Szerző: Koi Tamás

2016. június 27. 12:50

Megint gyorsít az interneten a UPC

Ismét változik a UPC Magyarország vezetékesinternet-portfóliója: a cég ezúttal egy régebbi díjcsomagot vezet ki a kínálatból, helyette nagyobb sávszélességet kap minden meglévő ügyfél, változatlan áron. Az NMHH-rendelet első sikere?

Az elmúlt hetekben számos előfizető arról kapott értesítőt a UPC Magyarországtól érkező havi számla mellé, hogy a távközlési szolgáltató megemeli az ügyfélnél lévő internetszolgáltatás sávszélességét. Az előfizetők a korábbi letöltési sávszélesség dupláját kapják mostantól, változatlan áron - ez utóbbi azért is fontos szempont, mivel a UPC a hatályos szabályok szerint csak akkor módosíthatja egyoldalúan a szerződési feltételeket, ha az semmilyen hátránnyal (az előfizetési díj növekedésével vagy további kötelező hűségvállalással) nem jár az ügyfél számára.

A tájékoztatót a UPC a Fiber Power 60 díjcsomaggal rendelkező ügyfeleknek küldte ki, a korábban 60 Mbps letöltési és 6 Mbps feltöltési sávszélességet biztosító konstrukciót a 120 Mbps letöltési és 10 Mbps feltöltési sebességet biztosító Fiber Power 120 váltja ezeknél az előfizetőknél. Bár az új szerződési feltételek csak az értesítést követő 30. napon lépnek hatályba, a UPC már most a nagyobb sávszélességet biztosítja az összes érintett ügyfélnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Liberty Global tulajdonában lévő cégnél régi gyakorlat, hogy évente felülvizsgálja a vezetékesinternet-csomag ajánlatait. A szolgáltató már többször is duplázta a csomagokkal elérhető sávszélességet új és meglévő ügyfeleinél egyaránt, legutóbb, 2014. decemberében pedig bevezette az 500 Mbps letöltési és 22 Mbps feltöltési sebességet biztosító Fiber Power 500 csomagot. A UPC EuroDOCSIS3-alapú hálózata a cég korábbi közleménye szerint képes lenne ennél is tovább skálázódni, egyelőre azonban nem látnak számottevő keresletet a szolgáltatók az ilyen konstrukciók iránt.

Az egyetlen kivétel ezek közül a DIGI, mely két éve biztosít FTTB-alapú hálózatán 1 Gbps sávszélességű vezetékes kapcsolatot, és még a leglassabb elérés is 100 Mbps sávszélességű letöltést biztosít, a szolgáltatótól megszokott módon rendkívül nyomott áron. Az ellenpólust a Magyar Telekom képviseli, mely 2012 óta változatlan konstrukcióban kínálja az internetes csomagjait. A technológiafüggetlen portfólióban a 120 Mbps sávszélességű letöltés és 10 Mbps sebességű feltöltés a csúcs.

Feltűnő, hogy a DIGI esetében a letöltési és feltöltési sávszélesség bár szintén aszimmetrikus, de jóval közelebb áll egymáshoz, mint a másik két kábeles szolgáltatónál. Ennek elsősorban technológiai okai vannak: a távközlési cég által választott optika-alapú infrastruktúra visszirányban egyáltalán nem korlátozott kapacitású a DOCSIS-szal vagy éppen a DSL-lel szemben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról