Szerző: Voith Hunor

2016. március 30. 14:25

Végre megegyezett a Sharp és a Foxconn

A tajvani bérgyártó jelentős árengedménnyel kétharmados tulajdonos lesz a japán vállalatban. A Foxconn a korábbi ajánlatánál végül közel 900 millió dollárral kevesebbet fizet a Sharpnak.

Lezárult a hónapok óta tartó, bizalmatlanságtól terhes tárgyalássorozat a Sharp és a Foxconn között, miután ma mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta az üzletet. A megállapodás értelmében a tajvani bérgyártó végül csak 3,5 milliárd dollárt fizet 66 százalékos részesedésért - ez 884 millióval kevesebb, mint amennyit a Foxconn korábban ajánlott. Az ajánlattétel után viszont kiderült, hogy a Sharpnak 2,7 milliárd dollárnyi függő kötelezettsége van, háromszor annyi, mint amennyiről a vásárlójelölt addig tudott.

A megegyezés részleteit a két fél csak szombaton, a hivatalos aláírás után fogja nyilvánosságra hozni, de a Bloomberg és a Nikkei belsős forrásoktól úgy tudja, hogy a Foxconn a Sharp legnagyobb, banki hitelezőitől jelentős mennyiségű elsőbbségi részvényt is meg fog vásárolni az üzlet keretében. A Sharpnak március végén járt volna le egy 4,5 milliárd dolláros belpiaci banki kötelezettsége, de a gyártónak sikerült megegyezni a pénzintézetekkel a határidő egy hónapos kitolásában.

Az új többségi tulajdonos az átszervezést valószínűleg a legmagasabb szinten fogja elkezdeni, miután az igazgatótanács tagjainak kétharmadát delegálhatja. A The Wall Street Journal információi szerint a Foxconn első körben négy személycserét fog végrehajtani, de a Sharp éves részvényesi gyűlésén várhatóan a japán vállalat vezérigazgatója, Takahasi Kozo is le fog mondani, más felsővezetőkkel együtt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A nagyobb nemzetközi lapok által megkérdezett üzleti elemzők többsége még mindig kételkedik abban, hogy a Foxconn helyesen döntött, hogy ilyen mértékben szállt be a Sharpba. A japán vállalat tényleg nagy gondban van, a héten záruló pénzügyi évét a korábban előrejelzett 24 milliárd dolláros forgalom és 90 milliós nyereség helyett 21,8 milliárd dolláros forgalommal és 1,5 milliárdos veszteséggel fogja zárni.

Amellett, hogy a Foxconn-nak minden bizonnyal komoly átszervezést kell levezényelnie (ami Japánban nagyon drága mulatság), a kutatás-fejlesztésbe is rengeteget kell még fektetnie azért, hogy a Sharp technológiája hosszú távon versenyképes legyen a Samsung és LG megoldásaival szemben. Ráadásul jó esély van rá, hogy ha az Apple a következő években tényleg átáll az OLED kijelzők használatára, szokásához híven többszereplős beszállítói láncot fog kialakítani, amelyben a Foxconn-nak komolyan meg kell majd küzdenie minden dollárért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról