Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 27. 15:38

Szégyenfallal kényszerítené frissítésre a gyártókat a Google

Frissítési hajlandóság alapján készít listát az androidos gyártókról a Google. A keresőóriás azt reméli, szégyenfallal rávehetők a cégek a javítások és új szoftververziók tempósabb kiadására.

Bár az Android mára messze a legnépszerűbb mobil operációs rendszerré nőtte ki magát, a platform sajnos messze nem mentes a problémáktól, amelyek közül az egyik legsúlyosabbat a fragmentáció, illetve az általunk is sokat emlegetett biztonság jelenti. Annak ellenére, hogy a rendszerhez a Google lassan már egy éve havi rendszerességgel biztosít biztonsági frissítéseket, ezeket nagyon kevés gyártó küldi ki saját eszközeire, és még ha meg is teszi, az aktuális patcheket legtöbbször csak a csúcsmodellek kapják meg. De nem jobb a helyzet az operációs rendszer frissítéseit illetően sem, noha már látótávolságon belül van az Android N, a jelenleg elérhető legfrissebb, Marshmallow verzió csak a készülékek 7,5 százalékán található meg.

A helyzet tehát távolról sem rózsás, ugyanakkor a Bloomberg szerint a Google most maga próbál meg tenni érte, hogy a gyártókat időben frissítésre bírja. A keresőóriás egy rangsort hozott létre az androidos eszközök gyártóiról, az alapján, milyen gyorsan adják ki készülékeikre az egyes frissítéseket. A vállalat abban bízik, hogy az aljához közeledve egyre inkább szégyenfallá avanzsáló lista meggyőzi majd az egyes cégeket frissítési gyakorlatuk felpörgetéséről. A szóban forgó, az operációs rendszer, illetve a biztonsági frissítések verzióját is figyelembe vevő rangsor már elkészült, azokat a cég hetekkel ezelőtt meg is osztotta a gyártókkal, most pedig annak nyilvánosságra hozatalát fontolgatja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A havi rendszeres biztonsági frissítések intézményét a Google tavaly vezette be, a nagy port kavart Stagefright sebezhetőség felbukkanását követően. Noha a Nexus modellekre azóta rendre megérkeznek a javítások, sajnos nem sokan követik a keresőóriás példáját. A legnagyobb androidos gyártó, a Samsung csúcsmodelljeire bár a patchek rendesen érkeznek, a belépőszintre már nem figyel ennyire a gyártó - a legpéldásabban egyébként a BlackBerry teljesít, aki több Nexus telefont is megelőz a frissítésekkel, igaz a cégnek jelenleg csak egyetlen androidos eszközre kell figyelnie. A szoftverfrissítések ugyanakkor nem csak a gyártókon akadhatnak fent, azoknál a szolgáltatók sokszor jóval sűrűbb szitát jelentenek, noha egyelőre nem tudni, ezek a cégek felkerülnek-e a dicsőség-/szégyenlajstromra.

A biztonsági frissítések kapcsán a gyártók és mobilszolgáltatók sajnos kikerülhetetlenek, az új funkciókat viszont a Google egyre inkább függetleníti magától a rendszertől, azok jelentős része ehelyett már vagy önálló Google-appban, vagy pedig a Google Play Servicesben érkezik. Jó példa erre az idei Google I/O-n bejelentett Instant Apps, amelynek segítségével natív alkalmazások külön telepítés nélkül, kvázi weboldalakhoz hasonlóan futtathatók az androidos készülékeken. A frissen bejelentett újítás egészen a rendszer 4.2-s változatáig visszafelé kompatibilis.

Egyelőre kérdéses, hogy egy nyilvános szégyenfallal rávehetők-e a gyártók a frissítések megszaporázására. Hogy az átlagos vásárlók számításba vegyenek egy hasonló rangsort a készülékválasztás során, jóval erőteljesebb kommunikációra van szükség minden fél részéről az eszközök biztonságának jelentősége kapcsán - a lista ugyanakkor jó első lépés lehet a területen.

a címlapról