Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Wikiszerű dokumentációval erősít a Stack Overflow

Gálffy Csaba, 2016. július 25. 13:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Lehet jobb dokumentációt írni - mondja a Stack Overflow. Érdemes lehet elhinni, a cég ma is abból él, hogy a különböző fejlesztői platformok dokumentációi hiányosak vagy egyszerűen csak nehezen kezelhetőek-kereshetőek.

hirdetés

A kérdezz-felelek után új terület felé nyit a Stack Overflow, elindult ugyanis a népszerű fejlesztői portál új szolgáltatása, amely a teljes dokumentációk létrehozását célozza. Ahogy a QA-szekció, ez is közösségi alapon készül majd, célja lesz lefedni minden népszerű fejlesztői platformot és nyelvet, széles és általános formában. A Stack Overflow felületén az ilyen anyagoknak nem volt helye, a Documentation ezt az űrt pótolja.

A Stack Overflow Documentation (legyen SOD) az oldal nagyon erős közösségére épít, wikis logika szerint minden felhasználó szerkesztheti majd, írhat egészen új cikket vagy finomíthat a meglévő cikkek szövegén. A közösség (illetve a felhasználók) jelezhetik, ha egy téma hiányzik vagy nem teljes, kérhetnek új szócikkeket, javításokat, illetve a cikkeket le is szavazhatják. Ezzel létrejön egy olyan prioritási lista, amelyről a közösség pontosan láthatja, mi épp a legsürgetőbb teendő, ez várhatóan sokat segít majd, hogy az olvasók elvárásai mentén fejlődjenek az anyagok.

Van, ami hasonló lesz a kérdezz-felelek felülethez. A SOD is a példakódot helyezi előtérbe - a kezdő és haladó programozók nagy örömére tehát virulhat tovább a másolás-beillesztés-testreszabás áldott hármasa, sok előre kidolgozott kóddal lehet majd találkozni, amit elegendő majd beszúrni a saját szoftverbe és a hiányzó részeket kipótolni. Ezzel együtt a dokumentáció kimondottan általános témákra és problémákra fókuszál majd, a speciális kérdéseknek továbbra is a kérdezz-felelek formátum lesz a helye.

A közösségi munkához a Stack Overflow igyekszik minden eszközt megadni, így lesz kollaboratív szerkesztés is, illetve minden módosítás egyedileg is hivatkozható marad, valamint igyekszik okosan kezelni a gyorsan változó fejlesztői eszközöket is - így az egyes elemek verziózhatóak lesznek.

A SOD szövegét is CC BY SA (Creative Commons Attribution Share Alike) licenc alatt biztosítja, így lehetővé teszi azok széles körű (akár kereskedelmi) felhasználását is, amíg a szerző megjelenik és a szabad licenc is öröklődik. Ez szerzői jogi szempontból áttörés lehet, a SOD cikkei így hamar megjelenhetnek más oldalakon, manpage-eken is, feltéve, ha ez utóbbiakhoz viszonyítva tényleg sikerül majd minőségi ugrást végrehajtani.

A Stack Overflow pontosan tudja, hogy a közösséget a reputáció hajtja - egy SO-s profil kiváló szakmai ajánlólevél. Ennek megfelelően a SOD-on is lehet majd reputációs pontszámot emelni és badge-eket szerezni.

A Stack Overflow Documentation egyelőre nyílt béta állapotban érhető el.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!