Szerző: Koi Tamás

2016. június 27. 12:50

Megint gyorsít az interneten a UPC

Ismét változik a UPC Magyarország vezetékesinternet-portfóliója: a cég ezúttal egy régebbi díjcsomagot vezet ki a kínálatból, helyette nagyobb sávszélességet kap minden meglévő ügyfél, változatlan áron. Az NMHH-rendelet első sikere?

Az elmúlt hetekben számos előfizető arról kapott értesítőt a UPC Magyarországtól érkező havi számla mellé, hogy a távközlési szolgáltató megemeli az ügyfélnél lévő internetszolgáltatás sávszélességét. Az előfizetők a korábbi letöltési sávszélesség dupláját kapják mostantól, változatlan áron - ez utóbbi azért is fontos szempont, mivel a UPC a hatályos szabályok szerint csak akkor módosíthatja egyoldalúan a szerződési feltételeket, ha az semmilyen hátránnyal (az előfizetési díj növekedésével vagy további kötelező hűségvállalással) nem jár az ügyfél számára.

A tájékoztatót a UPC a Fiber Power 60 díjcsomaggal rendelkező ügyfeleknek küldte ki, a korábban 60 Mbps letöltési és 6 Mbps feltöltési sávszélességet biztosító konstrukciót a 120 Mbps letöltési és 10 Mbps feltöltési sebességet biztosító Fiber Power 120 váltja ezeknél az előfizetőknél. Bár az új szerződési feltételek csak az értesítést követő 30. napon lépnek hatályba, a UPC már most a nagyobb sávszélességet biztosítja az összes érintett ügyfélnek.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Liberty Global tulajdonában lévő cégnél régi gyakorlat, hogy évente felülvizsgálja a vezetékesinternet-csomag ajánlatait. A szolgáltató már többször is duplázta a csomagokkal elérhető sávszélességet új és meglévő ügyfeleinél egyaránt, legutóbb, 2014. decemberében pedig bevezette az 500 Mbps letöltési és 22 Mbps feltöltési sebességet biztosító Fiber Power 500 csomagot. A UPC EuroDOCSIS3-alapú hálózata a cég korábbi közleménye szerint képes lenne ennél is tovább skálázódni, egyelőre azonban nem látnak számottevő keresletet a szolgáltatók az ilyen konstrukciók iránt.

Az egyetlen kivétel ezek közül a DIGI, mely két éve biztosít FTTB-alapú hálózatán 1 Gbps sávszélességű vezetékes kapcsolatot, és még a leglassabb elérés is 100 Mbps sávszélességű letöltést biztosít, a szolgáltatótól megszokott módon rendkívül nyomott áron. Az ellenpólust a Magyar Telekom képviseli, mely 2012 óta változatlan konstrukcióban kínálja az internetes csomagjait. A technológiafüggetlen portfólióban a 120 Mbps sávszélességű letöltés és 10 Mbps sebességű feltöltés a csúcs.

Feltűnő, hogy a DIGI esetében a letöltési és feltöltési sávszélesség bár szintén aszimmetrikus, de jóval közelebb áll egymáshoz, mint a másik két kábeles szolgáltatónál. Ennek elsősorban technológiai okai vannak: a távközlési cég által választott optika-alapú infrastruktúra visszirányban egyáltalán nem korlátozott kapacitású a DOCSIS-szal vagy éppen a DSL-lel szemben.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról