Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 12. 12:54

Órányi akkuidőt spórolhat az új Opera?

Értékes perceket takaríthat meg az Opera, a böngésző energiatakarékos opciójával akár komolyabb mértékben is növelhető az akkuidő, ráadásul pofon egyszerűen.

Rendhagyó újítás bukkant fel az Opera legújabb fejlesztői kiadásában, a böngésző 39.0-s verziója dedikált opciót kínál a PC fogyasztásának csökkentésére, ezzel együtt pedig az akkuidő növeléséhez. A Power Saver funkció több optimalizáció együttesét takarja, melynek bekapcsolásával akár egy órával is nőhet az akkumulátoros üzemidő.

A funkció akkus tápellátás mellett aktiválható, ebben az állapotban jelenik meg az elemet ábrázoló kis ikon a címsor után, amire kattintva egyszerűen kapcsolható az energiatakarékos állapot, amennyiben pedig a töltöttségi szint 20 százalék alá csökkenne, a böngésző automatikusan felajánlja a lehetőséget. Az Opera blogja szerint mindez több optimalizációt élesít, például csökken a háttérben futó böngészőlapok aktivitása, a JavaScript időzítők pedig ritkábban nyúlnak a processzorhoz, ami így tovább maradhat üresjáratban, alacsonyabb fogyasztást generálva.

Emellett az éppen nem használt pluginokat szünetelteti, a másodpercenkénti kirajzolt képkockák számát pedig 30-ra limitálja a böngésző. A videolejátszás paraméterezéséhez is hozzányúl a Power Saver, illetve alapértelmezett lesz a hardveres gyorsítás használata, amivel további energia takarítható meg. Végül, de nem utolsó sorban a böngésző témájának különféle animált elemei is tiltólistára kerülnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Opera szerint mindez nem eredményez komoly kompromisszumot a felhasználói élményben, a készítők saját kutatások és tanulmányok alapján állították össze az energiatakarékos opciót, melynek fő célkitűzése volt, hogy több különféle, valós felhasználási környezetben is érezhető hatást nyújtson.

A fejlesztők saját mérései szerint mindezzel akár egy órányi plusz akkudiőt is nyerhető. A belső teszhez egy Core i7-5600U-val és 16 gigabájt RAM-mal szerelt Lenovo X250-et, valamint egy Dell XPS 13-at használtak, a böngészőben pedig 11 különféle oldalt nyitottak meg, melyek között a YouTube is szerepelt. Alaphelyzetben Chrome és az Opera közel azonos eredményt produkált, előbbivel 1 óra 54 perces, utóbbival pedig 1 óra 58 perces akkuidőt jósolt az Windows 10 64 bites kiadása, mely az Opera esetében 49 százalékkal, 2 óra 56 percre nőtt a Power Saver aktiválása után.

A HWSW saját gyorstesztjében 30 perccel, 2 óráról 2 óra 30 percre ugrott Lenovo X230 akkuideje, azaz megerősíthetjük, hogy a funkció valóban hatásos. Az Opera megjegyzi, hogy a Power Saver hatása a hardver mellett a megnyitott oldalakon, illetve azok számán is nagyban múlik, a megtakarított akkuidő mértéke tehát a legtöbb esetben eltér.

A VPN funkció is változott

Az Opera alig néhány hete mutatta be a böngészőjébe integrált VPN kliensét, mely most további finomításokat kapott. A funkció mostantól a privát böngészés része, azon belül is opcionális, ezzel pedig tetszőlegesen, oldalanként aktiválható egy munkameneten belül.

Az Opera 39.0-s verziójának fejlesztői kiadása Windows és OS X mellett Linuxra is elérhető a linkre kattintva.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról