:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 2. 16:19

Az NVMe-vel törne be a tárolópiacra a Supermicro

Megcélozta a flash-alapú tárolók piacát a Supermicro, a vállalat az NVMe-re, illetve renoméjára támaszkodva próbálna piacot szerezni, ez pedig nem biztos, hogy elég lesz a sikerhez.

Nagyra törő tervekkel állt elő az elsősorban szervereiről, illetve szerveres (és munkaállomásos) alaplapjairól ismert Supermicro. A vállalat a Computex alakalmával három új NVMe-alapú tárolómegoldást mutatott be, melyekkel az all-flash és hibrid rendszerek rohamosan növekvő piacát szeretné meglovagolni.

Az előadás során az NVMe szabványú tárolók kapták a főszerepet, ugyanis a vállalat ezen nyílt felület mihamarabbi kiaknázásában látja a piacszerzés lehetőségét. Charles Liang, a vállalat alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint a technológiának számos előnye van. Első helyen az egyszerűbb rendszerarchitektúrát hozta fel, jó néhány réteget, lemezvezérlőket, PCIe switcheket, illetve magát a CPU-t is ki lehet hagyni az adatkommunikációból, amivel közelebb állhatnak egymáshoz az SSD-k és a hálózati vezérlők.

Az egyszerűbb felépítés mellett így komoly erőforrásokat is meg lehet spórolni, a többletterhelés csökken, ezzel együtt pedig a processzor lényegesen kisebb terhelést kap, amivel csökkenthető a rendszer fogyasztása. Mindez természetesen az átviteli tempóra is igen kedvező hatással van, a Supermicro 24 darab Intel NVMe SSD-t, illetve ugyanennyi SAS3 csatolós flash-alapú meghajtót állított szembe egymással, a mérések szerint olvasásnál tizenkétszer, írásnál pedig tízszer kedvezőbb IOPS értéket kapott az NVMe-s rendszer.

A watt/IOPS értékre még ennél is jobb hatással volt a PCI Express buszra épülő szabvány, az NVMe nagyjából 14-szer jobb értéket produkált mint a SAS3-as rendszer. A nagyobb teljesítmény és a kedvezőbb teljesítmény/fogyasztás természetesen a költségekre is kedvező hatással van, a Supermicro 7-9-es szorzót kalkulált ár/IOPS-ra, ezzel pedig jelentősen csökkenthető a TCO, azaz a teljes bekerülési költség.

Az NVMe a logikai interfészt jelenti, így a fizikai interfész esetében van mozgástere a cégnek - sima PCI Express is lehetne ez,  a vállalat azonban a 2,5 hüvelykes U.2 csatolós SSD-kre (SFF-8639) építkezik. Ez a népszerű 2,5 hüvelykes méretszabvány és az M.2 képességeit ötvözi, a legfeljebb négy 3.0-as PCI Express sávval meghajtónként 3940 MB/s-os átviteli sebesség, és 750 000 IOPS érhető el. A csatolófelület támogatja a hot swapot, tehát a meghajtók menet közben cserélhetőek, ami a tárolótömböknél nélkülözhetetlen funkció. A Supermicro arra számít, hogy jövőre piacra kerülő SSD-k fele támogatni fogja az NVMe-t, ezek 86 százaléka pedig U.2 formátumban érkezik, a 3D NAND terjedésének köszönhetően a jelenleginél számottevően nagyobb kapacitással.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég első körben három NVMe-s tárolót jelentett be, a 10 meghajtós 1U SYS-1028U-TN10RT+ mellett két 2U rendszer is piacra került. A SYS-2028U-TN24R4T+ 24 darab, a legnagyobb, SSG-2028R-NR48N pedig legfeljebb 48 darab meghajtót fogad. A rendszerek közös jellemzője a kétfoglalatos Intel Xeon E5-2600 v4 (Broadwell-EP) processzoros kiépítés, illetve a 24 darab DDR4-es memóriafoglalat, melyekbe összesen legfeljebb 3 terabájt memória kerülhet.

Mivel a Supermicro csak a nyers vasat szállítja, megint nyílik mozgástér, a tárolót hajtó szoftver dolgában. A FireEye, a LinkedIn, illetve a Nutanix már biztosan épít a rendszerekre, utóbbi már jó ideje értékesít Supermicro rendszereket saját márkaneve alatt. Ezen felül ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy mire viszi a software defined tárolók piacán a vállalat, a cég ugyanis leginkább korábbi hardvereivel megalapozott hírnevére próbál építeni, ami nem biztos, hogy önmagában elég lesz a sikerhez.

A HWSW Computex tudósítását a hálózati tárolókat forgalmazó QNAP Systems támogatja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.