Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 12. 16:31

SDK-t kap az Anki oktatórobotja

A Cosmo arcfelismerő, modellező és sok más funkcióját is megnyitja a fejlesztők előtt az Anki, a cég frissen kiadott SDK-jával. A következő hónapokban két további fejlesztőkészlet is várható.

SDK-t ad ki játékrobotjához az Anki, amelyet kifejezetten barkácsolóknak, "hackerkeknek" és kutatóknak szán. A készítők szerint a Pythonban íródott fejlesztőkészlet segítségével az érdeklődők a Cosmo nevű apró robotot olyan képességekkel ruházhatják fel minimális erőfeszítéssel, mint az arcfelismerés, 3D modellkészítés vagy az útvonaltervezés.

Aki még nem hallott volna róla, az elsősorban okos távirányítós autóiról ismert Anki által fejlesztett Cosmo egy kisméretű, lánctalpas, rakodóvillával és számos szenzorral felszerelt robot, amely az eddiginél jóval szélesebb közönséggel hivatott megismertetni és remélhetőleg megszerettetni a robotikai programozást. A cég tervei szerint az ősszel megjelenő játékrobotot kezdők és profik egyaránt használhatják majd különböző komplexitású projektekhez. A Cosmo kifejlesztésénél kimelt szempont volt a barátságos, kifejező külső, a robot "fején" egy kijelzőn megjelenő, rajzfilmszerűen beszédes szempár hivatott jelezni annak aktuális hangulatát.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Cosmo mögött természetesen egy AI rendszer dolgozik, amelynek köszönhetően a robot tanulékony, különböző feladatok adhatók neki, illetve környezetének is tudatában van, felismeri és interakcióba is képes lépni a környező tereptárgyakkal - de a körülötte lévő embereket is felismeri, sőt később emlékszik is az arcokra. A robot "agya" egy Bluetooth-on csatlakoztatott okostelefon, a felhasználói utasítások egy része mellett a komolyabb számítások is a telefonos kliensen futnak.

A most bejelentett SDK mellett a későbbiekben a vállalat két további fejlesztőkészlet kiadására is készül: a tervek szerint még idén megjelenik egy az általános iskolai oktatókat célzó csomag, amellyel a robot az osztálytermekbe is utat találhat, 2017 első felében pedig egy az appfejlesztőket célzó SDK lát majd napvilágot, amellyel bárki fejleszthet majd alkalmazásokat a Cosmóhoz. A most bejelentett, barkácsolóknak és kutatóknak szánt fejlesztőkészlet egyelőre a béta verziónál jár, az említett két csomag kiadása előtt azokat az ennek kapcsán kapott visszajelzések alapján csiszolják majd. Maga a robot októberben lát majd napvilágot, 180 dolláros áron.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról