Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Kifejezetten Raspberry Pi-hez ad ki HDD-t a Western Digital

Hlács Ferenc, 2016. március 16. 10:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Raspberry Pi PC-k több generációjával is használható, USB-s merevlemezt adott ki a Western Digital. A 314 gigabájtos eszköz a kezdeti időszakban kedvezményesen, 31,4 dollárért kapható.

hirdetés

A népszerű, egyetlen áramköri lapra besűrített Raspberry Pi számítógépekhez már az első modell 2012-es megjelenése óta különböző kiegészítőmodulok széles skálája vásárolható, a hangkártyáktól, a LED mátrixokon át a kameramodulokig - a palettát most a Western Digital bővíti tovább legújabb, kifejezetten a málnalogós készülékhez szánt, merevlemezével.

A megcélzott hardver után PiDrive névre keresztelt tároló a notebookokba szánt Western Digital Blue alapjaira épít, 7 milliméter vékony, illetve nevéhez hasonlóan a kapacitását is a pi szám ihlette, az 314 gigabájt. A vékony tárolóra a megszokott SATA helyett USB aljzat került, a kis PC-vel való könnyebb használat végett. A gyártó a Blue modellekhez képest továbbá az eszköz fogyasztásából is lefaragott.

Nem ez az első PiDrive készlet a Western Digital szárnyai alatt, a vállalat korábban már egy 1 terabájtos változatot is kiadott a Raspberry Pi masinákat célzó merevlemezből, a kisebb modell előnye azonban, hogy kifejezetten olcsón érhető el, különösen a kezdeti időszakban: míg a nagy testvér 80 dollárba kerül, a gyártó az új 314 gigabájtos változatot 31,4 dollárért teszi elérhetővé - sajnos az európai piacon az ár nem illeszkedik majd ilyen jól a pi vonulatra, a régióban az ár mintegy 34,3 euró. Később az ár 46 dollár környékére szökik majd fel.

A korábbi PiDrive-készlettel az új modell teljes mértékben kompatibilis, továbbá elérhető hozzá a Western Digital által fejlesztett BerryBoot is. Utóbbi egy kifejezetten ARM készülékekhez szánt bootválasztó eszköz, amely egyszerűbbé teszi a Raspberry Pi használatát többféle operációs rendszerrel. Bár a cég ezen a területen egyelőre nem adott pontos tájékoztatást, az eszköz vélhetően a 80 dolláros változattal megegyező követelményeket támaszt, azaz Raspberry Pi Model B+, Raspberry Pi 2 Model B, illetve a nemrég bejelentett Raspberry Pi 3 készülékekkel használható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.