Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Bulgária: saját használatra csak szabad szoftvert

Gálffy Csaba, 2016. július 05. 10:42
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kötelező lesz minden egyedi fejlesztést szabad szoftveres licenc alatt nyilvánosságra hozni a jövőben, egy most elfogadott új bolgár törvény szerint.

Minden, állami megrendelésre készült egyedi fejlesztésnek szabad szoftvernek kell lennie, nyitott forráskóddal - mondja ki egy most elfogadott új bolgár törvény. A szabály szerint minden olyan esetben, amikor közbeszerzéssel vásárol az állam szoftverfejlesztést, az elkészült szoftvernek meg kell felelnie a szabad szoftver elveinek. További kikötés, hogy a szoftverhez tartozó szerzői és más jogok az államot illetik, ahogy a forráskód és az interfészek és az alkalmazást kiszolgáló adatbázisok tervei is.

"A törvény azt jelenti, hogy bármilyen egyedi szoftver vásárol a kormány, az látható és elérhető lesz mindenki számára. Végül is az adófizetők pénzéből készült, így joguk van látni és profitálni belőle." - mondja Bozsidár Bozsanov, szabadszoftver-aktivista, a miniszterelnök-helyettes személyes tanácsadója. "Ez nem jelenti azt, hogy az egész ország Linuxra és LibreOffice-ra vált" - teszi hozzá Bozsanov. A "dobozos", licencelt szoftverekre a kitétel nem vonatkozik, így továbbra is vásárolhat az ország Microsoft, Oracle vagy más szoftverszállító kínálatából zárt, tulajdonosi szoftvereket.

Az új szabályozás legfontosabb hozadéka az IT-biztonság területén lehet. A szabad szoftvereket szakemberek nézhetik át és auditálhatják, illetve saját hatáskörben javításokat is eszközölhetnek rajta. Ez különösen akkor érzékeny, ha az adott szoftver sok-sok éve készült, az eredeti fejlesztő pedig adott esetben már nem is létezik (vagy ha létezik is, a támogatási szerződés már régen lejárt).

Az elfogadott törvény egy új kormányügynökséget is létrehoz, amely a szabályozás betartását felügyeli és üzemelteti azt a központi kódtárolót (repository-t), amelybe felkerülnek az egyedi fejlesztések. A jelenlegi tervek szerint ezt GitHubon is tükrözni fogják, így tényleg nyilvánosan, mindenki számára elérhető lesz a forráskód.

A felügyeletre egyébként szükség is lesz, várhatóan lesznek majd próbálkozások arra, hogy a törvény hatálya alól kibújjanak az állami szoftverszállítók - mondja Bozsanov. Ez már a szoftverfejlesztői közösség és az új kormányügynökség feladata lesz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.