Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 16. 10:00

Kifejezetten Raspberry Pi-hez ad ki HDD-t a Western Digital

A Raspberry Pi PC-k több generációjával is használható, USB-s merevlemezt adott ki a Western Digital. A 314 gigabájtos eszköz a kezdeti időszakban kedvezményesen, 31,4 dollárért kapható.

A népszerű, egyetlen áramköri lapra besűrített Raspberry Pi számítógépekhez már az első modell 2012-es megjelenése óta különböző kiegészítőmodulok széles skálája vásárolható, a hangkártyáktól, a LED mátrixokon át a kameramodulokig - a palettát most a Western Digital bővíti tovább legújabb, kifejezetten a málnalogós készülékhez szánt, merevlemezével.

A megcélzott hardver után PiDrive névre keresztelt tároló a notebookokba szánt Western Digital Blue alapjaira épít, 7 milliméter vékony, illetve nevéhez hasonlóan a kapacitását is a pi szám ihlette, az 314 gigabájt. A vékony tárolóra a megszokott SATA helyett USB aljzat került, a kis PC-vel való könnyebb használat végett. A gyártó a Blue modellekhez képest továbbá az eszköz fogyasztásából is lefaragott.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Nem ez az első PiDrive készlet a Western Digital szárnyai alatt, a vállalat korábban már egy 1 terabájtos változatot is kiadott a Raspberry Pi masinákat célzó merevlemezből, a kisebb modell előnye azonban, hogy kifejezetten olcsón érhető el, különösen a kezdeti időszakban: míg a nagy testvér 80 dollárba kerül, a gyártó az új 314 gigabájtos változatot 31,4 dollárért teszi elérhetővé - sajnos az európai piacon az ár nem illeszkedik majd ilyen jól a pi vonulatra, a régióban az ár mintegy 34,3 euró. Később az ár 46 dollár környékére szökik majd fel.

A korábbi PiDrive-készlettel az új modell teljes mértékben kompatibilis, továbbá elérhető hozzá a Western Digital által fejlesztett BerryBoot is. Utóbbi egy kifejezetten ARM készülékekhez szánt bootválasztó eszköz, amely egyszerűbbé teszi a Raspberry Pi használatát többféle operációs rendszerrel. Bár a cég ezen a területen egyelőre nem adott pontos tájékoztatást, az eszköz vélhetően a 80 dolláros változattal megegyező követelményeket támaszt, azaz Raspberry Pi Model B+, Raspberry Pi 2 Model B, illetve a nemrég bejelentett Raspberry Pi 3 készülékekkel használható.

a címlapról