Szerző: Koi Tamás

2016. augusztus 3. 16:36

Előfizetéses modellben kínálja mobilalkalmazásait a BlackBerry

Mostantól előfizetéses modellben is kínálja eddigi exkulzív androidos appjait a BlackBerry. A cég a BlackBerry 10 platform elsősorban produktívabb munkát és kommunikációt segítő alkalmazásait a PRIV megjelenésével portolta Androidra, de már nem kell BlackBerry készülék a használatukhoz.

Hosszú hónapokkal az eredeti koncepció megszületése után szélesebb közönség számára is elérhetővé tette korábbi, platform-, majd később típus-, vagy modellexkluzív alkalmazásait a BlackBerry. Az egykor okostelefon-nagyhatalomnak számító kanadai cég BlackBerry Hub+ nevű alkalmazáscsomagja a cég legfontosabb produktivitási és kommunikációs appjait gyúrja egybe, és kínálja előfizetéses modellben.

A BlackBerry Hub+ fejlesztése, vagy legalábbis a koncepció létrehozása tavaly tavaszra nyúlik vissza, ekkor beszélt nyilvánosan először arról a cég, hogy BlackBerry Experience Suite néven Android és iOS platformokon is elérhetővé kívánja tenni a BlackBerry 10 operációs rendszer egyes szoftverkomponenseit. Akkor még szigorú titoknak számított, hogy a cégnek androidos készülékei is lesznek, az azóta megjelent PRIV-en és a napokban debütált DTEK50-en pedig ott fut a BB10-ből átemelt, az eredeti koncepciót (amennyire Androidon lehet) követő kulcs komponensek, mint például a BlackBerry Hub kommunikációs központ, a Naptár, vagy éppen a névjegyeket kezelő alkalmazás.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ezek az appok mától bármilyen, legalább Android M-et futtató androidos készülékre telepíthetők, a rendszer 30 napig engedi kipróbálni a BlackBerry Hub, a Calendar és a Password Keeper alkalmazások összes funkcióját, ezt követően havi 99 centért fizethet elő a felhasználó a csomagra. Az előfizetők a fenti appokon túl jogosulttá válnak az összes, korábban csak a PRIV és a DTEK50 tulajdonosai számára elérhető alkalmazás (így a Notes, Tasks, BlackBerry Launcher és Device Search) használatára.

A BlackBerry ezzel egy újabb bevételi forrást talált a szoftver/szolgáltatások üzletág megerősítésére, mely az utóbbi egy-két évben fokozatosan az első számú pénztermelő forrásává vált a cégnek. John Chen elnök-vezérigazgató a cég legutóbbi üzleti jelentését kísérő konferenciabeszélgetésen konkrétan kijelentette, hogy az egykor az okostelefon-piacon erős befolyást gyakorló BlackBerry ma már egy szoftvercég, mely mellékesen készülékeket is gyárt.

A cég ígérete szerint ráadásul ez még csak a kezdet, már készülnek az egyedi BlackBerry-kliensek iOS-re fejlesztett változatai, valamint a jövőben még több, az üzleti és egyéni felhasználókat egyaránt célzó szoftvercsomagok is elérhetők lesznek a választékban.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról