Szerző: Voith Hunor

2016. március 30. 14:25

Végre megegyezett a Sharp és a Foxconn

A tajvani bérgyártó jelentős árengedménnyel kétharmados tulajdonos lesz a japán vállalatban. A Foxconn a korábbi ajánlatánál végül közel 900 millió dollárral kevesebbet fizet a Sharpnak.

Lezárult a hónapok óta tartó, bizalmatlanságtól terhes tárgyalássorozat a Sharp és a Foxconn között, miután ma mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta az üzletet. A megállapodás értelmében a tajvani bérgyártó végül csak 3,5 milliárd dollárt fizet 66 százalékos részesedésért - ez 884 millióval kevesebb, mint amennyit a Foxconn korábban ajánlott. Az ajánlattétel után viszont kiderült, hogy a Sharpnak 2,7 milliárd dollárnyi függő kötelezettsége van, háromszor annyi, mint amennyiről a vásárlójelölt addig tudott.

A megegyezés részleteit a két fél csak szombaton, a hivatalos aláírás után fogja nyilvánosságra hozni, de a Bloomberg és a Nikkei belsős forrásoktól úgy tudja, hogy a Foxconn a Sharp legnagyobb, banki hitelezőitől jelentős mennyiségű elsőbbségi részvényt is meg fog vásárolni az üzlet keretében. A Sharpnak március végén járt volna le egy 4,5 milliárd dolláros belpiaci banki kötelezettsége, de a gyártónak sikerült megegyezni a pénzintézetekkel a határidő egy hónapos kitolásában.

Az új többségi tulajdonos az átszervezést valószínűleg a legmagasabb szinten fogja elkezdeni, miután az igazgatótanács tagjainak kétharmadát delegálhatja. A The Wall Street Journal információi szerint a Foxconn első körben négy személycserét fog végrehajtani, de a Sharp éves részvényesi gyűlésén várhatóan a japán vállalat vezérigazgatója, Takahasi Kozo is le fog mondani, más felsővezetőkkel együtt.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A nagyobb nemzetközi lapok által megkérdezett üzleti elemzők többsége még mindig kételkedik abban, hogy a Foxconn helyesen döntött, hogy ilyen mértékben szállt be a Sharpba. A japán vállalat tényleg nagy gondban van, a héten záruló pénzügyi évét a korábban előrejelzett 24 milliárd dolláros forgalom és 90 milliós nyereség helyett 21,8 milliárd dolláros forgalommal és 1,5 milliárdos veszteséggel fogja zárni.

Amellett, hogy a Foxconn-nak minden bizonnyal komoly átszervezést kell levezényelnie (ami Japánban nagyon drága mulatság), a kutatás-fejlesztésbe is rengeteget kell még fektetnie azért, hogy a Sharp technológiája hosszú távon versenyképes legyen a Samsung és LG megoldásaival szemben. Ráadásul jó esély van rá, hogy ha az Apple a következő években tényleg átáll az OLED kijelzők használatára, szokásához híven többszereplős beszállítói láncot fog kialakítani, amelyben a Foxconn-nak komolyan meg kell majd küzdenie minden dollárért.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról