Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 4. 11:46

Száműzte a titkosítást Fire OS-es készülékeiből az Amazon

Jóval kevésbé lesz biztonságos a jövőben az Amazon több táblagépe, okostelefonja és tévéokosítója, miután a cég a Fire OS rendszer legújabb frissítésében eltávolította a titkosítást az eszközökről. A vállalat azzal indokolja a lépést, hogy "a felhasználói nem használták a funkciót".

HIRDETÉS

Nem titkosítja többé a készülékein tárolt adatokat az Amazon: a vállalat Fire OS rendszert használó eszközeiről, a szoftver 5-ös verziószámú frissítését követően eltávolította a felhasználói adatok titkosítását. A lépés a Kindle Fire és Amazon Fire HD táblagépeket, a szebb napokat is látott Fire Phone okostelefont és az Amazon Fire TV tévéokosítót is érinti. A hír érthető módon komoly felháborodást váltott ki a felhasználók körében, amit tetéz, hogy a vállalat arra hivatkozva vált meg a titkosítástól, hogy ügyfeleinek csak nagyon kis része használja azt.

A titkosítás, illetve egyéb "kevéssé használt vállalati funkciók" eltörlését az Android-alapú, ám a Google szolgáltatásait nélkülöző Fire OS 5-tel az elmúlt hónapban vezette be a cég - noha az ezzel kapcsolatos döntés a vállalat egy a The Verge-nek nyilatkozó szóvivője szerint már tavaly ősszel megszületett.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A lépést mindenesetre az Amazon a lehető legrosszabbul időzítette, az önmagában is komoly nemtetszést kiváltó döntés ugyanis csak olaj a közelmúltban az Apple-FBI csata által gyújtott tűzre. Az elmúlt napok-hetek ugyanis az Apple háza táján dúló botrányról szóltak: az egyesült államokbeli hatóságok azt követelik a vállalattól, hogy segítsen a San Bernardino-i terrorista telefonjának feloldásában és készítsen egy alternatív, törhető iOS-változatot a tettes titkosított, PIN-nel lezárt iPhone 5C készülékéhez. Az ügyben bírósági határozat is született, az Apple ugyanakkor megtagadta az együttműködést a hatóságokkal és jogi útra terelte az ügyet.

A vállalat lépése azért is nehezen érthető, mert a cég korábban a fenti csatározásban az Apple oldalán foglalt állást - amivel kapcsolatban ígérete szerint hamarosan hivatalos közleményt is kiad. Az Amazon indokait ennek fényében tehát még homályosabbak, könnyen elképzelhető azonban, hogy a vállalat még megjelenés előtt álló készülékeinek hardverköltségein próbál spórolni azzal, hogy előre leveszi a titkosítás által jelentett plusz teljesítményigényt azok válláról. Korábban egyébként a Google is ezért tette opcionálissá a titkosítás bekapcsolását készülékein, noha az eredeti terv szerint az már az Android 5.0-s verziójától alapértelmezetten aktív lett volna.

Az Amazon felhasználóinak jelenleg úgy tűnik az egyetlen módjuk a titkosítás megőrzésére, hogy maradnak az eggyel korábbi szoftververziónál. Ezzel ugyanakkor nem csak a Fire OS 5 új funkcióiról maradnak le, de a frissítéssel bevezetett biztonsági javítások sem jutnak el hozzájuk.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.