Szerző: Voith Hunor

2016. április 11. 12:15

Saját patch-napot kapott az Office

Az Office ezentúl minden hónap első keddjén kapja meg a funkcionális javításokat. A biztonsági frissítések továbbra is a második kedden érkeznek.

Módosított a Microsoft a szokásos patch-keddi csomag összetételén. A vállalat régóta követi az úgynevezett patch-kedd gyakorlatát, melynek keretében minden hónap második keddjén adja ki szoftvereihez a frissítéseket. Ezek évekig túlnyomó részben biztonsági javítások voltak, de főleg a Windows 10 megjelenése óta (és a "mint szolgáltatás" modellre váltva) és az általánosságban gyorsabb ütemű fejlesztésre-kiadásra áttérve funkcionális frissítéseket is takarnak – a legújabb Windows például rendszeresen így kapja meg az Insider programban előzőleg tesztelt buildeket.

A cég úgy döntött, hogy áprilistól leválasztja az Office nem biztonsági típusú frissítéseit az eddigi menetrendről, és ezentúl minden hónap első keddjén teszi elérhetővé azokat a Microsoft Update-en és a Windows Server Update Service-en (WSUS) keresztül. A módosítás csak a hagyományos telepítős (MSI) verziókat érinti, a C2R (Click-to-Run) változatokat nem, azok továbbra is minden hónap második keddjén fogják megkapni a nem biztonsági frissítéseket is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lépést a Microsoft egyelőre nem indokolta, de a fórumokat böngészve a módosítás nem örvend túl nagy népszerűségnek az üzemeltetők körében, akiknek így még egy időpontban kell figyelni a Microsoft-frissítésekre. Mindenesetre arról nincs hír, hogy a cég a Windows 10 esetében is tervezné a biztonsági és a főbb funkcionális patch-ek kiadásának időbeli szétválasztását – az operációs rendszer frissítése menetrendje és az Insider program mára egészen jól összecsiszolódott.

Lazán, szintén frissítéshez kapcsolódó hír, hogy a Microsoft a napokban a Current Branch for Business ágat frissítette a "November Update-re", azaz a 1511-es mérföldkő verzióra, a márciusi kumulatív patch-csel (KB3140768) kiegészítve. A Windows 10-zel kapcsolatos frissítési ágakról ebben a cikkünkben írtunk részletesen, röviden: ezzel a kiadással akár egy évig is el lehet halasztani a mérföldkő-buildek telepítését céges környezetben, mielőtt a Microsoft a biztonsági frissítések megvonásával elkezdi "kikényszeríteni" az előrelépést.

Itt a Windows 10 termékterv is

Szintén a napokban a Microsoft elérhetővé tette a Windows 10 terméktervét (roadmap) bemutató aloldalt is. A vállalat itt a nemrég bevezetett, a nyilvános tesztelés (Insider preview) és fejlesztés alatt álló, valamint elvetett funkciókat sorolja fel, kategóriákba gyűjtve.

A "fejlesztés alatt" pontban szerepelnek például az idei Build konferencián bemutatott és a nyári nagy mérföldkő frissítéssel érkező újdonságok, valamint például a PC-PC közvetítés (casting) vagy a Microsoft Edge webes értesítések.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról