Szerző: Voith Hunor

2016. június 23. 12:40

Egyszerűbb lesz újraaktiválni a Windows 10-et

Az Activation Troubleshooter megkönnyíti a hardvercsere utáni újraaktiválást, így nem kell majd a telefonos ügyfélszolgálatot hívni.

A Microsoft a Windows 10 tavaly július végi megjelenése óta egyszer már hozzányúlt az operációs rendszer aktivációs folyamatához. A cég az első nagyobb frissítésben, az úgynevezett November Update-ben (1511-es verzió) lehetővé tette, hogy a felhasználók Windows 7, 8 és 8.1 termékkulcsokkal is aktiválják a Windows 10-et, így azok számára is lehetővé vált első alkalommal a tiszta telepítés, akik nem boltban vásárolt, dobozos verzióval rendelkeztek.

Ezt megelőzően (a nem dobozos, újonnan vásárolt Windows 10-ek esetében) először mindenképpen a frissítési folyamattal kellett telepíteni a Windows 10-et, amely ekkor a konfiguráció alapján készített egy digitális "ujjlenyomatot" (microsoftos terminológiával digital entitlement), amit a Microsoft felhőjében tárolt, és újratelepítéskor ezzel aktiválta a rendszert.

A korábbi windowsos termékkulcsok engedélyezésével a telepítési folyamat többnyire már sínen volt, viszont jelenleg a konfiguráció egyes elemeinek kicserélése után az aktivált állapotot csak macerásan, a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet visszaállítani. Azt azért érdemes észben tartani, hogy a Windows 10-re történő frissítéssel az adott konfigurációra kapunk (lényegében az OEM típusúval egyenértékű) licencet, bár a Microsoft a kisebb, egyszeri hardvercserék (például egy új alaplap beüzemelése) esetében láthatóan engedékeny.

A cég eredeti kommunikációja egyébként úgy szólt, hogy a frissítéskor a Windows 10 megörökli az alapul használt korábbi Windows licencének típusát. Arra azonban közel egy év alatt sem sikerült érdemi és egyértelmű választ szereznünk a Microsofttól, hogy a dobozos, más gépre továbbvihető licencek esetében a Windows 10 telepítése után ez hogy néz ki ez a gyakorlatban. Mondhatjuk, hogy a vállalat ezt a November Update-es módosítással kvázi megoldotta, de tisztességesnek ennek kommunikálását azóta se neveznénk.

Így változik

A várhatóan július végén érkező Anniversary Update-tel (évfordulós frissítés) a Microsoft a konfigurációmódosításból és az esetleges telepítési melléfogásokból adódó újraaktiváció kezelését felhasználóbarátabb mederbe tereli. A tegnap kiadott 14371-es Insider buildben már kipróbálható az Activation Troubleshooter, ami az rendszerbeállítások aktivációs menüpontjából elérhető.

Ha hardveres változtatás miatt újra kell aktiválni az operációs rendszert (jó kérdés egyébként, hogy mennyi "vasat" lehet kicserélni a már aktivált Windows 10 alatt), azt ezzel az új eszközzel, telefonos ügyfélszolgálat nélkül meg lehet tenni. Sőt, arra is lehetőséget ad, hogy ha például újratelepítéskor rossz kiadást rakunk a gépre (mondjuk Professional helyett Home-ot), akkor ezzel visszatérhetünk a Próra és aktiválhatjuk is.

A Microsoft a fentebb említett digital entitlement fogalmat is átnevezte digital license-re (digitális licenc) – hogy ez a névváltáson kívül takar-e más változást, nem tudjuk. Szintén a nyári nagy frissítésben jelenik majd meg a Microsoft-fiók és a digitális licenc összekötésének lehetősége, amely az újraaktiválást fogja megkönnyíteni.

a címlapról