Szerző: Voith Hunor

2016. május 27. 16:10

További Windows támogatást kapott az Ansible

A népszerű automatizációs keretrendszer 2.1-es verziója számos funkcionális újdonságot hoz.

Megjelent az Ansible első nagyobb funkcionális frissítése, miután a céget tavaly ősszel felvásárolta a Red Hat. Ugyan az év elején már volt frissítés, de a 2.0-s kiadás inkább kisebb finomításokat tartalmazott, és elsősorban a működés hatékonyságát javította, de a 2.1-es verzió tudásban is számos ponton hoz előrelépést.

Az automatizációs keretrendszer egyik legjelentősebb újdonsága a windowsos környezetek még jobb támogatása, így a kevert, linuxos-windowsos rendszerekben is elegendő lehet csak az Ansible, ha a jelenlegi tudásszintje megfelelő és az üzemeltetők a linuxos gépekhez esetleg már eddig is ezt a keretrendszert használták. Ez egyébként nem lenne meglepő, az Ansible nagyon népszerű a GitHubon, a projektnek közel 1400 hozzájárulója van, és világszerte számos cégnél használják többé-kevésbé egyedi igényekre szabva – ezt moduláris felépítése nagyban elősegíti.

A Red Hat és a Microsoft között amúgy is nagyon jó a kapcsolat a "felhőben", így várható volt, hogy az Ansible előbb-utóbb Azure-ös és további windowsos képességekkel is fog gazdagodni. Ilyenek például az Azure Resource Manager és az NT Lan Manager támogatása, a windowsos fájlmegosztás és tűzfal kezelése vagy akár a gépek újraindítása, ha arra szoftverek telepítése vagy egyéb ok miatt rendre szükség lenne.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A 2.1-es verzió hálózati automatizáció terén is nagyot ugrott előre, több mint negyven platform támogatása került be (például Arista EOS, különböző Cisco megoldások, Juniper Networks Junos OS, OpenSwitch), így ezt a feladatot is meg lehet oldani további eszköz nélkül.

A Docker konténerek kezelése is fejlődött, a Red Hat szerint az eddigi modulok újraírása mellett az új docker_service modullal a Docker Compose is támogatást kap, így az Ansible-ből lehet kezelni többkonténeres alkalmazásokat is. Az új kiadás már elérhető a GitHubon és a legtöbb nagy Linux-disztribúció csomagkezelőjén keresztül.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról