Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

WWDC: konzumer fókusz az Apple-nél

Gálffy Csaba, 2016. június 14. 11:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Csupán minimális fejlesztéseket kaptak az Apple operációs rendszerei (a watchOS-t leszámítva), inkább az egyes alkalmazások platformmá gyúrásán dolgozik a cég. Lássuk az igazán fontos érdekességeket az idei WWDC-ről.

hirdetés

watchOS

Az Apple Watch egyelőre nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, sem az eladások, sem a felhasználói élmény nem az igazi. A cég most visszaült a tervezőasztalhoz, és a visszajelzéseknek megfelelően néhány nagyon alapvető változtatást eszközölt a watchOS működésében - kérdés, hogy ezek sikerre viszik-e majd a termékkategóriát.

Az első probléma: az óra egyszerűen lassú, köszönhetően az Apple ultrakonzervatív döntéseinek - az egyes appok elindítása rendre hosszú másodpercekig tart, míg az alkalmazás betöltődik, majd a telefonon keresztül szinkronizálja az adatokat a backenddel. Ezzel szakít a watchOS 3, amely végre képes az alkalmazások állapotát a háttérben is szinkronizálni. Így indításkor már rögtön a friss információt tudja mutatni az óra, legyen az az időjárás, a focimeccs állása, vagy tetszőleges más tartalom. Ez roppant érdekes döntés az Apple részéről: az előző felállás mellett valószínűleg kőkemény műszaki érvek szóltak, a passzívabb működés minden bizonnyal hosszabb akkus üzemidőt eredményezett például, a rendszeres szinkronizáció és az élőbb óra-telefon kapcsolat várhatóan rendesen beleharap majd ebbe.

Az appok működésén túl a UI-hoz is komolyan hozzányúlt az Apple. A tekerőgomb alatt található oldalsó gomb immár egy új felületre, a Dockra visz, ahol a telepített alkalmazások között lehet válogatni. A cég az alapoktól újragondolta a gesztusokat és az egyes beépített alkalmazások működését is, megjelent a betűrajzolós szövegbevitel, stb. - gyakorlatilag rebootot kapott a rendszer egésze. Az ilyen szintű újratervezés jól mutatja, hogy az Apple-mantra, miszerint a cég addig nem dob terméket piacra, amíg azt házon belül nem tökéletesíti, mára teljesen kiüresedett, a watchOS bizony jobbára értelmezhetetlen formában és felhasználói élménnyel került anno piacra.

tvOS

A másik, frissebb Apple-mantra a "TV jövője az appok", ez legalább tucatszor elhangzott a keynote alatt, nem véletlenül. A cég ugyanis nagyon szeretné, ha a fejlesztők tényleg elkezdenének az Apple TV-re fejleszteni - egyelőre ugyanis nem teszik. Míg iOS-re már 2 millió alkalmazás érhető el, a teljesen újragondolt Apple TV-re hét hónappal a rajt után mindössze 6 ezer natív app készült.

A tévés rendszer most néhány ponton megújult, de ezek inkább a felhasználói oldalt érintik, a fejlesztői újdonságokról a keynote-on nagyon kevés szó esett (ez a többi platformra is igaz amúgy). Megjelent (végre) az Apple TV távirányító app iOS-re, így az iPhone is használható a rendszer távirányítójaként, és immár rendes szövegbevitel is van. A tévés Siri is okosabb lett, komplexebb kereséseket is képes értelmezni, illetve YouTube-on is kutat találatok után.

macOS

Ahogy várni lehetett, az új "xOS" nomenklatúrába az OS X is beállt, így mostantól macOS az asztali operációs rendszer neve, az új kiadás pedig a Sierra kódnevet kapta. Az újdonságok sajnos csak a felületet karcolgatják - igaz, nem is várható el az éves rendszeres frissítésben több, mint az iteratív fejlesztések, ennél komolyabb fejlesztéseket más rendszerek sem kapnak egy év alatt.

Óra a csuklón? Nem kell jelszó.

Az egyik újdonság, hogy a macOS párosítható a felhasználó eszközeivel, és ha ezek a PC közvetlen közelében vannak, akkor a rendszer nem kér jelszót a belépéshez. Ez persze fényévekre van (lemaradva) a Windows biometrikus megoldásaitól, de mindenképp jó irányba tett lépés. Sajnos ez csak Apple-termékekkel (Watch és iPhone) működik. Szintén az Apple-Apple szinergiát erősíti a közös felhős vágólap (clipboard), így a másolás-beillesztés eszközök között is működik.

Egy érdekes fejlesztés a véges háttértárkapacitással foglalkozik. A rendszer egyrészt képes immár intelligensen takarítani maga után, ha kezd betelni a tárhely akkor elkezdi törölni a régi logokat, ideiglenes fájlokat, gyorsítótárazott adatokat, redundáns információkat - gyakorlatilag megjött a Cleanup Wizard a Macre is. Ennél érdekesebb, hogy az iCloud Drive-ra immár kimásolhatóak a ritkán használt, régi, de még értékes állományok, így további tárhely szabadítható fel a gépen. Figyelembe véve, hogy az iCloud-tárhelyet immár eléggé jó áron kínálja az Apple (200 gigabájt havi 3 dollár), ez nem is olyan rossz ötlet.

És persze a legnagyobb újdonság a Siri az asztalon, amivel kapcsolatban inkább az a kérdés, hogy mi tartott ennyi ideig. A kereső gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a Cortana: képes a helyi állományokban és a weben keresni, de igazán nagy dobást nem mutatott az Apple. Az igazi probléma, hogy a Siri akkor tud igazán jól működni, ha a felhasználó az alapértelmezett, Apple-féle alkalmazásokra támaszkodik, tehát levelezésre a Mailt, naptárként pedig a Calendar appot használja a számítógépen - ez pedig sok esetben nem jellemző.

iOS

Az iOS 10 valamivel komolyabb fejlesztéseket kapott, leginkább a teljesen újratervezett zárolási képernyő (lock screen) emelkedik ki. Az Apple hosszú ideje kullog az Android mögött az értesítések dolgában, ezt a szakadékot tömné be egy csapásra az új iOS. Az értesítések immár információgazdag kártyákon jelennek meg, amelyek interaktívak is - a naptárbejegyzésektől az üzenetekig rengeteg minden innen, a telefon feloldása nélkül kezelhető.

Értesítésből kinyíló meccsadatlap - videó is lehet benne.

Az Apple nem csak a zárképernyőt, hanem a Sirit, az iMessage-et és a Mapset is megnyitotta a fejlesztők előtt, így ezek szintén külön miniplatformmá emelkednek az Apple ökoszisztémában. Az iMessages külön is rengeteg újítást kapott, amivel a cég kimondottan az új generációs üzenetküldő appok nyomába szeretne eredni, ehhez pedig a külső fejlesztők is hozzáférést kapnak - pont úgy, mint a Facebook Messenger esetében. Hogy pontosan mit tudnak majd kihozni ebből a hozzáférésből a fejlesztők, az érdekes kérdés, mindenesetre a nagy tech cégek, a Google-től a Facebookon át az Uberig rengeteg új belépési pontot kapnak az iOS-hez.

Az otthon az Apple TV körül forog

A négy nagy "xOS" mellett van az Apple-nek egy ötödik platformja is, az otthonautomatizációért felelős HomeKit. Ezt a cég két éve mutatta be, ezzel nevezett be a bimbózó IoT-piacra, most pedig elérkezettnek látja az időt a következő hullám elindításához is, az új Home app formájában. Ez egy iOS-es alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy a HomeKit-alapú eszközöket egy központi felületről vezérelni lehessen - tehát nincs szükség a gyártók saját alkalmazásaira minden eszközhöz.

A Home app néhány magas labdát kényelmesen lecsap, például integrálódik a Sirivel, így hangparancsokkal is utasíthatóak az eszközök, sőt, ha sémákat rak össze a felhasználó, akkor egyszerre több eszközt is vezérelhet egyetlen paranccsal. Például beállítható az éjszakai üzemmód, amely egyszerre kapcsolja le az égőket az egész lakásban, húzza le a redőnyöket, zárja duplán az ajtót, és veszi le a fűtést, vagy a reggeli üzemmód, ami beindítja a kávéfőzőt és a rádiót, felhúzza a redőnyöket, stb. Geofencing is beállítható,

Az Home-univerzum központja az Apple TV lesz, amely a lakás vezérlő csomópontjaként üzemel majd, de facto otthoni szerverként/hubként szolgálja ki a rendszert, az Apple ígérete szerint biztonságos formában. Hogy mindenképp szükség van-e az Apple TV jelenlétére, vagy elcserélhető más HomeKitet támogató vezérlőre, egyelőre az Apple kommunikációjából nem világos.

Beszéljünk az adatvédelemről!

Az Apple az elmúlt évben egyre jobban hangsúlyozza, hogy szeretné az adatvédelmet, a privát szféra tiszteletben tartását komoly versenyelőnnyé emelni. Erre a vonalra a cég nagyon ráerősített a WWDC-n, minden ponton igyekezett leszögezni, hogy felhasználói profilozást, online analitikát, felhős gépi tanulást nem végez a felhasználói adatokon. Ez nagy különbség a Facebookkal vagy a Google-lel szemben, és tényleg kiemeli az Apple-t a mezőnyből.

Ez a logika érvényesül például az új Photos app esetében is. Az alkalmazás a betöltött fotókat elemzi, azokon arcfelismerő algoritmusokat futtat - szinte mindent, amit a Google Photos is elvégez. Azonban az Apple esetében mindez kizárólag az eszközön történik, az iPhone saját processzora futtatja le ezeket az algoritmusokat a háttérben, majd az eredményekkel jelentkezik a felhasználónál, ha készen van. A logika érvényesül a Siri esetében is, a dokumentumok, képek, stb. feldolgozása mind-mind helyben történik. Az Apple gyűjt ugyan bizonyos adatokat, de ilyenkor a lehető legjobban igyekszik azokat anonimizálni, így például az autocorrect funkció javulhat úgy is, hogy a keylogger nem gyűjt visszakövethető információkat - legalábbis a cég ígérete szerint.

Csendben vadonatúj fájlrendszer is érkezett

Jellemző a keynote konzumer fókuszára, hogy az egyik legfontosabb újdonság még említés szintjén sem jelent meg a színpadon. Az Ars Technica figyelt fel arra, hogy az Apple közzétette egy vadonatúj fájlrendszer dokumentációját - az Apple File System (APFS) pedig hatalmas műszaki ugrásnak ígérkezik a ma használt HFS+ évtizedes megoldásaihoz viszonyítva. A dokumentáció szerint az APFS már az alapoktól az SSD-k igényei szerint készült, és natívan támogatja a háttértártitkosítást is - ez utóbbi HFS+ alapokon csak a kiegészítő File Vault révén működik. Ezen felül rengeteg extra funkciót hoz az APFS, az írási műveletek kötegelésétől (write coalescing) a naplózás finomabb (nanoszekundumos) szemcsézéséig, natív TRIM-támogatásig.

Búcsú a hardverektől

Az elmúlt néhány évben az Apple nem emelte a hardveres követelményeket sem a macOS, sem az iOS oldalán, ez most a Sierrával és az iOS 10-zel változik. A Macek esetében a 2007-es, 2008-as és 2009-es modelleket érte utol a "végzet", vagyis ezek már nem fogják futtatni a friss operációs rendszert. Aggódniuk azért nem kell e gépek felhasználóinak, az El Capitan természetesen továbbra is fut majd a gépeken és szokás szerint az Apple néhány évig még ad ki biztonsági frissítéseket ehhez a rendszerhez. Hivatalos terméktámogatási ciklusa egyébként az Apple-nek nincs, így pontosan nem tudni, hogy meddig frissül majd a rendszer.

Az iOS-es oldalon is rengeteg népszerű modell került ki a támogatási körből, nevezetesen az iPhone 4S, az iPad 2, az iPad 3, az első iPad mini és az ötödik generációs iPod Touch nem kapja majd meg az iOS 10-et. A készülékekben az a közös, hogy mindegyik az Apple A5 processzort használja, úgy tűnik a cég úgy ítélte meg, hogy a 2011-es, Cortex-A9-es magokat használó chip már nem elegendő az új rendszer alá. Az öt évnyi támogatási ciklusért persze nem érdemes panaszkodni, ez sokszorosa az androidos eszközöknél tapasztalható támogatási periódusnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.