Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 30. 17:30

Elrajtolt a HPE új memóriamodulja

A HPE bejelentette a Persistent Memoryt, mellyel jelentősen gyorsulhatnak bizonyos adatbázissal és analitikával kapcsolatos műveletek. A modulokat a legújabb ProLiant szerverekkel szállítja majd a vállalat, vaskos felárért cserébe.

A Hewlett Packard Enterprise bejelentette új típusú memóriamodulját, a Persistent Memoryt. A HPE megoldása gyakorlatilag egy NVDIMM, a modul DRAM és NAND chipekből épül fel, így a memória áramellátás nélkül is megőrzi tartalmát. A nem volatilis (nem felejtő) modulok mellé fejlett szoftveres ökoszisztémát kínál a HPE, amivel megfelelően kiaknázható lesz az új memóriák képessége.

Bár a mélyebb technikai részletek egyelőre nem nyilvánosak, hardveres szinten nem mutat forradalmi újításokat a HPE megoldása. A szabványos DRAM modulokon található chipekben a cellákat egy tranzisztor és egy kondenzátor párosa alkotja, utóbbit pedig folyamatosan frissíteni (azaz olvasni és felülírni) kell, máskülönben elveszíti a töltését, ezzel együtt pedig a tárolt adat is elveszik. Ezzel szemben a NAND chipek cellái frissítés nélkül is megőrzik töltésüket, az adattároláshoz nem szükséges folyamatos áramellátás.

A DRAM ugyan gyors és tartós, de folyamatosan ott lebeg az adatvesztés lehetősége, aminek veszélyét NAND chipekkel csökkentik az NVDIMM modulokon, melyek szabványos DDR3/DDR4 foglalatba illeszkednek, azaz közvetlenül a processzor memóriavezérlőjéhez kapcsolódnak. Amennyiben az áramellátás bármilyen okból megszűnne, a modulokhoz kapcsolódó akkumulátorok segítségével a DRAM-ban található adat átkerül a NAND chip(ek)be, ahonnan a tápellátás helyreállítása után gyorsan visszaállítható a tartalom.

Az NVDIMM tehát önmagában nem számít újdonságnak, a Netlist, a Diablo Technology, illetve Micron is kínál már ilyen termékeket, egyes hírek szerint a HPE épp az utóbbi cég közreműködésével készítette el első saját ilyen termékét. A 8 gigabájt kapacitású modulokon 8-8 gigabájtos DRAM és NAND chipek találhatóak, amiket egy vezérlőchip és egy akkumulátor egészít ki. A bejelentés során a HPE képviselője elmondta, hogy a jövőben nagyobb kapacitású modellek is érkezhetnek.

Az új terméket fejlett szoftveres körítéssel próbálja vonzóvá tenni a HPE, a cég a Microsoft mellett a Red Hat, a SuSE és a Hortonworks szakembereit is bevonta a fejlesztésbe. Mindez döntő fontosságú, hisz a szoftverek működését a Persistent Memory beékelődése miatt átrendeződött memóriahierarchiának megfelelően kell átalakítani. A programok bátrabban nyúlhatnak a memóriához, már kritikus fontosságú adatok is kerülhetnek a modulokba, miközben a gyors elérésből nem vagy csak kevésbé profitáló adatok maradhatnak alsóbb szinteken, a háttérárakon.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A HPE elsősorban üzleti kritikus környezethez ajánlja a Persistent Memoryt, adatbázisokhoz és analitikához. A HPE mérési eredményeket is közölt, SSD-khez viszonyítva IOPS értékekben 34, sávszélességben pedig 16 volt a szorzó, miközben a késleltetés 81-szer bizonyult alacsonyabbnak a belső tesztek során. Az SQL szerver naplózási sebessége kétszeresére nőtt az új megoldással, a Spark pedig tízszeres ugrást mutatott.

A HPE áprilistól szállítja a Persistent Memoryt a ProLiant Gen9 DL360 és DL380 szerverekkel, melyekben már valószínűleg Broadwell-E kódnevű Intel Xeon processzorok kapnak helyet. A korábbi modellekkel nem fognak működni az új modulok, visszamenőleges kompatibilitás később sem várható. Az új szerverekbe legfeljebb 16 darab DDR4-es NVDIMM kerülhet, így az első generációs modulokkal legfeljebb 128 gigabájt lehet a kapacitás. Egyetlen 8 gigabájtos NVDIMM modulért 900 dollárt kér majd a HPE, ami nagyjából 6-9-szer több egy hasonló kapacitású RDIMM áránál.

A HPE mintájára várhatóan a konkurens cégek is előállnak hasonló megoldásokkal, még mielőtt piacra kerülne az Intel-Micron kettős közös fejlesztése, a 3D Xpoint.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.