Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 5. 12:55

Fejlesztői kiadást kap a Safari

Fontos űrt tölt be az Apple, fejlesztői előzetest kap a Safari. Sajnos a sokkal fontosabb mobilos böngésző helyett csak az asztali környzetbe érkezik.

HIRDETÉS

Végre igazi fejlesztői előzetest kap a Safari - jelentette be múlt héten az Apple. A Safari Technology Preview lehetővé teszi, hogy a webes fejlesztők időben felkészítsék oldalaikat a böngésző következő kiadására is, illetve teszteljék a különböző technológiák implementációit.

Az Apple-ökoszisztémában ez fontos űrt tölt be, a fejlesztők eddig az érkező webes megoldásokat csak a WebKit Nightly kiadásával tesztelhették. Ezzel az a probléma, hogy a WebKit nem pontosan ugyanolyan, mint a Safari, a szabad szoftveres böngészőből bizonyos Apple-féle megoldások hiányoznak, ráadásul a Nightly nem is túl stabil, így huzamosabb használatra alkalmatlan.

Ezzel ellentétben a Safari Technology Preview már egészében Safari, annyira, hogy az Apple-féle Mac App Store-ból frissül és például támogatja az adatok iCloud-szinkronizációját is. A stabilitás persze nem garantált, de kiadás előtt a Safari TP két hetes validáción esik át, így a Nightly-hez képest lényegesen megbízhatóbb, akár rendszeres használatra is alkalmas lehet elvben. A TP képes a stabil Safari mellé települni és azzal párhuzamosan is futtatható.

Safari - nézni, közelebbről.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A most érkezett kiadás egyébként több újdonságot is hoz, például a fejlettebb, teljesebb ECMAScript 6 támogatást, a B3 JavaScript fordítót, az IndexedDB újraírt implementációját, illetve a Shadow DOM támogatást. Ezek a WebKit Nightly-ben is megtalálhatóak már, de a stabil verzióig még egyik fejlesztés sem jutott el.

Hogy csinálják mások?

A Google Chrome és a Mozilla Firefox már régóta rendelkezik fejlesztői előzetessel, a Chrome esetében a stabil verzió mellett a Dev és Beta "csatorna" érhető el, a feliratkozók pedig rendszeres frissítéseket kapnak a Google-től. A Firefoxnál szintén csatornák vannak, a stabil mellett a Beta, az Aurora helyébe lépő Developer Edition illetve a Nightly kiadás érhető el. A Microsoft ezt jelenleg egészen másképp kezeli, mivel a böngésző sajnos az operációs rendszerrel együtt frissül, a bétás Edge csak a Windows 10 Insider előzeteseivel próbálható ki, külön letöltés, netán párhuzamosan futó stabil és fejlesztői kiadás egyáltalán nem érhető el tudomásunk szerint.

Az Apple lépése ugyan pozitív irányú, az asztali Safari részesedése azonban marginális a piacon, így a fejlesztők számára is kevéssé releváns. Egy másik területen azonban a Safari elképesztően erős - az okostelefonos és tabletes környezetben. Ott azonban az Apple továbbra sem biztosít fejlesztői bétát (csupán az iOS-béták részeként), így a webfejlesztők számára ez marginális előrelépés lesz. Összehasonlításképp: a Chrome és a Firefox mobilos kiadása is rendelkezik béta programmal.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 06:46

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.