Szerző: Voith Hunor

2016. június 23. 12:40

Egyszerűbb lesz újraaktiválni a Windows 10-et

Az Activation Troubleshooter megkönnyíti a hardvercsere utáni újraaktiválást, így nem kell majd a telefonos ügyfélszolgálatot hívni.

A Microsoft a Windows 10 tavaly július végi megjelenése óta egyszer már hozzányúlt az operációs rendszer aktivációs folyamatához. A cég az első nagyobb frissítésben, az úgynevezett November Update-ben (1511-es verzió) lehetővé tette, hogy a felhasználók Windows 7, 8 és 8.1 termékkulcsokkal is aktiválják a Windows 10-et, így azok számára is lehetővé vált első alkalommal a tiszta telepítés, akik nem boltban vásárolt, dobozos verzióval rendelkeztek.

Ezt megelőzően (a nem dobozos, újonnan vásárolt Windows 10-ek esetében) először mindenképpen a frissítési folyamattal kellett telepíteni a Windows 10-et, amely ekkor a konfiguráció alapján készített egy digitális "ujjlenyomatot" (microsoftos terminológiával digital entitlement), amit a Microsoft felhőjében tárolt, és újratelepítéskor ezzel aktiválta a rendszert.

A korábbi windowsos termékkulcsok engedélyezésével a telepítési folyamat többnyire már sínen volt, viszont jelenleg a konfiguráció egyes elemeinek kicserélése után az aktivált állapotot csak macerásan, a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet visszaállítani. Azt azért érdemes észben tartani, hogy a Windows 10-re történő frissítéssel az adott konfigurációra kapunk (lényegében az OEM típusúval egyenértékű) licencet, bár a Microsoft a kisebb, egyszeri hardvercserék (például egy új alaplap beüzemelése) esetében láthatóan engedékeny.

A cég eredeti kommunikációja egyébként úgy szólt, hogy a frissítéskor a Windows 10 megörökli az alapul használt korábbi Windows licencének típusát. Arra azonban közel egy év alatt sem sikerült érdemi és egyértelmű választ szereznünk a Microsofttól, hogy a dobozos, más gépre továbbvihető licencek esetében a Windows 10 telepítése után ez hogy néz ki ez a gyakorlatban. Mondhatjuk, hogy a vállalat ezt a November Update-es módosítással kvázi megoldotta, de tisztességesnek ennek kommunikálását azóta se neveznénk.

Így változik

A várhatóan július végén érkező Anniversary Update-tel (évfordulós frissítés) a Microsoft a konfigurációmódosításból és az esetleges telepítési melléfogásokból adódó újraaktiváció kezelését felhasználóbarátabb mederbe tereli. A tegnap kiadott 14371-es Insider buildben már kipróbálható az Activation Troubleshooter, ami az rendszerbeállítások aktivációs menüpontjából elérhető.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ha hardveres változtatás miatt újra kell aktiválni az operációs rendszert (jó kérdés egyébként, hogy mennyi "vasat" lehet kicserélni a már aktivált Windows 10 alatt), azt ezzel az új eszközzel, telefonos ügyfélszolgálat nélkül meg lehet tenni. Sőt, arra is lehetőséget ad, hogy ha például újratelepítéskor rossz kiadást rakunk a gépre (mondjuk Professional helyett Home-ot), akkor ezzel visszatérhetünk a Próra és aktiválhatjuk is.

A Microsoft a fentebb említett digital entitlement fogalmat is átnevezte digital license-re (digitális licenc) – hogy ez a névváltáson kívül takar-e más változást, nem tudjuk. Szintén a nyári nagy frissítésben jelenik majd meg a Microsoft-fiók és a digitális licenc összekötésének lehetősége, amely az újraaktiválást fogja megkönnyíteni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.