Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 3. 12:15

Utólag is szerelhetünk ujjenyomat-olvasót a PC-kbe

Apró, szállítás közben is az USB-aljzatban hagyható külső ujjlenyomat-olvasókat jelentett be a Synaptics. A Windows Hello támogatással érkező eszközök még idén a boltokba kerülnek.

A biometrikus azonosítási megoldások - többnyire az ujjlenyomat-olvasók - mára alapkövetelménynek számítanak a felső kategóriás okostelefonokban, és lassan az elérhetőbb árú készülékekbe is lecsorognak, ugyanakkor ha PC-kről van szó, a technológia jobbára az ugyancsak borsos árú vállalati notebookokra korlátozódik, és még ezen a piacon sem mondható általánosnak.

Erre a résre vetett szemet a Synaptics: a vállalt frissen leleplezett, USB-s ujjlenyomat-olvasójával bármilyen PC felszerelhető biometrikus azonosítási képességekkel. Bár hasonló koncepcióval már korábban is találkozhattunk, azok esetében többnyire beépített megoldásról van szó, vagy ha a szenzor önálló USB-stickre is kerül, az jellemzően egy nagyobb pendrive méretű, ami egy notebook esetében például nem a legpraktikusabb megoldás.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Synaptics Turnkey USB Fingerprint Solution eszköze egészen apró, nagyjából a kisméretű USB-s Wi-Fi vevőkkel megegyező méretű készülék, így nem kell folyamatosan bedugni-kihúzni, maradhat a noteszgéphez csatlakoztatva a laptopok valamelyik USB-aljzatában. A kiegészítő a cég Natural ID technológiájára épít, noha a vállalat az eszközben dolgozó kapacitív szenzor pontos típusát nem árulta el. Annyi viszont már tudható, hogy a kis készülékből több verzió is napvilágot lát, az ügyfelek igényeihez igazodva, többféle érzékelővel is felszerelve.

Az eszköz a biztonságtechnológiai specifikációkat fejlesztő FIDO Alliance (Fast IDentity Online) tanúsítványát is megkapta, és a Windows Hello biometrikus bejelentkeztetési rendszerrel, illetve az ahhoz tartozó Passport szoftveres keretrendszerrel is együttműködik. Ugyan a vállalat egyelőre nem közölt sok technikai részletet, az eszköz működése valószínűleg nem különbözik majd sokban a cég integrált megoldásaitól - azaz egy sor biztonsági réteget tartalmaz, az ujjlenyomatra vonatkozó adatokat pedig egy, a vállalat által fejlesztett egyedi algoritmus segítségével, ugyancsak egyedi formátumban, titkosítva tárolja. Ezek az adatok a csatlakoztatott számítógépre egyáltalán nem jutnak át, az eszköz a PC-vel csak annyit közöl, sikeres volt-e az azonosítás, vagy nem.

A Synaptics a tervek szerint még idén elérhetővé teszi a Computexen leleplezett USB-s ujjlenyomat-olvasókat, méghozzá aránylag olcsón - noha a cég a pontos árat egyelőre nem árulta el, ahogy fogalmazott, az eszközök "jóval 50 dollár alatt" lesznek kaphatók, önállóan, illetve a gyártópartnerek készülékeihez csomagolva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról