Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 10. 17:58

Hivatalos: Jön a "PlayStation 4K"

Megerősítette a PS4 Neo néven ismert, felturbózott PlayStation 4 variáns érkezését a Sony vezérigazgatója, Andrew House.

A generációáthidaló PlayStation érkezését már eddig is biztosnak vettük, most azonban a Sony hivatalosan is megerősítette a csak PS4K néven emlegetett konzol érkezését. A Sony elnök-vezérigazgatója Andrew House a Financial Timesnak nyilatkozva beszélt a cég berkein belül "Neo" kódnéven emlegetett készülékről - noha konkrét technikai részleteket nem említett. House azt ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a frissített modell nem váltja majd le a korábbi PlayStation 4-et, a két változat párhuzamosan lesz kapható, azok teljes élettartama alatt.

A vezérigazgató szerint az eszközt kifejezetten a keményvonalas játékosoknak, illetve értelemszerűen a 4K tévék tulajdonosainak szánják - noha sajnos azok a jövő héten rajtoló E3 játékos konferencián még nem számíthatnak a PS4K bemutatására. Hogy a készüléket mikor leplezik le, az igazgató nem árulta el, illetve az áráról sem nyilatkozott, mindössze annyit, hogy az nem meglepő módon drágább lesz, mint a mezei PS4 modell.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

House megerősítette továbbá azokat a korábbi információkat is, amelyek szerint mindkét verzió támogatja majd a Sony készülő VR-headsetét, illetve hogy a fejlesztők számára "zökkenőmentes" lesz az átjárás két konzol között, mindössze egy "kezelhető mennyiségű" extra munkát igényel majd az egyes címek hozzáigazítása a kétféle hardverhez.

A PS4K hardveréről egyébként már elég sok adat kiszivárgott, az eddigi értesülések szerint az eszközben a PS4-hez hasonlóan nyolc AMD Jaguar processzormag dolgozik majd, ám azok órajelét a gyártó 1,6-ról 2,1 gigahertzre emeli. GPU-téren valószínűleg fejlettebb, Polaris-generációs AMD GCN mikroarchitektúrára számíthatunk, amely a korábbi 18 helyett már kétszer ennyi, 36 CU-val dolgozik, 911 megahertzre állítva. Mindezek mellett a memória-sávszélesség is jelentősen megnő, a 8 gigabájt GDDR5 memória a frissített konzolban 176 helyett másodpercenként 218 gigabájttal dolgozik majd. A hírek szerint az új központi lapka 14 nanométeren készülhet, ugyanúgy, ahogy az AMD friss GPU-i is.

De a rivális Microsoft is háza táján is hasonló újítások készülnek, sőt a vállalat több forrás szerint az Xbox One-ból két új változatot is kiad, az egyiket már valószínűleg az idei E3-on.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról