Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 8. 11:12

Bezárja a Fable-fejlesztő stúdiót a Microsoft

Bezárja a Lionhead Studios és a Press Play Studios játékfejlesztő stúdiókat a Microsoft. A Lionhead megszűnésével a Fable sorozat legújabb epizódjának 2012-ben megkezdett fejlesztése is leáll.

Váratlan hírrel indította a hetet a Microsoft: a vállalat bejelentette, leállítja a Fable Legends, a népszerű Fable játéksorozat legújabb részének fejlesztését, és valószínűleg bezárja a mögötte álló Lionhead Studios fejlesztőcéget - de a dán Press Play Studios csapata is hasonló sorsra jut. A hangsúlyt a keresztplatformos (Xbox és PC) többjátékos módra helyező, FPS, RPG és RTS elemeket keverő Fable Legends fejlesztése 2012-ben kezdődött, azóta az elmúlt két-három évben az érdeklődők több kiállításon is bepillanthattak a játék félkész demóiba - a teljes verzió egészen biztosan nem lát már napvilágot.

A Microsoft nem csak a Fable sorozat mögött álló, 1996-ban alapult Lionhead Studiosnak int búcsút. A cég a tervek szerint a 2010-bne indult dán Press Play Studiost is bezárja, amelynek neve a Max: The Curse of Brotherhood vagy a Project Knoxville kapcsán lehet ismerős. A bejelentésből a bizonyára sok játékost hidegzuhanyként érő döntés részletes indoklása kimaradt, a vállalat amellett, hogy sajnálatának adott hangot a lépés kapcsán, mindössze annyit mondott, a Microsoft Studios igyekszik azokra a játékokra és franchise-okra fókuszálni befektetéseit, illetve fejlesztői erőforrásait, amelyekkel a rajongók leginkább játszanának.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Noha a vállalat blogposztja alapján a redmondi cég szándékai igen határozottnak tűnnek a játékfejlesztő stúdiók bezárása kapcsán, a Lionhead sorsa még függőben van. Ugyan a játék fejlesztését a Microsoft leállította, elképzelhető, hogy a stúdió mégis egyben marad, az ügyben a Lionhead alkalmazottaival még folynak a tárgyalások. Az sem világos, hogy ha a Lionhead túléli, akkor a Microsoft részeként folytatja-e a munkát, illetve hogy milyen projekten dolgoznának a fejlesztők.

Azok, akiket a stúdiók potenciális bezárásából adódó leépítések érintenek, a vállalat szerint számíthatnak a segítségére az elhelyezkedésben, akár házon belül, az Xbox kötelékében akár a játékfejlesztő ipar egy másik területén. A legtöbben valószínűleg a Microsoft Studios zászlaja alatt felsorakozó további játékfejlesztő csapatok valamelyikéhez csatlakoznak majd, mint a 343 Industries vagy a Turn 10. Akik részt vesznek a Fable Legends zárt bétájában, még április 13-ig van lehetőségük a játékra, azt a cég ezután teljesen lekapcsolja.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról