Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 4. 16:02

Sokatmondó csend: az Oracle nem nyilatkozik a Java EE kapcsán

Csendben kaszálta el egyik legfontosabb technológiáját az Oracle? Lenne rá precendens.

Nemhivatalos információk szerint az Oracle megvonta a Java EE fejlesztésének támogatását, a Java nagyvállalati kiadásán dolgozó fejlesztőket pedig más projektekre irányította át. A cég egyelőre semmit nem hajlandó kommunikálni, a Java fejlesztéséhez közel álló szereplők pedig lassan a nyelv halálát vizionálják és szabad szoftverként élesztenék újra - derül ki az Ars Technica alaposan alátámasztott cikkéből.

Java? Még mindig tiszta politika.

A Java irányításáért elvben a JCP, a már említett Java Community Process felelős, amely független testületként fogadja el vagy utasítja el a szabványos Javához érkező módosításokat. Az Oracle azonban az elmúlt években a JCP-t megkerülve, önhatalmúlag dönt a Java irányáról, a JCP számára sokszor az oracle-ös fejlesztések utólagos jóváhagyása maradt. A JCP végrehajtó bizottsága azonban még mindig a legfontosabb független testület javás körökben, így nagyon fontos, hogy közleményben szólította fel a Oracle-t, hogy haladéktalanul közölje a terveit a Java EE jövőjével kapcsolatban.

A vállalat azonban egyelőre teljes kommunikációs zárlat alatt van, az Ars Technica által megszólaltatni kívánt döntéshozók nem kommentálták a kérdéseket, de még ennél is furább, hogy a közkapcsolatokkal foglalkozó elérhetőségek válaszra sem méltatták a rangos lapot. Így maradnak a másodkézből származó információk és közvetett bizonyítékok, ezek alapján pedig nagyon rosszul fest a Java EE (illetve az egész Java) helyzete.

A Javát ugyanis az Oracle a Sun felvásárlása után felkarolta, az évekig húzódó fejlesztéseknek megfelelő erőforrást biztosított, betartható, világos terméktervek születtek, és gyors ütemben, kiszámíthatóan érkeztek az újabb és újabb főverziók. Tavaly nyáron-ősszel azonban történt valami a cégen belül, ami teljesen megakasztotta a korábban reménykeltő folyamatot - az Oracle felsővezetése gyakorlatilag teljesen leállította a Java EE fejlesztését, az azzal foglalkozó szakembereket pedig szélnek eresztette, ahogy az Oracle a felhős technológiákra csoportosította át az erőforrásokat, összhangban a cég erőltetett ütemű átalakulásával.

A döntés eredménye kívülről is jól láthatóvá vált, a megoldott programozási hibák száma meredeken leesett, a commitok (beküldött módosítások) száma pedig ezzel párhuzamosan drámaian zuhant. Az Ars Technica példája: a JSF (Java Server Faces) specifikációjához az első verziónak még 2016 első negyedévében el kellett volna készülnie - a projektről azonban azóta sem érhető el semmi publikus.

Időközben megindult a mozgalom a Java EE megmentésére, immár az Oracle nélkül. A Java EE Guardians olyan szakembereket tudhat az oldalán, mint az Oracle-től márciusban kilépett Reza Rahman, a cég Java-evangelistája, aki bizonyos körökben a Java arcának számít. De a szakadár csoportot támogatásáról biztosította az IBM és a Red Hat is - legalábbis arra az esetre, ha az Oracle továbbra sem hajlandó felvállalni a Javához kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségeit.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Oracle persze nem az a cég, amely az ilyen fenyegetőzéseknek hajlandó meghajolni, ráadásul a javához kötődő szellemi tulajdonával meg tudja akadályozni, hogy a Java EE-vel kompatibilis szabad szoftveres alternatíva jöjjön létre a beleegyezése nélkül. Így szembe kell nézni a lehetőséggel, hogy az Oracle nem csak eltemeti ezt a keretrendszert, de bele is szegezi a koporsóba, hogy egészen biztosan ne tudjon feltámadni.

Vannak alternatívák

Miközben az Oracle bizonytalanságban tartja a Java-ökoszisztémát, a potenciális versenytársak már gyűlnek a tetemre. A Microsoft a .NET Core kiadásával és a kapcsolódó, szabad szoftverre támaszkodó stratégia kapcsán nagyon fontos versenytárs, de az olyan feltörekvő technológiák, mint a Node.js vagy a szerveroldali Go szintén hiteles kihívónak számítanak bizonyos területeken. Ezek ráadásul pont ott erősek ahol a Java EE-nek a leginkább szüksége lenne fejlesztésre, a mikroszolgáltatások (microservices) és a konténeres futás területén.

Az egyelőre nagyon nagy kérdés, hogy az Oracle hátraarca ideiglenes vagy végleges - és ha végleges, akkor csak a Java EE-t érinti, vagy a teljes Java-ökoszisztémára kiterjed, beleértve a Java SE-t és az OpenJDK-t is. Amennyiben az utóbbi, az kegyetlen bosszú lenne a Google-ön, a cég androidos platformja (száz és ezer más platformhoz hasonlóan) ugyanis a Javától függ.

a címlapról