Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Most törölje mindenki a windowsos QuickTime-ot!

Hlács Ferenc, 2016. április 15. 11:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem ad ki többé biztonsági frissítéseket az Apple a windowsos QuickTime lejátszóhoz. A január óta nem frissített szoftveren jelenleg két aktív biztonsági rés található, amelyek már nyitva is maradnak - aki teheti, késlekedés nélkül törölje a programot.

hirdetés

Ideje könnyes búcsút venniük az Apple QuickTime médialejátszójától a Windows felhasználóknak - aki még nem tette volna meg évekkel ezelőtt - a vállalat ugyanis nem ad ki több biztonsági frissítést a szoftverhez, amelyen jelenleg is legalább két foltozatlan sebezhetőség tátong.

A lejátszó windowsos verziójának nyugdíjazásáról először meglepő módon nem az Apple, hanem a TrendMicro biztonsági cég számolt be, nem sokkal később pedig az Egyesült Államok védelmi minisztériumának online biztonsággal foglalkozó szervezete, a US-CERT (United States Computer Emergency Readiness Team) is új értesítést tett közzé oldalán, amelyben a QuickTime támogatásának megszűnésére figyelmeztet és a szoftver eltávolítását javasolja a felhasználóknak. Hogy ezt maga az Apple miért nem tette meg, egyelőre rejtély, a cég ezzel gyakorlatilag nyíltan hátat fordított egyes felhasználói biztonságának. A helyzetet tovább rontja, hogy a szoftver e cikk keletkezésekor még mindig letölthető a vállalat weboldaláról.

A szoftver januárban kapta meg az utolsó javítócsomagot, azóta pedig szakértők két aktív biztonsági rést is találtak rajta, noha a TrendMicro kutatói szerint arról egyelőre nincs információ, hogy azokat bárki kihasználta volna. A januári frissítéssel az Apple szerencsére lekapcsolta a QuickTime böngészős beépülőjét, így a weboldalakba ágyazott videók már nem jelentenek potenciális támadási felületet a sebezhetőségeken keresztül, azok kihasználásához el kell érni, hogy a felhasználóknak letöltsék a kártékony kóddal megspékelt videókat.

Az Apple hiányos kommunikációjának dacára már jó ideje nem titok, hogy a vállalat a Windowsra íródott QuickTime kivezetésre készül, a szoftver hivatalosan már a Windows 8 és Windows 10 rendszereket sem támogatta. Ha valakinek segítségre lenne szüksége a lejátszó eltávolításához, a cég kapcsolódó oldalán megtalálja az erre vonatkozó útmutatót - nem érdemes sokáig halogatni a dolgot. A támogatás megszüntetése a QuickTime OS X-es verzióját nem érinti.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.