Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 4. 16:02

Sokatmondó csend: az Oracle nem nyilatkozik a Java EE kapcsán

Csendben kaszálta el egyik legfontosabb technológiáját az Oracle? Lenne rá precendens.

Nemhivatalos információk szerint az Oracle megvonta a Java EE fejlesztésének támogatását, a Java nagyvállalati kiadásán dolgozó fejlesztőket pedig más projektekre irányította át. A cég egyelőre semmit nem hajlandó kommunikálni, a Java fejlesztéséhez közel álló szereplők pedig lassan a nyelv halálát vizionálják és szabad szoftverként élesztenék újra - derül ki az Ars Technica alaposan alátámasztott cikkéből.

Java? Még mindig tiszta politika.

A Java irányításáért elvben a JCP, a már említett Java Community Process felelős, amely független testületként fogadja el vagy utasítja el a szabványos Javához érkező módosításokat. Az Oracle azonban az elmúlt években a JCP-t megkerülve, önhatalmúlag dönt a Java irányáról, a JCP számára sokszor az oracle-ös fejlesztések utólagos jóváhagyása maradt. A JCP végrehajtó bizottsága azonban még mindig a legfontosabb független testület javás körökben, így nagyon fontos, hogy közleményben szólította fel a Oracle-t, hogy haladéktalanul közölje a terveit a Java EE jövőjével kapcsolatban.

A vállalat azonban egyelőre teljes kommunikációs zárlat alatt van, az Ars Technica által megszólaltatni kívánt döntéshozók nem kommentálták a kérdéseket, de még ennél is furább, hogy a közkapcsolatokkal foglalkozó elérhetőségek válaszra sem méltatták a rangos lapot. Így maradnak a másodkézből származó információk és közvetett bizonyítékok, ezek alapján pedig nagyon rosszul fest a Java EE (illetve az egész Java) helyzete.

A Javát ugyanis az Oracle a Sun felvásárlása után felkarolta, az évekig húzódó fejlesztéseknek megfelelő erőforrást biztosított, betartható, világos terméktervek születtek, és gyors ütemben, kiszámíthatóan érkeztek az újabb és újabb főverziók. Tavaly nyáron-ősszel azonban történt valami a cégen belül, ami teljesen megakasztotta a korábban reménykeltő folyamatot - az Oracle felsővezetése gyakorlatilag teljesen leállította a Java EE fejlesztését, az azzal foglalkozó szakembereket pedig szélnek eresztette, ahogy az Oracle a felhős technológiákra csoportosította át az erőforrásokat, összhangban a cég erőltetett ütemű átalakulásával.

A döntés eredménye kívülről is jól láthatóvá vált, a megoldott programozási hibák száma meredeken leesett, a commitok (beküldött módosítások) száma pedig ezzel párhuzamosan drámaian zuhant. Az Ars Technica példája: a JSF (Java Server Faces) specifikációjához az első verziónak még 2016 első negyedévében el kellett volna készülnie - a projektről azonban azóta sem érhető el semmi publikus.

Időközben megindult a mozgalom a Java EE megmentésére, immár az Oracle nélkül. A Java EE Guardians olyan szakembereket tudhat az oldalán, mint az Oracle-től márciusban kilépett Reza Rahman, a cég Java-evangelistája, aki bizonyos körökben a Java arcának számít. De a szakadár csoportot támogatásáról biztosította az IBM és a Red Hat is - legalábbis arra az esetre, ha az Oracle továbbra sem hajlandó felvállalni a Javához kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségeit.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Oracle persze nem az a cég, amely az ilyen fenyegetőzéseknek hajlandó meghajolni, ráadásul a javához kötődő szellemi tulajdonával meg tudja akadályozni, hogy a Java EE-vel kompatibilis szabad szoftveres alternatíva jöjjön létre a beleegyezése nélkül. Így szembe kell nézni a lehetőséggel, hogy az Oracle nem csak eltemeti ezt a keretrendszert, de bele is szegezi a koporsóba, hogy egészen biztosan ne tudjon feltámadni.

Vannak alternatívák

Miközben az Oracle bizonytalanságban tartja a Java-ökoszisztémát, a potenciális versenytársak már gyűlnek a tetemre. A Microsoft a .NET Core kiadásával és a kapcsolódó, szabad szoftverre támaszkodó stratégia kapcsán nagyon fontos versenytárs, de az olyan feltörekvő technológiák, mint a Node.js vagy a szerveroldali Go szintén hiteles kihívónak számítanak bizonyos területeken. Ezek ráadásul pont ott erősek ahol a Java EE-nek a leginkább szüksége lenne fejlesztésre, a mikroszolgáltatások (microservices) és a konténeres futás területén.

Az egyelőre nagyon nagy kérdés, hogy az Oracle hátraarca ideiglenes vagy végleges - és ha végleges, akkor csak a Java EE-t érinti, vagy a teljes Java-ökoszisztémára kiterjed, beleértve a Java SE-t és az OpenJDK-t is. Amennyiben az utóbbi, az kegyetlen bosszú lenne a Google-ön, a cég androidos platformja (száz és ezer más platformhoz hasonlóan) ugyanis a Javától függ.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról