Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 20. 12:16

350 milliós felvásárlás az ARM-nál

Képfeldolgozáshoz kapcsolódó technológiákkal gazdagodott az ARM, a brit székhelyű cég Apicalt vásárolta fel. Az akvizícióval elsősorban az IoT-s kompetenciáját erősítheti az ARM.

Hazai pályáról erősített az ARM, a brit chiptervező akvirálta a londoni székhelyű Apicalt. Utóbbi vállalat elsősorban különféle képfeldolgozó, illetve megjelenítéssel kapcsolatos megoldásairól ismert. A felvásárlással elsősorban IoT kompetenciáját erősítheti az ARM, de az Apical palettáján okostelefonokhoz és tabletekhez használható fejlesztés is akad.

Az ARM 242 millió fontot (350 millió dollár) fizetett a nagyjából 100 főt foglalkoztató Apical Limitedért, a hivatalos közlemény szerint pedig az akvizíció május 17-én már le is zárult. A felvásárlással a GPU-s és képfeldolgozós kínálatát egészíti ki az ARM, a megszerzett technológiák a Mali grafikus egységek, illetve az azzal egy csoportban lévő fejlesztések mellé sorakoznak fel.

A közlemény három Apical fejlesztést emel ki: A Spirit egy IP blokk (szilíciumon implementált áramköri egység), mely nyers képérzékelős adatot (RAW) konvertál képfájllá nagy hatékonyság mellett. Az Assertive Display a megjelenítő fényerejét állítja a környezeti fényviszonyoknak megfelelően, az Assertive Camera pedig egy ISP-t (képjel-feldolgozó processzor) és a hozzá való szoftvert takarja, melyek együttesével különféle képjavító, illetve módosító eljárások alkalmazhatóak, a zajcsökkentéstől egészen a HDR-ig.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ARM elmondása szerint a megszerzett technológiák a hosszútávú növekedési stratégiát erősítik, melyeket elsősorban az IoT területén szeretne kamatoztatni a vállalat, (önvezető) járművekben, biztonsági rendszerekben, robotikában, illetve okos épületekben. Az ARM a közelmúltban jelentett be egy direkt IoT-hez tervezett processzormagot, ami a most megszerzett technológiákkal még vonzóbbá tehető.

A technológiák "beolvasztását" követően azok minden bizonnyal elérhetőek lesznek az ARM valamely licenc- és/vagy szolgáltatáscsomagjában, a vásárlók azokat akár fizikai IP-k formájában is megvásárolhatják majd az ARM POP licenc keretein belül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról