:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 16. 11:55

Megint kezeli az SMS-t a Facebook Messenger

Újra megenné Androidon az SMS-üzeneteket a Facebook Messenger alkalmazása. Az Apple kottájából zenélne a cég.

Ha a felhasználó beleegyezik, az SMS-ek kezelésére is ráteszi a kezét a Facebook Messenger alkalmazás - jelentette be a vállalat. A lépés csupán annyit jelent, hogy az alkalmazáson belül a hagyományos szöveges üzenetek és a Messenger platform csevegései azonos felületen, azonos formában jelennek meg. Sajnos jelen állás szerint csevegésen belül nem lehet a két csatorna között váltani, így nem fonja össze a rendszer ezeket.

A képesség bekapcsolásához az alkalmazás beállításai között kell az alapértelmezett SMS-kezelővé emelni a Messengert, innen pedig a telefonon tárolt szöveges üzenetek is megjelennek a beszélgetések listájában, válaszolni is lehet ezekre, stb. Az SMS-eket lila színnel különbözteti meg az alkalmazás, a Messenger-natív üzenetek színe marad a kék.

Az SMS-ek kezelését az Androidon egyébként az operációs rendszer végzi, a küldés-fogadás, illetve az üzenetek tárolása is a rendszer része. Ehhez a külső appok hozzáférést kapnak, amennyiben a felhasználó erre engedélyt ad, ilyenkor a standard API-kon keresztül az alkalmazás kiolvashatja az üzeneteket a központi tárolóból illetve küldhet-fogadhat ilyeneket. A hozzáférés pedig nem exkluzív - alapértelmezett SMS-app ugyan csak egy lehet, de párhuzamosan több alkalmazás is használható ugyanarra a feladatra, ahogy például a fotók kezelésére is több galéria-alkalmazás vethető be.

A Facebook igyekezett leszögezni, hogy az SMS-ek soha nem hagyják el a telefont, azokat a cég nem tölti fel a felhős szolgáltatásába. A felhasználásra vonatkozó adatokat ugyan gyűjti a cég, de az SMS-ek tartalma ebbe nem tartozik bele. A funkció a következő napokban élesedik világszerte.

Az Apple-féle ösvényen

A bejegyzés alatti kommentekben a felhasználók rákérdeztek, hogy a funkció miért nem érhető el iOS-en. A válasz szerint az iOS jelenleg nem biztosít ehhez megfelelő hozzáférést a külső alkalmazások számára, így iPhone-on műszakilag lehetetlen ezt megvalósítani. Ez valóban így van, az SMS-ek kezeléséhez az iOS-en kizárólag egy alkalmazásnak, az Apple-féle Messages-nek van jogosultsága.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

És ha már az Apple üzenetküldő appjánál tartunk: ez az alkalmazás indította el az SMS-ek és az ingyenes chat összevonását. A Messages ugyanis szintén egységesen kezeli az iMessage üzeneteket és az SMS-t (az iOS 3 óta), azokat csupán a buborék színével (kék - iMessage, zöld - SMS) különbözteti meg. Ez óriási hatást gyakorolt például az amerikai piacra, ahol a "zöld buborék" egy adott ponton konkrétan az androidos felhasználókat megbélyegző tényezővé vált - hiszen az iMessage csak iPhone-ok között használható.

Az SMS-chat összevonással korábban a Google is próbálkozott, saját Hangouts alkalmazásában tette lehetővé a két kommunikációs platform egységes kezelését. Ez azonban a Hangouts fejlesztésének de facto leállításával zsákutcának bizonyult, így a cég később külön dedikált SMS-appot is fejlesztett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.