:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 12. 12:54

Órányi akkuidőt spórolhat az új Opera?

Értékes perceket takaríthat meg az Opera, a böngésző energiatakarékos opciójával akár komolyabb mértékben is növelhető az akkuidő, ráadásul pofon egyszerűen.

Rendhagyó újítás bukkant fel az Opera legújabb fejlesztői kiadásában, a böngésző 39.0-s verziója dedikált opciót kínál a PC fogyasztásának csökkentésére, ezzel együtt pedig az akkuidő növeléséhez. A Power Saver funkció több optimalizáció együttesét takarja, melynek bekapcsolásával akár egy órával is nőhet az akkumulátoros üzemidő.

A funkció akkus tápellátás mellett aktiválható, ebben az állapotban jelenik meg az elemet ábrázoló kis ikon a címsor után, amire kattintva egyszerűen kapcsolható az energiatakarékos állapot, amennyiben pedig a töltöttségi szint 20 százalék alá csökkenne, a böngésző automatikusan felajánlja a lehetőséget. Az Opera blogja szerint mindez több optimalizációt élesít, például csökken a háttérben futó böngészőlapok aktivitása, a JavaScript időzítők pedig ritkábban nyúlnak a processzorhoz, ami így tovább maradhat üresjáratban, alacsonyabb fogyasztást generálva.

Emellett az éppen nem használt pluginokat szünetelteti, a másodpercenkénti kirajzolt képkockák számát pedig 30-ra limitálja a böngésző. A videolejátszás paraméterezéséhez is hozzányúl a Power Saver, illetve alapértelmezett lesz a hardveres gyorsítás használata, amivel további energia takarítható meg. Végül, de nem utolsó sorban a böngésző témájának különféle animált elemei is tiltólistára kerülnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Opera szerint mindez nem eredményez komoly kompromisszumot a felhasználói élményben, a készítők saját kutatások és tanulmányok alapján állították össze az energiatakarékos opciót, melynek fő célkitűzése volt, hogy több különféle, valós felhasználási környezetben is érezhető hatást nyújtson.

A fejlesztők saját mérései szerint mindezzel akár egy órányi plusz akkudiőt is nyerhető. A belső teszhez egy Core i7-5600U-val és 16 gigabájt RAM-mal szerelt Lenovo X250-et, valamint egy Dell XPS 13-at használtak, a böngészőben pedig 11 különféle oldalt nyitottak meg, melyek között a YouTube is szerepelt. Alaphelyzetben Chrome és az Opera közel azonos eredményt produkált, előbbivel 1 óra 54 perces, utóbbival pedig 1 óra 58 perces akkuidőt jósolt az Windows 10 64 bites kiadása, mely az Opera esetében 49 százalékkal, 2 óra 56 percre nőtt a Power Saver aktiválása után.

A HWSW saját gyorstesztjében 30 perccel, 2 óráról 2 óra 30 percre ugrott Lenovo X230 akkuideje, azaz megerősíthetjük, hogy a funkció valóban hatásos. Az Opera megjegyzi, hogy a Power Saver hatása a hardver mellett a megnyitott oldalakon, illetve azok számán is nagyban múlik, a megtakarított akkuidő mértéke tehát a legtöbb esetben eltér.

A VPN funkció is változott

Az Opera alig néhány hete mutatta be a böngészőjébe integrált VPN kliensét, mely most további finomításokat kapott. A funkció mostantól a privát böngészés része, azon belül is opcionális, ezzel pedig tetszőlegesen, oldalanként aktiválható egy munkameneten belül.

Az Opera 39.0-s verziójának fejlesztői kiadása Windows és OS X mellett Linuxra is elérhető a linkre kattintva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.