Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kihagyja a 10 nanométert az AMD?

Asztalos Olivér, 2016. június 22. 16:42
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ismét kihagyna egy gyártástechnológiai lépcsőt az AMD, az utóbbi évek trendjeivel ellentéten viszont most nem kényszerből. A chiptervező ezzel akár még előnyre is szert tehet az Intellel szemben, amire régen volt példa.

Pletykák szerint kihagyhatja a 10 nanométeres gyártástechnológiát az AMD, a cég következő szerverprocesszora 7 nanométeren készülhet majd. A hírek szerint ezzel 48-ra emelheti a processzoronkénti magok számát a cég, ami másfélszeres növekedést jelentene a jövőre várható 32 magos Zeppelinhez viszonyítva.

A feltételezés nem irreális, hisz a TSMC már 2018 első felében beindítaná a 7 nanométeres lapkák tömegtermelését, a tajvani bérgyártó legutóbbi elmondása szerint ezen jelenleg nagyjából 20 megrendelővel dolgozik együtt, jövőre pedig 15 tape-outtal kalkulál a vállalat.

Mindeközben az Intel még csak a 10 nanométeres tömeggyártást indítja be jövőre, a vállalat 7 nanométere pedig 2019 második felénél biztosan nem érkezik korábban, de az sem kizárt, hogy végül 2020-ra csúszik a gyártástechnológia bevetése.

Mindez azt jelentheti, hogy a konkurensek hosszú idő után gyártástechnológiai előnybe kerülhetnek. Az AMD a különféle CPU-knál használhatja ki a rivális hendikepjét, míg az Nvidia a HPC-s gyorsítóknál profitálhat belőle.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.