Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 29. 09:48

Kompakt, négylemezes NAS és új DSM a Synologytól

Egy kis méretű, könnyen hordozható NAS-sal jelentkezett a Synology, melynek nem csak a helyigénye, de a fogyasztása is alacsony. Az új hálózati tárolóval párhuzamosan az eszközök szoftvere is frissült.

Új, elsősorban professzionális otthoni felhasználóknak szánt kompakt, energiatakarékos NAS-sal jelentkezett a Synology. A legfeljebb négy diszket fogadó hálózati tárolóba 2,5 hüvelykes SATA csatolós meghajtók illeszkednek, legfeljebb 12,5 milliméteres magasságig, a nyers összkapacitásn legfeljebb 8 terabájt lehet.

A központi egység szerepét egy kétmagos processzor, a Marvell Armada 385 88F6820 tölti be. A 32 bites, ARM-alapú CPU magórajele 1 GHz, a titkosítás számítási műveleteiért egy dedikált gyorsítómotor felel, a rendszermemória kapacitása 512 MB.

A NAS-on két USB 3.0, illetve két gigabites LAN port kapott helyet. Utóbbi páros szimultán is használható egy adatkapcsolathoz (Link Aggregation), amivel 170,23 MB/s-os olvasási, illetve 77,62 MB/s-os írási sebesség érhető el. Egy port mellett az olvasás 78,81 MB/s lehet, ami a Synology szerint 30 százalékkal magasabb az előző generáció értékénél.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A gyártó elsősorban a DS416slim kis méretét, illetve alacsony fogyasztását hangsúlyozza. A NAS mélysége csupán 142 milliméter, tömege mindössze 0,66 kilogramm. Mindez könnyen hordozhatóvá teszi a hálózati tárolót, így akár off-site felhasználáshoz is jó alternatíva lehet az új termék, mely a hot-swapet is támogatja, tehát a meghajtók működés közben is cserélhetők.

A Synology a fogyasztásra is kitért, négy 1 terabájtos HDD-vel 17,17 wattos átlagértéket mért a gyártó, ami lekapcsolt lemezekkel 11,63 wattra csökkent. Zajosnak sem mondható a DS416slim, bár ez attól is függ, milyen merevlemezeknek ad otthont a ház. A gyártó mérése során 20,3 dB(A) értéket produkál terhelés alatt a HDD-kkel telepakolt NAS.

Új szoftver is érkezett

Az új tárolóval párhuzamosan szoftveres bejelentést is tett a Synology, frissült a webes felületen vezérelhető DSM (DiskStation Manager) rendszer, mely ezzel már a 6.0-s verziószámnál jár. Ez számos ponton bővítette a rendszer tudását, megjelent a Virtual DSM és a Docker DSM, amivel egyetlen NAS-on akár több DiskStation Manager is futtatható egyidőben. A MailPlus Serverrel email szerver üzemeltethető, a PetaSpace szolgáltatással pedig egyetlen megosztott mappa akár több meghajtó tárhelyét is használhatja, ezzel a felhasznált kapacitás  elérheti akár az 1 petabájtot is.

A Synology az új verzióban a Cloud Station Suite-ot is átalakította, a sebesség mellett a csoportos jogosultságkezelés és a sávszélesség-szabályozás is javult. Ezzel párhuzamosan a Video Station és a DS Video is frissült, megjelent az offline transzkódolás lehetőség, illetve mostantól a legújabb Apple TV mellett az Apple Watch és a Windows 10 is támogatott. Mindezek mellett még számos egyéb változtatást is hozott a DiskStation Manager legújabb verziója, melyekről a Synology oldalán találhatóak további részletek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról