Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 14. 11:43

WWDC: konzumer fókusz az Apple-nél

Csupán minimális fejlesztéseket kaptak az Apple operációs rendszerei (a watchOS-t leszámítva), inkább az egyes alkalmazások platformmá gyúrásán dolgozik a cég. Lássuk az igazán fontos érdekességeket az idei WWDC-ről.

watchOS

Az Apple Watch egyelőre nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, sem az eladások, sem a felhasználói élmény nem az igazi. A cég most visszaült a tervezőasztalhoz, és a visszajelzéseknek megfelelően néhány nagyon alapvető változtatást eszközölt a watchOS működésében - kérdés, hogy ezek sikerre viszik-e majd a termékkategóriát.

Az első probléma: az óra egyszerűen lassú, köszönhetően az Apple ultrakonzervatív döntéseinek - az egyes appok elindítása rendre hosszú másodpercekig tart, míg az alkalmazás betöltődik, majd a telefonon keresztül szinkronizálja az adatokat a backenddel. Ezzel szakít a watchOS 3, amely végre képes az alkalmazások állapotát a háttérben is szinkronizálni. Így indításkor már rögtön a friss információt tudja mutatni az óra, legyen az az időjárás, a focimeccs állása, vagy tetszőleges más tartalom. Ez roppant érdekes döntés az Apple részéről: az előző felállás mellett valószínűleg kőkemény műszaki érvek szóltak, a passzívabb működés minden bizonnyal hosszabb akkus üzemidőt eredményezett például, a rendszeres szinkronizáció és az élőbb óra-telefon kapcsolat várhatóan rendesen beleharap majd ebbe.

Az appok működésén túl a UI-hoz is komolyan hozzányúlt az Apple. A tekerőgomb alatt található oldalsó gomb immár egy új felületre, a Dockra visz, ahol a telepített alkalmazások között lehet válogatni. A cég az alapoktól újragondolta a gesztusokat és az egyes beépített alkalmazások működését is, megjelent a betűrajzolós szövegbevitel, stb. - gyakorlatilag rebootot kapott a rendszer egésze. Az ilyen szintű újratervezés jól mutatja, hogy az Apple-mantra, miszerint a cég addig nem dob terméket piacra, amíg azt házon belül nem tökéletesíti, mára teljesen kiüresedett, a watchOS bizony jobbára értelmezhetetlen formában és felhasználói élménnyel került anno piacra.

tvOS

A másik, frissebb Apple-mantra a "TV jövője az appok", ez legalább tucatszor elhangzott a keynote alatt, nem véletlenül. A cég ugyanis nagyon szeretné, ha a fejlesztők tényleg elkezdenének az Apple TV-re fejleszteni - egyelőre ugyanis nem teszik. Míg iOS-re már 2 millió alkalmazás érhető el, a teljesen újragondolt Apple TV-re hét hónappal a rajt után mindössze 6 ezer natív app készült.

A tévés rendszer most néhány ponton megújult, de ezek inkább a felhasználói oldalt érintik, a fejlesztői újdonságokról a keynote-on nagyon kevés szó esett (ez a többi platformra is igaz amúgy). Megjelent (végre) az Apple TV távirányító app iOS-re, így az iPhone is használható a rendszer távirányítójaként, és immár rendes szövegbevitel is van. A tévés Siri is okosabb lett, komplexebb kereséseket is képes értelmezni, illetve YouTube-on is kutat találatok után.

macOS

Ahogy várni lehetett, az új "xOS" nomenklatúrába az OS X is beállt, így mostantól macOS az asztali operációs rendszer neve, az új kiadás pedig a Sierra kódnevet kapta. Az újdonságok sajnos csak a felületet karcolgatják - igaz, nem is várható el az éves rendszeres frissítésben több, mint az iteratív fejlesztések, ennél komolyabb fejlesztéseket más rendszerek sem kapnak egy év alatt.

Óra a csuklón? Nem kell jelszó.

Az egyik újdonság, hogy a macOS párosítható a felhasználó eszközeivel, és ha ezek a PC közvetlen közelében vannak, akkor a rendszer nem kér jelszót a belépéshez. Ez persze fényévekre van (lemaradva) a Windows biometrikus megoldásaitól, de mindenképp jó irányba tett lépés. Sajnos ez csak Apple-termékekkel (Watch és iPhone) működik. Szintén az Apple-Apple szinergiát erősíti a közös felhős vágólap (clipboard), így a másolás-beillesztés eszközök között is működik.

Egy érdekes fejlesztés a véges háttértárkapacitással foglalkozik. A rendszer egyrészt képes immár intelligensen takarítani maga után, ha kezd betelni a tárhely akkor elkezdi törölni a régi logokat, ideiglenes fájlokat, gyorsítótárazott adatokat, redundáns információkat - gyakorlatilag megjött a Cleanup Wizard a Macre is. Ennél érdekesebb, hogy az iCloud Drive-ra immár kimásolhatóak a ritkán használt, régi, de még értékes állományok, így további tárhely szabadítható fel a gépen. Figyelembe véve, hogy az iCloud-tárhelyet immár eléggé jó áron kínálja az Apple (200 gigabájt havi 3 dollár), ez nem is olyan rossz ötlet.

És persze a legnagyobb újdonság a Siri az asztalon, amivel kapcsolatban inkább az a kérdés, hogy mi tartott ennyi ideig. A kereső gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a Cortana: képes a helyi állományokban és a weben keresni, de igazán nagy dobást nem mutatott az Apple. Az igazi probléma, hogy a Siri akkor tud igazán jól működni, ha a felhasználó az alapértelmezett, Apple-féle alkalmazásokra támaszkodik, tehát levelezésre a Mailt, naptárként pedig a Calendar appot használja a számítógépen - ez pedig sok esetben nem jellemző.

iOS

Az iOS 10 valamivel komolyabb fejlesztéseket kapott, leginkább a teljesen újratervezett zárolási képernyő (lock screen) emelkedik ki. Az Apple hosszú ideje kullog az Android mögött az értesítések dolgában, ezt a szakadékot tömné be egy csapásra az új iOS. Az értesítések immár információgazdag kártyákon jelennek meg, amelyek interaktívak is - a naptárbejegyzésektől az üzenetekig rengeteg minden innen, a telefon feloldása nélkül kezelhető.

Értesítésből kinyíló meccsadatlap - videó is lehet benne.

Az Apple nem csak a zárképernyőt, hanem a Sirit, az iMessage-et és a Mapset is megnyitotta a fejlesztők előtt, így ezek szintén külön miniplatformmá emelkednek az Apple ökoszisztémában. Az iMessages külön is rengeteg újítást kapott, amivel a cég kimondottan az új generációs üzenetküldő appok nyomába szeretne eredni, ehhez pedig a külső fejlesztők is hozzáférést kapnak - pont úgy, mint a Facebook Messenger esetében. Hogy pontosan mit tudnak majd kihozni ebből a hozzáférésből a fejlesztők, az érdekes kérdés, mindenesetre a nagy tech cégek, a Google-től a Facebookon át az Uberig rengeteg új belépési pontot kapnak az iOS-hez.

Az otthon az Apple TV körül forog

A négy nagy "xOS" mellett van az Apple-nek egy ötödik platformja is, az otthonautomatizációért felelős HomeKit. Ezt a cég két éve mutatta be, ezzel nevezett be a bimbózó IoT-piacra, most pedig elérkezettnek látja az időt a következő hullám elindításához is, az új Home app formájában. Ez egy iOS-es alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy a HomeKit-alapú eszközöket egy központi felületről vezérelni lehessen - tehát nincs szükség a gyártók saját alkalmazásaira minden eszközhöz.

A Home app néhány magas labdát kényelmesen lecsap, például integrálódik a Sirivel, így hangparancsokkal is utasíthatóak az eszközök, sőt, ha sémákat rak össze a felhasználó, akkor egyszerre több eszközt is vezérelhet egyetlen paranccsal. Például beállítható az éjszakai üzemmód, amely egyszerre kapcsolja le az égőket az egész lakásban, húzza le a redőnyöket, zárja duplán az ajtót, és veszi le a fűtést, vagy a reggeli üzemmód, ami beindítja a kávéfőzőt és a rádiót, felhúzza a redőnyöket, stb. Geofencing is beállítható,

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Home-univerzum központja az Apple TV lesz, amely a lakás vezérlő csomópontjaként üzemel majd, de facto otthoni szerverként/hubként szolgálja ki a rendszert, az Apple ígérete szerint biztonságos formában. Hogy mindenképp szükség van-e az Apple TV jelenlétére, vagy elcserélhető más HomeKitet támogató vezérlőre, egyelőre az Apple kommunikációjából nem világos.

Beszéljünk az adatvédelemről!

Az Apple az elmúlt évben egyre jobban hangsúlyozza, hogy szeretné az adatvédelmet, a privát szféra tiszteletben tartását komoly versenyelőnnyé emelni. Erre a vonalra a cég nagyon ráerősített a WWDC-n, minden ponton igyekezett leszögezni, hogy felhasználói profilozást, online analitikát, felhős gépi tanulást nem végez a felhasználói adatokon. Ez nagy különbség a Facebookkal vagy a Google-lel szemben, és tényleg kiemeli az Apple-t a mezőnyből.

Ez a logika érvényesül például az új Photos app esetében is. Az alkalmazás a betöltött fotókat elemzi, azokon arcfelismerő algoritmusokat futtat - szinte mindent, amit a Google Photos is elvégez. Azonban az Apple esetében mindez kizárólag az eszközön történik, az iPhone saját processzora futtatja le ezeket az algoritmusokat a háttérben, majd az eredményekkel jelentkezik a felhasználónál, ha készen van. A logika érvényesül a Siri esetében is, a dokumentumok, képek, stb. feldolgozása mind-mind helyben történik. Az Apple gyűjt ugyan bizonyos adatokat, de ilyenkor a lehető legjobban igyekszik azokat anonimizálni, így például az autocorrect funkció javulhat úgy is, hogy a keylogger nem gyűjt visszakövethető információkat - legalábbis a cég ígérete szerint.

Csendben vadonatúj fájlrendszer is érkezett

Jellemző a keynote konzumer fókuszára, hogy az egyik legfontosabb újdonság még említés szintjén sem jelent meg a színpadon. Az Ars Technica figyelt fel arra, hogy az Apple közzétette egy vadonatúj fájlrendszer dokumentációját - az Apple File System (APFS) pedig hatalmas műszaki ugrásnak ígérkezik a ma használt HFS+ évtizedes megoldásaihoz viszonyítva. A dokumentáció szerint az APFS már az alapoktól az SSD-k igényei szerint készült, és natívan támogatja a háttértártitkosítást is - ez utóbbi HFS+ alapokon csak a kiegészítő File Vault révén működik. Ezen felül rengeteg extra funkciót hoz az APFS, az írási műveletek kötegelésétől (write coalescing) a naplózás finomabb (nanoszekundumos) szemcsézéséig, natív TRIM-támogatásig.

Búcsú a hardverektől

Az elmúlt néhány évben az Apple nem emelte a hardveres követelményeket sem a macOS, sem az iOS oldalán, ez most a Sierrával és az iOS 10-zel változik. A Macek esetében a 2007-es, 2008-as és 2009-es modelleket érte utol a "végzet", vagyis ezek már nem fogják futtatni a friss operációs rendszert. Aggódniuk azért nem kell e gépek felhasználóinak, az El Capitan természetesen továbbra is fut majd a gépeken és szokás szerint az Apple néhány évig még ad ki biztonsági frissítéseket ehhez a rendszerhez. Hivatalos terméktámogatási ciklusa egyébként az Apple-nek nincs, így pontosan nem tudni, hogy meddig frissül majd a rendszer.

Az iOS-es oldalon is rengeteg népszerű modell került ki a támogatási körből, nevezetesen az iPhone 4S, az iPad 2, az iPad 3, az első iPad mini és az ötödik generációs iPod Touch nem kapja majd meg az iOS 10-et. A készülékekben az a közös, hogy mindegyik az Apple A5 processzort használja, úgy tűnik a cég úgy ítélte meg, hogy a 2011-es, Cortex-A9-es magokat használó chip már nem elegendő az új rendszer alá. Az öt évnyi támogatási ciklusért persze nem érdemes panaszkodni, ez sokszorosa az androidos eszközöknél tapasztalható támogatási periódusnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról