Szerző: Voith Hunor

2016. június 9. 12:50

Támogatottan elérhető a FreeBSD az Azure-ben

Az operációs rendszer 10.3-as kiadása került a piactérre, méghozzá a Microsoft kiadásában. A cég kernelhez kapcsolódó fejlesztéseinek többsége bekerült az általánosan elérhető FreeBSD 10.3-ba is, a hiányzó elemek csak időhiány miatt maradtak ki.

A FreeBSD jó ideje futtatható Hyper-V-n és így az Azure-ön is (a Microsoft még 2012-ben állt össze a NetAppel és a Citrixszel annak érdekében, hogy ezt megoldja), de eddig az ügyfeleknek vagy saját képfájllal kellett dolgozniuk, vagy például a VM Depot-n keresztül szerezhettek be használatra kész kiadásokat. Ezeknek közös jellemzője és egyben gyenge pontja, hogy a Microsoft műszaki támogatást nem biztosított hozzá, így ha az üzemeltetés során hibák léptek fel, akkor máshol kellett megoldás után keresgélni.

Ugyan a BSD a webszerverek alig 1 százalékán fut, a Microsoft fontosnak tartotta (és tartja) a megfelelő támogatását Hyper-V-n és Azure-ön, mert egyes (jellemzően hálózati termékeket) gyártók előre összeállított virtuális gépei (virtual appliance) FreeBSD-alapúak – ezek az elmúlt évek közös fejlesztéseinek eredményeként már elérhetőek az Azure Marketplace-en. Innen a következő lépés már egyértelműen a támogatott és az Azure piactérről is igénybe vehető FreeBSD volt.

A vállalat a legutóbbi stabil, 10.3-as kiadást tette elérhetővé az Azure-ben, és az az érdekesség, hogy a lemezkép bizony saját kiadású, és nem közvetlenül a FreeBSD-től származik. A Microsoft ezt azzal magyarázza, hogy a FreeBSD Alapítványnak egyszerűen nincs erőforrása ilyen mértékű egyedi fejlesztésre, hiszen "nem megoldásszállító vagy egy műszaki támogató szervezettel rendelkező független szoftvercég". A Microsoft felhőjének piacterén elérhető FreeBSD-t így a Microsoft hozta teljesen Azure-kompatibilis állapotúra, és az elvégzett fejlesztések többsége egyszersmint az operációs rendszer általánosan elérhető 10.3-as verziójába is bekerült – ami pedig nem, az is csak időhiány miatt maradt ki, de a vállalat ezeket a hozzájárulásokat is közzé tette. A piactérről használatba vehető FreeBSD-s VM-ekhez természetesen már nagyvállalati szintű SLA jár.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Microsoft kiemeli, hogy ugyan az ügyfelek továbbra is használhatnak 10.3-asnál korábbi FreeBSD-verziókat az Azure-ben, de azok teljesítménye jelentősen elmaradhat a friss fejlesztésekkel gazdagított változatétól. A cég saját belső mérései szerint egy 10Gb-es hálózaton a FreeBSD 10.1 csak 2Gbps-es átvitelre képes, míg a 10.3 esetében ez 9Gbps-re ugrik fel.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról