, John Chen, néhány nappal később pedig napvilágra is került: a cég beperelte az Avaya IP-telefóniában utazó vállalatot. A kanadaiak nyolc különböző szabadalom megsértésével vádolják az Avayát,

Az Avaya egyébként 2000-ben jött létre a Lucent Technologies önállósodó részlegeként. Ez a vállalat vitte tovább a cég vállalati kommunikációs technológiáit, köztük a nagyobb cégek belső IP-telefonos hálózatait is. A cég 2007-ig forgott a tőzsdén, ekkor vásárolta ki onnan a Silver Lake Partners - amely egyébként a Dell privatizálásában is kulcsszerepet játszott.

IGT automaták - már licencelt BlackBerry technológiával

A BlackBerry ezúttal sörétes puskával lő, néhány fókuszált szabadalom helyett néhány, egymástól nagyon távoli szabadalommal támad: két szabadalom például a videós tömörítéshez kapcsolódik, egy-egy pedig a mobileszközök földrajzi követését, a hívások irányítását, az üzenetek kijelzésének metódusait, publikus titkosítási kulcsok előállítását, stb. célozza. Összesen nyolc szabadalmat sorol a BlackBerry keresete, az Ars Technica szerint ezek közül a legkorábbi 1998-as, a legutolsó 2011-es bejegyzésű.

A most indított per jól illik a BlackBerry licencelési stratégiájába, a cég korábban rengeteget fektetett a szabadalomportfólió kiteljesítésébe, most pedig a vezetés elérkezettnek látja az időt, hogy pénzzé tegye azt. Tavaly például a Ciscóval tudott a BlackBerry keresztlicencelési megállapodást kötni, amelynek eredményeként a hálózatos cég fizet licencdíjat - igaz, ennek pontos értékéről a két vállalat nem közölt részleteket. Idén februárban pedig a Canonnal kötött megállapodást a cég, és szintén februárban írt alá az IGT nyerőgépes vállalat is, utóbbi kettő a vezeték nélküli töltésre vonatkozó szabadalmakat licenceli.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A per helyszínéül a BlackBerry a híresen szabadalompárti texasi bíróságot választotta, igaz, nem az egészen szélsőséges kelet-texasi helyszínt, hanem az északi kerületi bíróságot - erre a cégnek lehetősége volt, hiszen az Avaya itt is végez üzleti tevékenységet, a beadvány szerint pedig kétszintes irodával is rendelkezik a területen.

A mobilos technológiák úttörői körében a szabadalmak licencelése népszerű foglalkozás, az Ericsson, a Nokia, a Qualcomm és számos más cég nagyon komoly bevételt húz ebből. Különösen azok a cégek pozicionálták jól magukat, amelyek a mobilkommunikáció hajnalán technológiai úttörő voltak és az azóta iparági szabvány megoldásokat szabadalmaztatni tudták. De szintén jól járt a Microsoft, amely külön szabadalmi csomagot állított össze androidos gyártóknak, ezt ma már gyakorlatilag mindenki licenceli, a Samsunggal az élen.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról