:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 14. 11:53

Még olcsóbb Radeonok érkeznek

Két új, várhatóan kedvező árú videokártyát jelentett be az AMD. Az RX 470 és RX 460 a vállalat középkategóriás offenzíváját segítheti, utóbbiért várhatóan csupán 100 dollár körüli összeget kér majd a cég.

Két új videokártyát jelentett be az AMD, a vállalat az E3 játékkiállítást meglovagolva mutatta meg a Radeon RX 470-et és RX 460-at. A VGA-k a két héttel ezelőtt bemutatott RX 480 alá érkeznek majd, tehát egyértelműen a középkategóriát gyarapítják majd, várhatóan igen kedvező árcímkével.

Az AMD finoman fogalmazva sem vitte túlzásba a két termék specifikációinak részletezését, a hivatalos bejelentés a kártyák elnevezésén felül nem sok egyéb releváns információt tartalmaz. A közlemény szerint az RX 470 a (Full) HD felbontáshoz szánt energiahatékony megoldást képviseli majd a termékpalettán, az RX 460 pedig az eSport (MOBA) szerelmeseinek kínál ugyancsak hatékony (és csendes) alternatívát.

A vállalat egyelőre csak annyit erősített meg, hogy mindkét kártya vadiúj grafikus processzorra épül, a GCN mikroarchitektúra negyedik iterációját 14 nanométeres gyártástechnológián alkalmazva. Az RX 470 vélhetően az RX 480-nal azonos GPU-ra (Polaris 10) épül, de kevesebb aktív shader blokkal a fedélzeten. Hogy az AMD pontosan mennyivel vágta meg az erőforrásokat, arról egyelőre csak találgatni lehet, az RX 480 36 blokkjából kiindulva 30-32 aktív CU-ra (Compute Unit) lehet számítani.

Ezzel szemben az RX 460 már valószínűleg a másik, kisebb lapkára épül. A Polaris 11 értelemszerűen kevesebb, becslésünk szerint 16-20 shader blokkot tartalmazhat, ami 1024-1280 végrehajtóegységet jelenthet, ez pedig megfelelne az előd Pitcairn/Trinidad GPU-k (HD 78xx, R7 370) értékének. Mindehhez várhatóan igen alacsony fogyasztás társul majd, a TDP érték 75 wattnál biztosan alacsonyabb lesz, korábbi hírek szerint pedig még az 50 watt sem zárható ki.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az AMD sajtóközleménye a GPU-k egy ritkán említett tulajdonságára is kitér, a "low-z height" a chipek alacsony(abb) magasságát takarja. A vállalat szerint ennek köszönhetően az eddigieknél vékonyabb notebookokba is bekerülhetnek majd a kártyák később érkező, mobil verziói.

De mikor és mennyiért?

Sok más egyéb mellett az árazást sem taglalta a vállalat, ugyanakkor a hónap elején bemutatott Radeon RX 480 200 dolláros árcímkéjéből kiindulva értelemszerűen alacsonyabb összegekre kell számítani, így az RX 470-et 150, az RX 460-at pedig 100 dollár körül kínálhatja majd az AMD. A vállalat a kedvező árazással az elmúlt években elvesztett piaci részesedését próbálhatja visszaszerezni, de hogy pontosan mikor kezdődhet a roham, az szintén nem kapott hivatalos megerősítést, egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy az RX 480 június 29-i rajtjával párhuzamosan a most bejelentett két kisebb Radeon is piacra kerül.

Frissítés: Az AMD hivatalos prezentációjából később kiderült, hogy a Polaris 11 kódnevű GPU 16 shader blokkot, azaz összesen 1024 darab végrehajtóegységet tartalmaz, a memóriavezérlő pedig 128 bites. Mindez 2 TFLOPS-nál (valamivel) nagyobb számítási teljesítményt eredményezhet majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.