Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 8. 17:10

Bemutatta az SD kártyák utódját a Samsung

Az UFS szabvány új dimenziót nyit a memóriakártyák sebességében.

Elsőként mutatott a microSD kártyák leváltására hivatott megoldást a Samsung, az UFS szabványú memóriakártya sebességben komoly előrelépést kínál, cserébe viszont nem kompatibilis egyetlen korábbi szabvánnyal sem, így a széleskörű elterjedése várhatóan hosszadalmas folyamat lesz. A dél-koreai vállalat első körben négyféle kapacitással kínálja majd a fejlesztést, a 32, 64, és 128 GB-os modellek mellett egy 256 GB-os variáns is elérhető lesz.

A Samsung ujjbegynyi kártyája már-már a SATA csatolós SSD-k sebességével vetekszik, a 256 GB-os modell szekvenciális olvasási tempója elérheti az 530 MB/s-ot, írásban pedig 170 MB/s-ra is képes lehet, utóbbi pedig már majdnem kétszer több mint amire a leggyorsabb SDXC kártya képes. Bár memóriakártyáknál kevés jelentősége van a véletlenszerű műveletek sebességének, kártya olvasásnál 40 000, írásnál pedig 35 000 IOPS-ra képes, ami szintén megfelel egy belépőszintű SSD tempójának.

Másolás és beillesztés

Bár a fejlesztés elsőre akár forradalminak is tűnhet, a Samsungnak most nem volt túl nehéz dolga, az új kártyáknak a mobilos UFS fejlesztésekkel már korábban megágyazott a vállalat. A Samsung még februárban jelentette be, hogy sorozatgyártásba került a 256 gigabájtos UFS 2.0 szabványú beágyazott tárolója. A TLC-s 3D NAND-ra épülő új modell többek között okostelefonokba és táblagépekbe tervezte a vállalat, ahonnan már csak egy lépés volt azt átültetni memóriakártya formátumba. A beágyazott tárolók is egyetlen lapkán tartalmazzák a NAND flash-t és a vezérlőt, azaz jóformán csak a tokozást kellett megváltoztatni.

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

A tervezés és gyártása tehát nem jelenthetett túl nagy kihívást, az új szabvány széleskörű elterjedése ennél valószínűleg keményebb dió lesz. Az UFS kártyák ugyanis semmilyen formában nem kompatibilisek a microSD-kel, azok nem illeszkednek a foglalatba, illetve az érintkezők kiosztása is gyökeresen eltérő. Ennél fogva a kártyákat fogadó különféle eszközök (kamerák, okostelefonok, stb.), illetve az olvasók oldaláról is ki kell még építeni a támogatást, egyelőre azonban egyetlen olyan sorozatgyártású termék sincs, amibe ezeket a kártyákat beilleszthetnénk.

A jelentősen nagyobb tempó fényében ez valószínűleg néhány éven belül megtörténhet, nem lenne meglepetés, ha a Samsung közeljövőben megjelenő termékei már támogatnák az UFS-t. A szabványban ugyanis óriási potenciál lakozik, egy korábbi ütemterv szerint az évtized végére a 2 GB/s feletti átviteli sebesség is elérhető lesz.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.