Szerző: Voith Hunor

2016. március 30. 14:25

Végre megegyezett a Sharp és a Foxconn

A tajvani bérgyártó jelentős árengedménnyel kétharmados tulajdonos lesz a japán vállalatban. A Foxconn a korábbi ajánlatánál végül közel 900 millió dollárral kevesebbet fizet a Sharpnak.

Lezárult a hónapok óta tartó, bizalmatlanságtól terhes tárgyalássorozat a Sharp és a Foxconn között, miután ma mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta az üzletet. A megállapodás értelmében a tajvani bérgyártó végül csak 3,5 milliárd dollárt fizet 66 százalékos részesedésért - ez 884 millióval kevesebb, mint amennyit a Foxconn korábban ajánlott. Az ajánlattétel után viszont kiderült, hogy a Sharpnak 2,7 milliárd dollárnyi függő kötelezettsége van, háromszor annyi, mint amennyiről a vásárlójelölt addig tudott.

A megegyezés részleteit a két fél csak szombaton, a hivatalos aláírás után fogja nyilvánosságra hozni, de a Bloomberg és a Nikkei belsős forrásoktól úgy tudja, hogy a Foxconn a Sharp legnagyobb, banki hitelezőitől jelentős mennyiségű elsőbbségi részvényt is meg fog vásárolni az üzlet keretében. A Sharpnak március végén járt volna le egy 4,5 milliárd dolláros belpiaci banki kötelezettsége, de a gyártónak sikerült megegyezni a pénzintézetekkel a határidő egy hónapos kitolásában.

Az új többségi tulajdonos az átszervezést valószínűleg a legmagasabb szinten fogja elkezdeni, miután az igazgatótanács tagjainak kétharmadát delegálhatja. A The Wall Street Journal információi szerint a Foxconn első körben négy személycserét fog végrehajtani, de a Sharp éves részvényesi gyűlésén várhatóan a japán vállalat vezérigazgatója, Takahasi Kozo is le fog mondani, más felsővezetőkkel együtt.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A nagyobb nemzetközi lapok által megkérdezett üzleti elemzők többsége még mindig kételkedik abban, hogy a Foxconn helyesen döntött, hogy ilyen mértékben szállt be a Sharpba. A japán vállalat tényleg nagy gondban van, a héten záruló pénzügyi évét a korábban előrejelzett 24 milliárd dolláros forgalom és 90 milliós nyereség helyett 21,8 milliárd dolláros forgalommal és 1,5 milliárdos veszteséggel fogja zárni.

Amellett, hogy a Foxconn-nak minden bizonnyal komoly átszervezést kell levezényelnie (ami Japánban nagyon drága mulatság), a kutatás-fejlesztésbe is rengeteget kell még fektetnie azért, hogy a Sharp technológiája hosszú távon versenyképes legyen a Samsung és LG megoldásaival szemben. Ráadásul jó esély van rá, hogy ha az Apple a következő években tényleg átáll az OLED kijelzők használatára, szokásához híven többszereplős beszállítói láncot fog kialakítani, amelyben a Foxconn-nak komolyan meg kell majd küzdenie minden dollárért.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 16:33

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.