:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 5. 14:00

Legerősebb GPU-it pakolta új processzoraiba az Intel

Legnagyobb számítási teljesítményű grafikus gyorsítóival dobta piacra Skylake-R szériás processzorait az Intel. A négy CPU mag mellé 72 grafikus végrehajtó, illetve 128 megabájt eDRAM puffer is került.

Három új, Skylake-alapú központi egység jelent meg az Intel árlistáján. A beágyazott és asztali rendszerekhez szánt processzorok érdekessége, hogy azok az aktuálisan elérhető legnagyobb Skylake lapkát kapták, miközben a tokozásra még eDRAM gyorsítótár is jutott, mely a grafikus megjelenítés mellett a memóriaintenzív x86-os alkalmazások végrehajtását is gyorsíthatja.

Az Intel név szerint a Core i7-6785R, Core i5-6685R, illetve a Core i5-6585R modellekkel bővítette a kínálatot, melyek gyakorlatilag a Broadwell-alapú Core i7-5775R, i5-5675R, i5-5575R típusok helyét veszik át. Az új processzorok az elődökhöz hasonlóan kivétel nélkül négy x86-os maggal rendelkeznek, a Hyper-Threading viszont kizárólag az i7-ben aktív, így csak az i7-6785R esetében áll rendelkezésre nyolc végrehajtószál, ami optimális esetben akár 20 százalékos extra teljesítményt is jelenthet. A CPU magok frekvenciája csak helyenként, kisebb mértékben változott, a turbó órajelek 100-300 MHz-es emelkedése mellett a nagyobbik i5 alapórajele nőtt 3,1-ről 3,2 GHz-re.

A Broadwellhez képest az integrált GPU fejlődött a legnagyobbat, mely az Iris Pro 580 nevet viseli, és 1,1 TFLOPS-os elméleti számítási teljesítményre képes. A GT4e konfiguráció esetében a végrehajtók (EU) száma ötven százalékkal, 48-ról 72 darabra nőtt, ami önmagában tetemes előrelépést jelent, amihez még hozzájön a Skylake processzorokban debütált Gen9 grafikus mikroarchitektúra hozadéka is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Broadwellhez képest ugyancsak előrelépés, hogy a lapkába integrált L3 cache két megabájttal gyarapodott, az i7-nél hatról nyolcra, az i5 esetében pedig négyről hat megabájtra nőtt a gyorsítótár alkalmazások számára elérhető mérete. Ennek oka, hogy a Skylake esetében az Intel módosított a 128 megabájtos eDRAM chip hierarchiában elfoglalt helyén, így a cache blokksorszámoknak (tag) nem szükséges dedikált tárhelyet biztosítani az L3-ban.

A Broadwell esetében ugyanis az eDRAM negyed szintű (L4), úgynevezett victim cache-ként funkcionált, azaz ide jellemzően akkor kerültek adatok, ha az L3 cache megtelt. A megoldás hátulütője, hogy az adatok átmozgatásához azokat először be kellett olvasni, ami a Broadwellnél növelte a késleltetést. A Skylake esetében az eDRAM-ot a System Agent (SA) és rendszermemória közé helyezték át, amivel a rendszer több komponense számára is hozzáférhető az így kvázi pufferként funkcionáló memória, ezzel pedig már nem csak az L3 cache-ből kerülhetnek bele adatok, hanem akár kívülről, a PCI Express buszon keresztül is, így az eDRAM több esetben gyorsíthatja a végrehajtást.

A memória-alrendszerhez kapcsolódó változás, hogy a DDR3 mellett a DDR4-es memóriák támogatása is megoldott, a DDR3L-1600/1333 szabványú modulok/chipek mellett a DDR4-2133/1866 memóriákat is kezeli az integrált memóriavezérlő. Az FCBGA1440 tokozású, azaz közvetlenül az alaplapra forrasztható, 65 watt TDP-s processzorok jellemzően nagyteljesítményű beágyazott rendszerekben, és all-in-one PC-kben köszönhetnek issza, és azokból is majd inkább a drágább modellekben. Ennek prózai oka, hogy a processzorok relatíve drágák, a Core i7-6785R 370, a Core i5-6685R 288, a legkisebb, i5-6585R pedig 255 dolláros áron rendelhető a partnereknek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.