Szerző: Habók Lilla

2016. augusztus 5. 10:37

Google Docs kihívót állít a Dropbox és a Microsoft

Közösen szerkeszthető dokumentumokat hoz a Dropbox Paper, az app mögött álló Dropbox-Microsoft párosnak a Google Docs trónjára fáj a foga.

Megjelent a Dropbox Paper mobilalkalmazása Androidra és iOS-re, a 2015 októberében kijött webes béta verziót pedig megnyitották a nagyközönség felé. A webes és mobilos kollaborációt is segítő appot a cég a Microsofttal karöltve hozta létre, az alkalmazással a redmondi vállalat egyértelműen a Google Docs-szal veszi fel a versenyt.

A Microsoft és a Dropbox egyszerre partnere és versenytársa egymásnak: annak ellenére, hogy mindkét cég érdekelt a szinkronizálásban és az üzleti fájlmegosztásban, találtak olyan területeket, amelyben kölcsönösen előnyös lehet az együttműködés.  A két cég közötti partnerség 2014 óta tart, azóta az Office dokumentumokat rögtön elmenthetjük Dropbox-ba vagy épp a Dropboxon belül módosíthatunk Word, Excel vagy PowerPoint dokumentumokat weben és mobilon egyaránt. Ezek mellett január óta a Dropboxból megnyitott Office dokumentumokat közösen is szerkeszthetjük, a Dropbox Paper béta verzió megnyitásának kvázi előszeleként.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsofttal közös partnerség ellenére a 2015-ös adatok alapján tíz legtöbbre értékelt magáncég közül (Xiaomi, Uber, Airbnb, Palantir, Snapchat, SpaceX, Flipkart, Pinterest, Dropbox, Theranos) a területet figyelő elemzők a Dropboxot tartják a leggyengébbnek. Ennek oka, hogy mára a dokumentumalapú megosztás helyett sokkal inkább a kommunikációra helyeződött a hangsúly, ez pedig olyan megoldásoknak kedvez, mint például a Slack. Drew Houston, a Dropbox alapító-vezérigazgatója azonban visszautasítja a céget érő kritikákat, mondván, cége "a világ legnagyobb együttműködési platformját akarja megépíteni" ahol a világon bármely országból vagy cégtől érkező csoportok, a nekik tetsző technológia segítségével dolgozhatnak együtt.

Megnyitotta kapuit a béta

A Dropbox Paper tehát már mindenki előtt nyitva áll, dokumentumainkat szabadon megoszthatjuk, illetve szerkeszthetjük felületén, akár másokkal közösen. Az alkalmazásban bemutatott példák alapján teendőlistákat, céges megbeszélések emlékeztetőit, ötletelésre vagy közös szerkesztésre szolgáló dokumentumokat is készíthetünk. Ahogy a felsoroltakból is látszik, a Dropbox inkább a irodai felhasználást célozza meg, mint a személyes vagy a barátokkal közös szerkesztést, de a nyílt béta verzió akár utóbbiakra is lehetőséget ad.

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a Dropboxnál kevés cégnek van több tapasztalata a dokumentumok szinkronizálásában. A vállalatnak épp ezért nehéz lesz kilépni ebből a szerepből, amit a Carousel fotómegosztó és a Mailbox emailapp tavalyi kudarca is jól mutat.  A Dropboxról legtöbbeknek még mindig nem a kollaboráció jut eszébe, amin nem biztos, hogy változtatni fog néhány olyan funkció, amivel megjegyzéseket fűzhetünk a dokumentumokhoz vagy közösen szerkeszthetünk teendőlistákat, de a megfelelő visszajelzések birtokában és a béta verzió elhagyását követően nem reménytelen, hogy a cég meg tudja vetni lábát a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról