Szerző: Voith Hunor

2016. március 30. 14:25

Végre megegyezett a Sharp és a Foxconn

A tajvani bérgyártó jelentős árengedménnyel kétharmados tulajdonos lesz a japán vállalatban. A Foxconn a korábbi ajánlatánál végül közel 900 millió dollárral kevesebbet fizet a Sharpnak.

Lezárult a hónapok óta tartó, bizalmatlanságtól terhes tárgyalássorozat a Sharp és a Foxconn között, miután ma mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta az üzletet. A megállapodás értelmében a tajvani bérgyártó végül csak 3,5 milliárd dollárt fizet 66 százalékos részesedésért - ez 884 millióval kevesebb, mint amennyit a Foxconn korábban ajánlott. Az ajánlattétel után viszont kiderült, hogy a Sharpnak 2,7 milliárd dollárnyi függő kötelezettsége van, háromszor annyi, mint amennyiről a vásárlójelölt addig tudott.

A megegyezés részleteit a két fél csak szombaton, a hivatalos aláírás után fogja nyilvánosságra hozni, de a Bloomberg és a Nikkei belsős forrásoktól úgy tudja, hogy a Foxconn a Sharp legnagyobb, banki hitelezőitől jelentős mennyiségű elsőbbségi részvényt is meg fog vásárolni az üzlet keretében. A Sharpnak március végén járt volna le egy 4,5 milliárd dolláros belpiaci banki kötelezettsége, de a gyártónak sikerült megegyezni a pénzintézetekkel a határidő egy hónapos kitolásában.

Az új többségi tulajdonos az átszervezést valószínűleg a legmagasabb szinten fogja elkezdeni, miután az igazgatótanács tagjainak kétharmadát delegálhatja. A The Wall Street Journal információi szerint a Foxconn első körben négy személycserét fog végrehajtani, de a Sharp éves részvényesi gyűlésén várhatóan a japán vállalat vezérigazgatója, Takahasi Kozo is le fog mondani, más felsővezetőkkel együtt.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A nagyobb nemzetközi lapok által megkérdezett üzleti elemzők többsége még mindig kételkedik abban, hogy a Foxconn helyesen döntött, hogy ilyen mértékben szállt be a Sharpba. A japán vállalat tényleg nagy gondban van, a héten záruló pénzügyi évét a korábban előrejelzett 24 milliárd dolláros forgalom és 90 milliós nyereség helyett 21,8 milliárd dolláros forgalommal és 1,5 milliárdos veszteséggel fogja zárni.

Amellett, hogy a Foxconn-nak minden bizonnyal komoly átszervezést kell levezényelnie (ami Japánban nagyon drága mulatság), a kutatás-fejlesztésbe is rengeteget kell még fektetnie azért, hogy a Sharp technológiája hosszú távon versenyképes legyen a Samsung és LG megoldásaival szemben. Ráadásul jó esély van rá, hogy ha az Apple a következő években tényleg átáll az OLED kijelzők használatára, szokásához híven többszereplős beszállítói láncot fog kialakítani, amelyben a Foxconn-nak komolyan meg kell majd küzdenie minden dollárért.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról