Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 29. 09:48

Kompakt, négylemezes NAS és új DSM a Synologytól

Egy kis méretű, könnyen hordozható NAS-sal jelentkezett a Synology, melynek nem csak a helyigénye, de a fogyasztása is alacsony. Az új hálózati tárolóval párhuzamosan az eszközök szoftvere is frissült.

Új, elsősorban professzionális otthoni felhasználóknak szánt kompakt, energiatakarékos NAS-sal jelentkezett a Synology. A legfeljebb négy diszket fogadó hálózati tárolóba 2,5 hüvelykes SATA csatolós meghajtók illeszkednek, legfeljebb 12,5 milliméteres magasságig, a nyers összkapacitásn legfeljebb 8 terabájt lehet.

A központi egység szerepét egy kétmagos processzor, a Marvell Armada 385 88F6820 tölti be. A 32 bites, ARM-alapú CPU magórajele 1 GHz, a titkosítás számítási műveleteiért egy dedikált gyorsítómotor felel, a rendszermemória kapacitása 512 MB.

A NAS-on két USB 3.0, illetve két gigabites LAN port kapott helyet. Utóbbi páros szimultán is használható egy adatkapcsolathoz (Link Aggregation), amivel 170,23 MB/s-os olvasási, illetve 77,62 MB/s-os írási sebesség érhető el. Egy port mellett az olvasás 78,81 MB/s lehet, ami a Synology szerint 30 százalékkal magasabb az előző generáció értékénél.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A gyártó elsősorban a DS416slim kis méretét, illetve alacsony fogyasztását hangsúlyozza. A NAS mélysége csupán 142 milliméter, tömege mindössze 0,66 kilogramm. Mindez könnyen hordozhatóvá teszi a hálózati tárolót, így akár off-site felhasználáshoz is jó alternatíva lehet az új termék, mely a hot-swapet is támogatja, tehát a meghajtók működés közben is cserélhetők.

A Synology a fogyasztásra is kitért, négy 1 terabájtos HDD-vel 17,17 wattos átlagértéket mért a gyártó, ami lekapcsolt lemezekkel 11,63 wattra csökkent. Zajosnak sem mondható a DS416slim, bár ez attól is függ, milyen merevlemezeknek ad otthont a ház. A gyártó mérése során 20,3 dB(A) értéket produkál terhelés alatt a HDD-kkel telepakolt NAS.

Új szoftver is érkezett

Az új tárolóval párhuzamosan szoftveres bejelentést is tett a Synology, frissült a webes felületen vezérelhető DSM (DiskStation Manager) rendszer, mely ezzel már a 6.0-s verziószámnál jár. Ez számos ponton bővítette a rendszer tudását, megjelent a Virtual DSM és a Docker DSM, amivel egyetlen NAS-on akár több DiskStation Manager is futtatható egyidőben. A MailPlus Serverrel email szerver üzemeltethető, a PetaSpace szolgáltatással pedig egyetlen megosztott mappa akár több meghajtó tárhelyét is használhatja, ezzel a felhasznált kapacitás  elérheti akár az 1 petabájtot is.

A Synology az új verzióban a Cloud Station Suite-ot is átalakította, a sebesség mellett a csoportos jogosultságkezelés és a sávszélesség-szabályozás is javult. Ezzel párhuzamosan a Video Station és a DS Video is frissült, megjelent az offline transzkódolás lehetőség, illetve mostantól a legújabb Apple TV mellett az Apple Watch és a Windows 10 is támogatott. Mindezek mellett még számos egyéb változtatást is hozott a DiskStation Manager legújabb verziója, melyekről a Synology oldalán találhatóak további részletek.

a címlapról