Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 12. 10:53

Kiköltözik a telefonból a hangkártya

Ha sikeressé válik a következő generációs audiós szabvány, kiköltözhet a telefonokból a "hangkártya", vagyis a digitális-analóg és analóg-digitális konverter. Ezzel a hangminőségért már csak a forrásanyag és a hangszóró (vagy fej/fülhallgató) lesz felelős.

Néhány héten belül megszületik az USB-C szabvány egyik kiterjesztése, a Digital Audio standardja. Az Intel által benyújtott javaslat várhatóan hamarosan a hivatalos szabványcsomag részévé válik, ezzel pedig hatalmasat léphet előre a digitális, az USB-csatlakozót használó fül- és fejhallgatók ügye. Lehet, hogy nem is az iPhone szakít majd először az analóg audiokimenettel?

A javaslatot benyújtó Intel szerint az iparág már nagyon szeretné az analóg átvitelt digitálisra cserélni, és ezzel együtt megszüntetni a mindenhol megtalálható 3,5 milliméteres audioaljzatot. Ehhez a cég az USB szabvány részét képező USB Audio Device Class specifikációját frissítené 2.0-s verzióra - ezt a szabványt használják jelenleg az USB-s hangkártyák és fejhallgatók, headsetek. A frissített specifikáció modernizálná ezt a dokumentumot, célja pedig lejjebb vinni az implementációs küszöböt - vagyis kisebb, egyszerűbb és alacsonyabb fogyasztású hangchipeket tesz lehetővé, mint a ma érvényes szabvány.

A digitális hang elterjedése nagy hatással lehet a piacra. Egyrészt a gazda eszköz (laptop, tablet, okostelefon) olcsóbb lehet, ahogy a dedikált hangchip kikerül az eszközből, de a jelenlegi szigorú elektromos tervezésen is lehet majd lazítani, ha az interferencia és a zaj kevésbé lesz szempont a jövőben. Ez egyszerűbb, olcsóbban gyártható alaplapokat hozhat a gyártók számára. A megtakarítás persze a másik oldalon jelentkezik majd költségként, a dedikált chip a fejhallgatók és egyéb audiokiegészítők beépített része lesz. A felhasználó szempontjából is érdekes lesz az új szituáció: a hangminőségért így már kizárólag az eredeti hangforrás (digitális hangállomány), a lejátszó szoftver és a fejhallgató lesz felelős, maga a telefon/tablet/PC már nem.

Az első implementáció már gyártásban

Az Intel javaslatát még nem is fogadta el hivatalosan az USB-IF (a szabványt felügyelő tanács), az első implementációt már be is jelentette a Conexant, kimondottan az új Digital Audio specifikációjára építve. A gyártó bejelentése szerint az új audiolapkák várhatóan a második negyedév folyamán tömeggyártásba kerülnek, vagyis az év második felében már piacon lehetnek az első, a szabványt támogató termékek is.

Az AnandTech információi szerint a CX20985 és a CX20899 lapkákat kimondottan okostelefon-kiegészítőkhöz és dokkolóállomásokhoz kínálja a gyártó, a chipek pedig támogatják a Skype for Business és az Android Wired Audio Headset specifikációkat is. A két lapka eltérő felhasználásra készült, az elsőt kimondottan fejhallgatókhoz tervezte a cég, rendelkezik sztereó 24 bites DAC és ADC modullal, így mikrofonos headsetek is építhetőek rá, miközben az energiafogyasztás nagyon alacsony marad.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A jobb minőségre vágyóknak szól a második lapka, amely már 48 kHz fölötti mintavételi frekvenciát is támogat, fejlettebb DAC és jobb kiegészítő elektromos áramkörökkel is rendelkezik, ennek eredményeképp sokkal jobb hangot produkál - a gyártó ígérete szerint. A lapkának része egy teljes DSP (jelfeldolgozó) is, amely zajszűrést, visszhang-szűrést és egyéb fejlett képességeket kínál a bemeneti vonalon. Ennek persze ára van (a bekerülési költségen túl is), a chip ugyanis lényegesen többet fogyaszt, így inkább dokkolókba, saját akkuval rendelkező hangosításba illetve prémium fülesekbe szánja a gyártó.

A következő hónapban várhatóan a többi nagy gyártó is elkészíti saját Digital Audiót támogató chipjét, így minden bizonnyal a Wolfson és más cégek kínálatában is megjelennek majd ezek a termékek. A hangminőségre érzékeny felhasználók pedig lassan elkezdhetnek spórolni, várhatóan venni kell a jövőben egy minőségi adaptert (DAC-egységet) vagy le kell majd cserélni a szeretett prémium fülhallgatót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról