Szerző: Koi Tamás

2016. augusztus 3. 16:36

Előfizetéses modellben kínálja mobilalkalmazásait a BlackBerry

Mostantól előfizetéses modellben is kínálja eddigi exkulzív androidos appjait a BlackBerry. A cég a BlackBerry 10 platform elsősorban produktívabb munkát és kommunikációt segítő alkalmazásait a PRIV megjelenésével portolta Androidra, de már nem kell BlackBerry készülék a használatukhoz.

Hosszú hónapokkal az eredeti koncepció megszületése után szélesebb közönség számára is elérhetővé tette korábbi, platform-, majd később típus-, vagy modellexkluzív alkalmazásait a BlackBerry. Az egykor okostelefon-nagyhatalomnak számító kanadai cég BlackBerry Hub+ nevű alkalmazáscsomagja a cég legfontosabb produktivitási és kommunikációs appjait gyúrja egybe, és kínálja előfizetéses modellben.

A BlackBerry Hub+ fejlesztése, vagy legalábbis a koncepció létrehozása tavaly tavaszra nyúlik vissza, ekkor beszélt nyilvánosan először arról a cég, hogy BlackBerry Experience Suite néven Android és iOS platformokon is elérhetővé kívánja tenni a BlackBerry 10 operációs rendszer egyes szoftverkomponenseit. Akkor még szigorú titoknak számított, hogy a cégnek androidos készülékei is lesznek, az azóta megjelent PRIV-en és a napokban debütált DTEK50-en pedig ott fut a BB10-ből átemelt, az eredeti koncepciót (amennyire Androidon lehet) követő kulcs komponensek, mint például a BlackBerry Hub kommunikációs központ, a Naptár, vagy éppen a névjegyeket kezelő alkalmazás.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ezek az appok mától bármilyen, legalább Android M-et futtató androidos készülékre telepíthetők, a rendszer 30 napig engedi kipróbálni a BlackBerry Hub, a Calendar és a Password Keeper alkalmazások összes funkcióját, ezt követően havi 99 centért fizethet elő a felhasználó a csomagra. Az előfizetők a fenti appokon túl jogosulttá válnak az összes, korábban csak a PRIV és a DTEK50 tulajdonosai számára elérhető alkalmazás (így a Notes, Tasks, BlackBerry Launcher és Device Search) használatára.

A BlackBerry ezzel egy újabb bevételi forrást talált a szoftver/szolgáltatások üzletág megerősítésére, mely az utóbbi egy-két évben fokozatosan az első számú pénztermelő forrásává vált a cégnek. John Chen elnök-vezérigazgató a cég legutóbbi üzleti jelentését kísérő konferenciabeszélgetésen konkrétan kijelentette, hogy az egykor az okostelefon-piacon erős befolyást gyakorló BlackBerry ma már egy szoftvercég, mely mellékesen készülékeket is gyárt.

A cég ígérete szerint ráadásul ez még csak a kezdet, már készülnek az egyedi BlackBerry-kliensek iOS-re fejlesztett változatai, valamint a jövőben még több, az üzleti és egyéni felhasználókat egyaránt célzó szoftvercsomagok is elérhetők lesznek a választékban.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról