Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 1. 15:03

Megjött a Zend Framework 3

Drámai gyorsulást hoz a Zend saját PHP-keretrendszerének legújabb, harmadik főverziója. A Zend Framework 3 már kimondottan a PHP 7 újdonságait figyelembe véve készült, de visszafelé is kompatibilis.

Bejelentette a Zend Framework új verzióját a fejlesztőcég. A Zend szerint a Framework 3 a 2-es kiadáshoz képest jelentős, akár négyszeres gyorsulást is képes elérni PHP 5 alatt, PHP 7-et használva pedig még ennél is nagyobb különbség érhető el. A hosszú, mintegy 5 éves fejlesztés eredményeit értelemszerűen leginkább PHP 7 alatt lehet kihasználni, ezt egyébként a keretrendszer teljes mértékben támogatja is.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a keretrendszer sokkal modulárisabb lett, több csomagot tovább bontott a Zend, így azok több kontextusban újrahasznosíthatóak lesznek. A készítők szerint alaposan megújult a keretrendszer dokumentációja is, a leírások már minden komponens saját repójának részét képezik, és a forrással együtt kezelendőek. Ez azt is jelenti, hogy a frissítések és javítások csak akkor kerülnek be a forráskódba, ha azzal együtt a dokumentáció is megkapja a szükséges frissítést, így a kettő garantáltan együtt jár a jövőben.

A fejlesztés nagy részét a PSR-7 körüli új funkciók tették ki, ez a HTTP Message interfész támogatásához kapcsolódik. Itt a Zend a Diactorost, az első PSR-7 implementációt említi, de megjelent a standard támogatása két másik Zend-termékben, a Stratigility-ben illetve az Expressive-ben is. Ez utóbbi egy, a Framework részét képező "mikrokeretrendszer", amely PSR-7 képes middleware írására ad lehetőséget, nyilván PHP-ben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 3-as kiadásra való migráció okozza persze majd a legnagyobb fejfájást azoknak, akik a szerveroldali alkalmazásokhoz eddig a Framework előző verzióját használták. Ezt a Zend is tudja, ennek megfelelően a ZF3 sok kompatibilitási fejlesztést kapott és részletes migrációs kalauz is segíti a nagy váltást.

A friss kiadással együtt a Zend azt is bejelentette, hogy a Framework 1 EOL (end of life) státuszt kap három hónap múlva, vagyis 2016 szeptember 28-án. Ez azt jelenti, hogy a határidőt követően fejlesztése teljesen leáll, biztonsági frissítések sem érkeznek majd hozzá - kivételt csak a Zend Server Enteprise ügyfelek élveznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról