Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 22. 16:42

Kihagyja a 10 nanométert az AMD?

Ismét kihagyna egy gyártástechnológiai lépcsőt az AMD, az utóbbi évek trendjeivel ellentéten viszont most nem kényszerből. A chiptervező ezzel akár még előnyre is szert tehet az Intellel szemben, amire régen volt példa.

Pletykák szerint kihagyhatja a 10 nanométeres gyártástechnológiát az AMD, a cég következő szerverprocesszora 7 nanométeren készülhet majd. A hírek szerint ezzel 48-ra emelheti a processzoronkénti magok számát a cég, ami másfélszeres növekedést jelentene a jövőre várható 32 magos Zeppelinhez viszonyítva.

A feltételezés nem irreális, hisz a TSMC már 2018 első felében beindítaná a 7 nanométeres lapkák tömegtermelését, a tajvani bérgyártó legutóbbi elmondása szerint ezen jelenleg nagyjából 20 megrendelővel dolgozik együtt, jövőre pedig 15 tape-outtal kalkulál a vállalat.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Mindeközben az Intel még csak a 10 nanométeres tömeggyártást indítja be jövőre, a vállalat 7 nanométere pedig 2019 második felénél biztosan nem érkezik korábban, de az sem kizárt, hogy végül 2020-ra csúszik a gyártástechnológia bevetése.

Mindez azt jelentheti, hogy a konkurensek hosszú idő után gyártástechnológiai előnybe kerülhetnek. Az AMD a különféle CPU-knál használhatja ki a rivális hendikepjét, míg az Nvidia a HPC-s gyorsítóknál profitálhat belőle.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.