Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 11. 09:30

Asztali klienst kap a WhatsApp

Windowson és OS X-en is saját, natív klienssel bővít a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp. A több mint egymilliárd felhasználónál járó szolgáltatás ezzel behozza lemaradását kisebb konkurensei mögött.

Asztali klienssel egészül ki a WhatsApp, a legnépszerűbb mobilos csevegőapp mostantól önálló PC-s alkalmazásként is elérhető. A chatplatform persze eddig sem volt teljes mértékben száműzve a notebookokról és asztali gépekről, noha a felhasználók ezeken egészen idáig csak webapp formájában vehették igénybe a szolgáltatást.

A frissen bejelentett, a böngészőn kívülre költöztetett asztali alkalmazás számos előnnyel szolgál a webes felülettel szemben, többek között lehetővé teszi az asztali értesítések használatát, illetve számos billentyűparancs előtt is utat nyit. A szoftver Windows és OS X rendszerekre is elérhető, a Microsoft rendszere esetében 8-as vagy újabb, az Apple-énél pedig legalább 10.9-es verzióra van szükség a használatához. Sajnos a különböző Linux disztribúciók felhasználói ebből a körből kimaradnak, és egyelőre úgy tűnik, a vállalat számukra a későbbiekben sem ad ki hasonló klienst, így kénytelenek lesznek a valamivel több mint egy éve kiadott webappra hagyatkozni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A WhatsApp az új szoftverrel több konkurens csevegőplatformmal szemben is behozza lemaradását, nem mintha ez a lemaradás tükröződne a felhasználók számában: a cég idén februárban lépte át az elképesztő, egymilliárd havi aktív felhasználós küszöböt. Mindenesetre miután az olyan chatappok, mint a Viber, a WeChat vagy a Telegram már szinte a kezdetektől fogva kínálnak natív asztali szoftvert is a mobilalkalmazások mellé, nem is beszélve azokról a megoldásokról, amelyek PC-n kezdték pályafutásukat, mint a Skype, a Facebook tulajdonában lévő cégnek sem ártott bővíteni a fegyvertárat. A vállalat az utóbbi időben láthatóan igyekszik tartani a lépést a riválisokkal, nemrég jelentette be például, hogy szolgáltatása teljes titkosítást kap.

Az asztali WhatsApp kliens használata valószínűleg minden felhasználó számára magától értetődő lesz, ahogy a cég is fogalmaz, lényegében a mobilapp kiegészítéséről van szó. Maga a felhasználói felület és a UX egyébként a webalkalmazásból lehet ismerős, annak legnagyobb részét láthatóan abból emelte át a cég. A PC-s WhatsApp klienst az érdeklődők már most kipróbálhatják, a szoftver ingyenesen letölthető a cég kapcsolódó weboldaláról.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról