Szerző: Voith Hunor

2016. június 20. 12:42

ContainerX: új konténermenedzsment a piacon

A szolgáltatással egy tavaly alapított cég állt elő. Ingyenes használatra is lehetőség van, de a rendes terméktámogatásért fizetni kell. Az újdonság a konténerek teljes és biztonságos izolációja lehet - legalábbis ha hiszünk a cég ígéretének.

Mintegy féléves béta időszak után általánosan elérhető státuszba lépett a a ContainerX szintén ugyanezt a nevet viselő konténermenedzsment-platformja. A szolgáltatás legnagyobb érdekessége, hogy egyaránt támogat linuxos és windowsos konténereket is, bár utóbbi funkció a Windows Server 2016 megjelenéséig (a Microsoft várhatóan ősszel érkező új operációs rendszerében debütál a cég saját konténerformátuma) csak bétás jelzésű.

A fejlesztők szerint a ContainerX a világ első több bérlős konténer-mint-szolgáltatás platformja, ennek egyedi műszaki alapjait a cég már el is kezdte levédetni. A Container Pools az erőforrások és a jogosultságok izolációért felel, az Elastic Cluster pedig a skálázhatóságot biztosítja, a konténerek alatt futó host szerverek száma a cég szerint szabadon változtatható. A ContainerX kiemeli, hogy platformja minden szükséges eszközt együtt kínál (tárolás, hálózat, compute, orkesztráció), akár órák alatt is beüzemelhető, és virtuális gépes valamint "nyers vasas" (bare metal) környezeteket, nagy publikus infrastruktúraszolgáltatásokat (Amazon Web Services, Azure) egyaránt támogat.

A platformból jelenleg három változat érhető el. Az ingyenest legfeljebb 100 logikai processzormagig lehet térítésmentesen használni, és funkciók tekintetében szinte teljesen megegyezik a fizetős verziókkal, eltérés csak a felhasználók adminisztrációs lehetőségeiben van (csak helyi, szemben a fizetős által kínált RBAC, LDAP és AD opciókkal).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az igazi eltérés a terméktámogatás mértékében jelentkezik (ahogy ez az ilyen szolgáltatásoknál általában lenni szokott), ha az ingyenest használva információra van szükségünk, csak az önkiszolgáló tudásbázishoz fordulhatunk. Ezzel szemben az évi 25 ezer dollárról induló Gold csomagban már van alapvető mérnöki támogatás, amit egyedi igények alapján (és persze felárral) tovább lehet bővíteni. A legdrágább Platinum szinten lehetőség van egyedi márkázás használatára és szolgáltatói licencre is (azaz így a ContainerX-re épülő saját platformszolgáltatást is lehet indítani), ez évi 75 ezer dolláros előfizetésről indul.

A ContainerX a kezelőfelület egyszerűségét is megkülönböztető előnyként említi, a cég szerint az az üzemeltető, aki eligazodik a VMware adminisztrációs felületein, az ő platformjukon is nagyon gyorsan kiigazodik. Ez egyébként bizonyára nem véletlenül van így, a fejlesztőcsapat tagjai között bőven akad, aki korábban a virtualizációs vállalatnál dolgozott, mások pedig a Citrixtől és a Microsofttól jöttek a mindössze egy éve alapított céghez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról