Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 15. 14:50

Érkezik a Raspberry Pi 3 Compute Module variánsa

Ipari felhasználásra szánt verzióban is megjelenik az egy áramköri lapon összezsúfolt Raspberry Pi 3, a készülék az első generációhoz hasonló Compute Module változatot kap.

Újabb Raspberry Pi változat van készülőben, ezúttal a kis számítógép eddigi legfrissebb, 3-as kiadásából készül Compute Module variáns. A tervek szerint a következő hónapokban megjelenő verzió a Raspberry Pi 3-mal szinte teljesen egyező hardvert kap, noha a különböző csatlakozók és vezeték nélküli kommunikációs képességek nélkül, egy a korábbinál is kisebb, SODIMM foglalatba illeszthető áramköri lapkán.

A készülék érkezését az IDG News Service-nek a Raspberry Pi atyja, Eben Upton is megerősítette, kiemelve, hogy az a tervek szerint az első generációs Compute Modullal megegyező áron, 24 dollárért kerül majd piacra - hasonló verziót a gyártó ugyanis már az első generációs Raspberry Pi-ből is kiadott. A foglalatba illeszthető számítógépekhez a vállalat egy Compute Module Development Kit névre hallgató csomagot is piacra dob, amelybe a fejlesztők az eszközt bepattintva felszerelhetik azt a nagyobb testvértől ismert csatlakozópalettával az egyszerűbb munkához. A készülék a tápellátást is az élén futó csatlakozósoron kapja majd, a mezei modellel ellentétben lesz rajta külön tápaljzat.

Az első Raspberry Pi és Compute Modul verziója

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új Compute Modult a vállalat kifejezetten beágyazott felhasználási területekre szánja, a készülék a hagyományos verzióval ellentétben kevésbé célozza a barkácsolókat és hobbistákat, annak jövőjét a cég sokkal inkább az ipari gépekben, gyári felszerelések "agyaként" látja. Upton szerint a Raspberry Pi vásárolók mára messze nem csak a bütykölni vágyók közül kerülnek ki, az apró, olcsó számítógépeket egyre gyakrabban alkalmazzák a tesztelés mellett éles helyzetekben is.

A Raspberry Pi 3 hardvere egyébként már kifejezetten erősre sikerült, beágyazott környezetben a legtöbb esetben valószínűleg könnyedén megállja a helyét: az eszközt egy négy darab, 1,2 gigahertzen ketyegő Cortex-A53 maggal szerelt chip hajtja, amely már 64 bites utasításarchitektúrát tudhat magáénak. A frissen bejelentett Compute Modulon, az eredeti verzióhoz hasonlóan a Linux mellett Windows 10 IoT Core rendszer is futtatható lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról