Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 12. 10:53

Kiköltözik a telefonból a hangkártya

Ha sikeressé válik a következő generációs audiós szabvány, kiköltözhet a telefonokból a "hangkártya", vagyis a digitális-analóg és analóg-digitális konverter. Ezzel a hangminőségért már csak a forrásanyag és a hangszóró (vagy fej/fülhallgató) lesz felelős.

Néhány héten belül megszületik az USB-C szabvány egyik kiterjesztése, a Digital Audio standardja. Az Intel által benyújtott javaslat várhatóan hamarosan a hivatalos szabványcsomag részévé válik, ezzel pedig hatalmasat léphet előre a digitális, az USB-csatlakozót használó fül- és fejhallgatók ügye. Lehet, hogy nem is az iPhone szakít majd először az analóg audiokimenettel?

A javaslatot benyújtó Intel szerint az iparág már nagyon szeretné az analóg átvitelt digitálisra cserélni, és ezzel együtt megszüntetni a mindenhol megtalálható 3,5 milliméteres audioaljzatot. Ehhez a cég az USB szabvány részét képező USB Audio Device Class specifikációját frissítené 2.0-s verzióra - ezt a szabványt használják jelenleg az USB-s hangkártyák és fejhallgatók, headsetek. A frissített specifikáció modernizálná ezt a dokumentumot, célja pedig lejjebb vinni az implementációs küszöböt - vagyis kisebb, egyszerűbb és alacsonyabb fogyasztású hangchipeket tesz lehetővé, mint a ma érvényes szabvány.

A digitális hang elterjedése nagy hatással lehet a piacra. Egyrészt a gazda eszköz (laptop, tablet, okostelefon) olcsóbb lehet, ahogy a dedikált hangchip kikerül az eszközből, de a jelenlegi szigorú elektromos tervezésen is lehet majd lazítani, ha az interferencia és a zaj kevésbé lesz szempont a jövőben. Ez egyszerűbb, olcsóbban gyártható alaplapokat hozhat a gyártók számára. A megtakarítás persze a másik oldalon jelentkezik majd költségként, a dedikált chip a fejhallgatók és egyéb audiokiegészítők beépített része lesz. A felhasználó szempontjából is érdekes lesz az új szituáció: a hangminőségért így már kizárólag az eredeti hangforrás (digitális hangállomány), a lejátszó szoftver és a fejhallgató lesz felelős, maga a telefon/tablet/PC már nem.

Az első implementáció már gyártásban

Az Intel javaslatát még nem is fogadta el hivatalosan az USB-IF (a szabványt felügyelő tanács), az első implementációt már be is jelentette a Conexant, kimondottan az új Digital Audio specifikációjára építve. A gyártó bejelentése szerint az új audiolapkák várhatóan a második negyedév folyamán tömeggyártásba kerülnek, vagyis az év második felében már piacon lehetnek az első, a szabványt támogató termékek is.

Az AnandTech információi szerint a CX20985 és a CX20899 lapkákat kimondottan okostelefon-kiegészítőkhöz és dokkolóállomásokhoz kínálja a gyártó, a chipek pedig támogatják a Skype for Business és az Android Wired Audio Headset specifikációkat is. A két lapka eltérő felhasználásra készült, az elsőt kimondottan fejhallgatókhoz tervezte a cég, rendelkezik sztereó 24 bites DAC és ADC modullal, így mikrofonos headsetek is építhetőek rá, miközben az energiafogyasztás nagyon alacsony marad.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A jobb minőségre vágyóknak szól a második lapka, amely már 48 kHz fölötti mintavételi frekvenciát is támogat, fejlettebb DAC és jobb kiegészítő elektromos áramkörökkel is rendelkezik, ennek eredményeképp sokkal jobb hangot produkál - a gyártó ígérete szerint. A lapkának része egy teljes DSP (jelfeldolgozó) is, amely zajszűrést, visszhang-szűrést és egyéb fejlett képességeket kínál a bemeneti vonalon. Ennek persze ára van (a bekerülési költségen túl is), a chip ugyanis lényegesen többet fogyaszt, így inkább dokkolókba, saját akkuval rendelkező hangosításba illetve prémium fülesekbe szánja a gyártó.

A következő hónapban várhatóan a többi nagy gyártó is elkészíti saját Digital Audiót támogató chipjét, így minden bizonnyal a Wolfson és más cégek kínálatában is megjelennek majd ezek a termékek. A hangminőségre érzékeny felhasználók pedig lassan elkezdhetnek spórolni, várhatóan venni kell a jövőben egy minőségi adaptert (DAC-egységet) vagy le kell majd cserélni a szeretett prémium fülhallgatót.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról