Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 24. 17:00

Érkeznek a Samsung villámgyors OEM SSD-i

Elérhető közelségbe kerültek a Samsung legújabb, teljesítményre kihegyezett SSD-i. A meghajtók már előrendelhetőek, szállításuk jövő hónapban indulhat meg.

Felbukkantak a Samsung legújabb, OEM-eknek szánt NVMe SSD-i. A meghajtókat még márciusban jelentette be a dél-koreai vállalat, melyek elsősorban rendkívül magas gyári sebességértékeikkel hívták fel magukra a figyelmet. A most napvilágot látott információk szerint az acélos teljesítményért nem kér felárat a Samsung.

A webshopokban megjelent összegeket az AnandTech összesítette, ez alapján pedig az SSD-k árcédulája az előd 951-es sorozatéhoz hasonló lesz. A 256 gigabájtos verzió 160, az 512-es 280, az 1024-es pedig 520 dollárért lesz megvásárolható.

Ez kedvezőbb a Samsung 950 Pro vagy az OCZ RD400 árazásánál, ugyanakkor előbbi kettő végfelhasználóknak szánt, retail termék. Ez a díszes csomagoláson felül rendszerint hosszabb garanciaidőt és jobb terméktámogatást jelent. Például az említett két SSD-re 5 év garanciát vállal azok gyártója, az OEM kiszerelésűekre pedig jellemzően 2-3 évet kínál a forgalmazó. Ezen felül az ilyen termékek elérhetősége sem olyan jó, ezekhez rendszerint nehezebb hozzájutni mint a dobozos verziókhoz.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A 961-es sorozat feltehetőleg ugyanazt a 32 rétegű (MLC) 3D NAND-ot alkalmazza, mint a 950 Pro, ez pedig előrelépés a 951-es sorozat 16 nanométeres planáris lapkáihoz viszonyítva. Ennél nagyobb előnyt jelenthet az új, Polaris kódnevű vezérlő. A lapka felépítését a vállalat eddig nem részletezte, de a specifikációk alapján egyértelmű, hogy egy teljesítményre kihegyezett chipről van szó. Az SM961 olvasási tempójára 3200 MB/s-os, írásra pedig 1800 MB/s értéket adott meg a gyártó.

Az IOPS értékek még ennél is meggyőzőbbek, az SSD ugyanis 450 ezer 4 KB-os olvasási műveletre képes másodpercenként, írásban pedig kerek 400 ezer műveletet ígér a Samsung. Ezekkel könnyen a leggyorsabb M.2-es SSD lehet az SM961.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.