Szerző: Voith Hunor

2016. április 21. 12:00

Ingyenes képzéssel lendítene a felhősödésen a Microsoft

A vállalat két új programot is elindított, a képzés mellett "felhős" karriertanácsadást is kínál. A kezdeményezés legjobb része, hogy az eddig szétszórtan, de eddig is elérhető oktatási anyagokat közös, áttekinthető felületre gyűjti össze.

A Microsoft - más nagy szoftvercégekkel egyetemben - látványosan úgy alakítja üzleti- és termékstratégiáját, hogy szép lassan minden út a felhőbe, és így az előfizetős modellbe vezessen. A vállalatnak azonban eddig alaposan meggyűlt a baja az üzemeltetők megszólításával és átcsábításával, pedig ezt a réteget kulcsfontosságú megnyernie ahhoz, hogy a felhős átmenetet tényleg sikerre vihesse.

Ez egyrészt a "természetes" ellenállásnak is köszönhető (műszaki, bizalmi és egyéb gyakori kérdések miatt), továbbá annak a tudásbeli szakadéknak is, mely a régi típusú "on-prem" világot elválasztja a felhőstől. A paradigmaváltást, az első lépések megtételét eddig is próbálta ösztönözni a Microsoft a próbaverziókkal és a főbb Azure-szolgáltatások ingyenes tesztelési lehetőségeivel, mostantól viszont két dedikált programmal próbál még hatékonyabban téríteni.

Az IT Pro Cloud Essentials ingyen elvégezhető Pluralsight szakmai kurzusokat (három hónapon belül legfeljebb tízet), jellemző munkafolyamatok útmutatóit, egy ingyenes vizsgára beváltható MCP-kupont (Microsoft Certified Professional), több száz dollárnyi Azure-hozzáférést, három hónapos Enterprise Mobility Suite és Office 365 Enterprise próbalehetőséget és kiemelt TechNet-támogatást kínál. A regisztrációhoz csak nevet és email címet kell megadni, illetve kötelező beleegyezni, hogy a Microsoft esetenként promóciós ajánlatokat vagy tájékoztatókat küldjön (hiába van elvileg opt-out lehetőség, a beikszelés nélkül nem lehet tovább lépni), bár erről később igény szerint le lehet iratkozni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IT Pro Career Center egy felhőszolgáltatás (és természetesen Microsoft) fókuszú karrieroldal, ami gyors próbánk alapján meglepően jól van összerakva, és abszolút szakmai tartalmat kínál. Gyakorlatilag lehetőséget ad kiválasztani, hogy egy jelenlegi pozícióból milyen "felhős" munkakörbe szeretnénk eljutni, majd ezek alapján összeállít egy tudásmátrixot, elsődleges és másodlagos kompetenciákkal.

Ezeket egy fastruktúrában összegzi, és itt jön a kezdeményezés legjobb és leghasznosabb húzása: gyakorlatilag a vállalat különböző tudástárházaiban már meglévő, de alapesetben nehezen átlátható anyagokat jól összeszedett, áttekinthető és könnyen elérhető formába önti. Természetesen az oktatóanyagok között sok a Microsoft-specifikus, viszont az Azure-nek köszönhetően bőven akadnak nyílt forrású technológiákhoz kapcsolódó anyagok is. Az angol nyelv megfelelő szintű ismerete persze elengedhetetlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról